15. října bez Fialy a Babiše?

Vláda hledá vnitřního nepřítele. Premiér nám jasně řekl, že kdo nesouhlasí s vládní politikou je agent Ruska.  

Pokud konstatujeme, že tu máme energetickou krizi, neříkáme nic nového. Startovním výstřelem krize byl pád Bohemia Energy v říjnu 2021. Ano, za chvíli to už bude rok.  

To, co tu máme nově, je politická krize.  

Pikantní je, že ji v pátek 26.8. odstartovali dva politici nejsilnější vládní strany – jihočeský hejtman Martin Kuba a ministr spravedlnosti Pavel Blažek, oba za ODS.   

Jejich vystoupení byla tou pověstnou poslední kapkou – po ní ovšem nádoba nepřetekla, ale přišla mediální vlna frustrace z vládního tu tápání, tu nicnedělání.  

Nálada ve společnosti připomíná papiňák a perspektiva zimy bez topení ji nijak nezchlazuje. Chtělo by se říci: „Kde že jsou ty sladké časy blbé nálady.“  

Ano, vládní koalice má spolehlivou parlamentní většinu a tak je vláda stabilní - tedy, až do okamžiku, kdy v lepším případě exploduje jednota vládních stran a v horším případě ulice.  

Co má vláda v takové situaci dělat? Inu, především NĚCO dělat a dělat to transparentně a srozumitelně.  

A co vláda dělá? Dovolím si citovat jejího předsedu:   

"Chtěl bych varovat občany, aby nenaslouchali a nepodléhali zdánlivě jednoduchým řešením ohledně energetické krize, která přinášejí do veřejného prostoru populisté a extremisté. Ti mají jediný zájem, a to větší připoutání České republiky k Rusku."  

Co že tedy vláda opravdu dělá?  

To lepší, co dělá je, že tápe. Za poslední ani ne týden jsme z vládní strany vyslechli prakticky všechny návrhy na řešení situace, které proběhly médii za předchozího půl roku. V tu dobu vláda buď mlčela nebo mlžila o "úsporném tarifu". Ten už je ale v tuto chvíli "mrtvě narozené dítě".  

To horší, co vláda dělá je, že hledá vnitřního nepřítele. Premiér nám jasně řekl, že kdo nesouhlasí s vládní politikou je agent Ruska.  

Pokud nemám Petra Fialu začít srovnávat s Vasilem Biľakem (za normalizace měl v referátu kromě jiného ideologii), pak si dovolím chtít po něm, aby ony populisty a extrémisty explicitně pojmenoval a konkrétně doložil jejich vazby na Rusko.  

Kromě toho by měl Petr Fiala jasně formulovat vládní politiku. Pokud se tak nestane, stává se člověk ruským agentem už v okamžiku, kdy si o řešení energetické krize něco pomyslí - skoro jistě si pomyslí něco jiného, než si právě v tu chvíli myslí vláda. 

Hledání vnitřního nepřítele a boj s ním je stará a osvědčená strategie, jak v krizi, kterou nezvládám udržet společnost pod kontrolou. Mistrem v tom byl J.V. Stalin. Petr Fiala by o tom měl jako profesor politologie vědět své. A taky by měl vědět, že tohle není zrovna to, co prospívá demokracii.  

Půl roku se na nás valí propaganda, že za všechno může Rusko a Putin. Mohou za mnohé, ale za všechno jistě ne. Pokud jde o tristní stav energetiky, pak není od věci připomenout si dlouhodobý příspěvek Německa v podobě "Energiewende" a "New Green Deal" Evropské unie.  

Pan premiér je buď paranoidní nebo uvěřil vlastní propagandě. Jak jedno, tak druhé ho pro výkon premiérské funkce diskvalifikuje.  

Je čas změnit vládu.  V těžkých časech a demokratických režimech bývá zvykem sestavit vládu z nejsilnějších politických hráčů a být chvíli jeden tým, než krize pomine.  

V českých poměrech by to znamenalo sestavit vládu z ODS a ANO, bez Petra Fialy a Andreje Babiše.  

Ano, za tři týdny jsou tu komunální volby a ano je tu to prožluklé předsednictví unie.   

Pro většinu občanů je ale podstatné, že 15. října začíná topná sezóna.  

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Šebesta | pátek 2.9.2022 10:10 | karma článku: 33,31 | přečteno: 798x
  • Další články autora

Radek Šebesta

Zlato, BRICS a chůze po laně

13.9.2023 v 10:20 | Karma: 19,95

Radek Šebesta

Estrogen v politice

11.9.2023 v 11:48 | Karma: 23,40

Radek Šebesta

Kdy dojde na zelené trenýrky?

28.8.2023 v 10:16 | Karma: 37,03

Radek Šebesta

Rusko tu zůstane

23.8.2023 v 10:19 | Karma: 24,26