Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Russell Brand: Provokatér, nebo další důležitý hlas?

Ke konci minulého roku vystoupil v televizi mladý muž s kudrnatými černými vlasy, komik který dlouhá léta bojoval s drogovou závislostí, moderátor a kdysi také celebrita, kterou většina kontrakulturních komentátorů považovala za úkaz nastupujícího úpadku. V interview s Billem Paxmanem z BBC, které sbírá na YouTube miliony shlédnutí, se otevřeně vyjádřil k rozpadu hodnot a nutnosti dramatické změny vnímání světa a naší role v něm. Zanechal jen hořkou pachuť zvýrazněnou ohnivým egem, nebo je jednou z mnoha veřejných osobností, které se skutečně snaží pomoci nástupu humánnější a smysluplnější budoucnosti?

Základní Brandovo sdělení podle mého názoru zní: Měli bychom se pozastavit nad tím, co si myslíme a co víme sami o sobě. Dokud nedosáhneme hlubšího pochopení člověka, nebudeme nikdy schopni se podívat na současné politické, společenské, kulturní a ekonomické problémy s dostatečnou mírou racionality a zároveň respektu k člověku.
    Russell Brand se tak na několik týdnů stal veřejnou tváří určitého myšlenkového proudu, který v západní civilizaci bublá posledních dvacet let. Vychází z rozčarování ze současné společnosti, ale nejde o myšlenkový proud agresivně revolucionářský (jednou z jeho základních pozic je, že revoluce je jen otáčení se dokola, od jedné revoluce k druhé). Vyzývá k poklidnému veřejnému dialogu a jediné "revolucionářství" v klasickém smyslu probíhá v osobních životech jednotlivců. V různých podobách jej představují hnutí jako Indignados, některé frakce Anonymous, Occupy, Democracia real YA! a další. Média a ti, kdo se snaží tato hnutí pochopit, naráží na obrovskou bariéru v podobě roztříštěnosti a připravenosti dát hlas a zdroje každému, kdo má prostě a jednoduše dobrý nápad. Říká se, že jde o "flocks" neboli "hejna" zájmů, hýbající se a plánující podle podobně záhadných principů, jaké můžeme vidět u ptačích nebo rybích skupin (neexistuje jasná hierarchie, hnutí vždy míří k heterarchii a sdílenému spolurozhodování). Není náhodou, že o těchto snahách víme tak málo - jejich činnost je často skrytá a pečlivá, projevující se především na Internetu a v lokálních komunitách. Některé z "mladých" revolucí, které prošly Blízkým východem a většinou evropských zemí v posledních letech, mívá s již zmíněnými "hejny" a jejich fungováním mnoho společného a lze je vidět jako jeden proces. Tyto souvislosti ale málokdy vyjdou na povrch, protože svědčí o nezanedbatelné síle těchto myšlenek - na okraji spirituality a politiky, víry a správy, kde se dnešní média ani volení zástupci neumí zorientovat.
Kontroverze a nepochopení
Často výkřiky a výstupy podobné Brandovým vyznívají naprázdno, protože nepodchytitelná podstata tohoto hnutí mluví o hledání odpovědí "v každém z nás" a teprve pak vyzývá k hledání praktických řešení. V tom leží dvojí problém:
1) Mluvčí je identifikován s hnutím samotným, považován za řadového představitele, ačkoliv právě takové identifikaci se celé hnutí snaží vyhýbat a není, jak do něj jednoznačně někoho zařadit. Neexistuje manifest ani program, jen obrovské množství větších a menších uskupení, které se snaží najít a pak zkoumat různé hodnoty a přístupy k životu.
2) Neschopnost poskytnout jasné odpovědi a otázky působí v dnešním světě provokativně. Pokud ten člověk nemá co říct, proč se s ním vlastně média baví? Pochopit, o co že v tomto hnutí jde, vyžaduje proniknout velmi hluboko. Je tedy až komické sledovat, jak se lidé snaží hledat citáty, "sound bites", škatulkovat a sepisovat seznamy členů a jasné žebříčky priorit a aktivit.
    Brand je v tomto smyslu obzvláště kontroverzním mluvčím, protože je pro nezasvěceného diváka především už zavedeným podivínem, plácajícím nesmysly o duchovnu a hledání pevné půdy pod nohama někde ve vlastních pocitech a podvědomí. Je jedno, na kolika demonstracích byl a ke kterým tématům se v minulosti vyjadřoval, jak moc je aktivistou a jaká je podstata toho, co vlastně říká. Jde o jeho image a minulost, která je používána jako zkratka za účelem zjednodušit situaci a udělat z Branda jen několikasekundový klip. Například jeho vyjádření o tom, že prostě a jednoduše nechodí k volbám, má podle mého názoru důležitou vnitřní logiku, která ale nemá šanci prosáknout do klasického vysílání.
   Přitom ale stále říká to samé a pokud jeho slova někomu předám, aniž bych zmínil Brandovo jméno, mají zcela jiný dopad: Politická kultura je zkostnatělá, infikovaná obchodními zájmy, nepřipravená na výzvy budoucnosti, posedlá jednotlivými taktickými kroky od voleb k volbám, posluhující jednotlivcům místo toho, aby sloužila společnosti. My sami, občané a konzumenti, jsme součástí této situace, a proto bychom měli pracovat na svých hodnotách a světonázorech, abychom je pak mohli projevovat ve veřejném životě.
Dlouhá tradice
Brand se svým vystoupením v očích internetu zařadil mezi "komiky-filosofy", kteří hrají v naší společnosti roli dvorních šašků s licencí říkat lidem do očí pravdu. Klasiky jsou v tomto ohledu například Bill Hicks, Lenny Bruce, Dick Gregory a George Carlin, v mladší generaci se složitějším tématům věnují i původně odlehčenější Luis C.K. nebo Doug Stanhope. V jejich vystoupeních se snoubí nejčernější cynismus s nadějí v obrodu lidského duchovna v podobě nezávislé na církvích nebo jakékoliv vnější organizaci.
    Brát duchovno vážně může dnes opravdu jedině komik. Komici však nejsou jediní a myslím si, že jde o zásadní osobní "přípravu" na výzvy současnosti.

Autor: Sebastian Chum | úterý 11.2.2014 16:32 | karma článku: 13,07 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Sebastian Chum

Radostná zpráva o konci křesťanství a dalších výjimečnostech naší doby

Tento text je: Konspirační hypotéza, teleologická poznámka, ontologická fikce a rituál magického naturalismu.

20.1.2023 v 20:23 | Karma: 6,38 | Přečteno: 357x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Jehovisté jsou zhoubná sekta

Jehovisté se považují za pozemskou část celkové organizace Nejvyššího. Něco jako boží frančíza pro smrtelníky. V Rusku je chtějí zakázat, v USA jsou považováni za šílené vrahy a násilníky. U nás se jim zatím daří lhát...

28.3.2017 v 12:35 | Karma: 26,13 | Přečteno: 2578x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Strojová inteligence a singularita

Co můžeme čekat od pokroků ve vývoji umělých inteligencí a jim podobných systémů? I když se nám může taková úvaha zdát vzdálená každodenní přítomnosti, naše životy ovlivňuje stále silněji.

23.2.2017 v 14:24 | Karma: 12,11 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

Zásadní změny planety v roce 2016

Zatímco na ČR dopadá globální oteplování (a snaha přírody na něj reagovat) především v podobě posunů vysychavých oblastí a srážek, zbytek planety (globální Jih především) už zažívá to, před čím vědci varují už alespoň 50 let.

19.1.2017 v 13:35 | Karma: 12,59 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Sebastian Chum

NBIC komplex: Revoluce, o které se nepíše...

Ve 21. století můžeme očekávat, že součinnost čtyř hlavních vědeckotechnických oborů (nanotechnologie, biotechnologie, informační technologie a kognitivní věda) povede k nebývalému rozvoji a zrychlení všeho kolem nás...

17.1.2017 v 16:51 | Karma: 12,19 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4055x
_

Seznam rubrik