Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokud možno všeho s mírou

Z celé řady věcí je mi na nic. Nevím, co budu do budoucna dělat a říkat si, že cokoliv mě také přestává bavit. Jsem strašně nestabilní a nevím, jak se budu cítit a tvářit za hodinu. To sice neví nikdo, ale mě nemusí rozhodit až tak podstatné věci. I teď když píšu, neustále uvažuju, že přestanu.

Těším se, až mi v pondělí dovezou klávesy a já s chutí vyhodím z okna ten plastový hnus. Možná, že to spíš za pár stovek prodám, ale to už není až tak důležité.

Můj vztah ke mně samotnému je velmi podstatný. Asi o sobě neustále pochybuju. A možná bych jen rád pochyboval, protože jsem si přečetl, že k tomu mají sklon lidé s uměleckou povahou. Umění u mě stojí na podobné úrovni jako podnikání a pravděpodobně i věda a jiné intelektuální činnosti. To není dobré a říkat si, že tím pádem dokážu nebo můžu dělat cokoliv, není pravda. Dokážu se věnovat jedné oblasti jenom na chvilku a potom zase přetočím na jiný pól. To je totálně absurdní kombinace s totální nevyvážeností. Já si ani nemůžu vybírat a kompromis by pro mě asi nebylo ani herectví nebo divadlo. Jak se k takové kolísavé kombinaci mám asi tak postavit? Psycholog mi do hlavy nevidí a mě už to nějakou dobu leze krkem, ale nedá se. Možná, že bych se měl skutečně někam na chvíli ztratit někde v nedohlednu a třeba se vrátit. Mohl bych požádat o nástup až v dalším pololetí, ale je otázka, co by se stalo a z toho mám strach. Už zase potřebuju čas a škola nepočká. Jenomže je to pořád dokola to samé. Moje chování se neustále opakuje. Nejsu z toho zrovna dvakrát nadšený. Možná, že bych se měl, poohlédnou po jazykových kurzech a odjet alespoň na půl roku někde pracovat a zase se vrátit. Není to pro mě vůbec dobrá situace. Žiju jaksi jenom jednou a nikdy nevím.

Z mojí budoucnosti mám strach. Ta představa mi svírá žaludek. Nevím vůbec nic ani sám o sobě. Pěkný slovní paradox proti teorii všeho. Na druhou stranu jsem ten posraný paradox nazval teorie nepřímé nevědomosti. Není to nic neříkající sousloví má to určitý význam. Možná, že jsem se inspiroval u C. G. Jünga. Měl teorii, kterou asi nazval teorie kolektivního nevědomí. Moje verze se k té jeho částečně přibližuje, ale já to možná vidím v širším rozhledu nebo to využívám pro více věcí. To přejímání je poměrně výhodné. Například údajně sexuologický termín sexuální kapacita je údajně převzata z fyziky. Líp se to i učí a pamatuje, než nějaké novotvary, kterých je všude kolem celá řada a ještě mě z nich někdo zkouší a to mě občas pěkně vytočí.

Možná, že je to totální blbost. Kam bych se za půl roku vrátil? Nebyl bych náhodou zase na stejném místě?

Asi mi nedělá dobře ta jistota, kterou ve mně probouzí rodiče. Díky tomu mám celou řadu výmluv vůči sám sobě. Připadá mi, že moje prázdniny se neustále pohybují ve stejném duchu už pár let. Naslibuju sám sobě celou řadu nesmyslů a proč? Abych sám sebe ujistil, že jsem neschopný? Dávám si příliš vysoké cíle. To je u mně naprosto normální.

Nejsu z toho nadšený. Je to pořád ten samý kolovrátek. Je to i tím, že jsem se úspěšně odstřihl od lidí a opravdové kamarády asi nemám žádné nebo takové ty „nejlepší“. Možná, že mi vyhovuje povrchní přátelství, ale i tak mě štve, že se nestýkám s lidmi nebo nevím asi kecám nesmysly. Nevím. Trápí mě, že jednou (jako třeba teď) mě štve jako bych neměl žádné kamarády a přitom to není až taková pravda. Asi je to i tím kolísáním mezi introverzí a extroverzí. Jednou chci více méně povrchní přátele a jednou ty „nejlepší“. Třeba teď se prostě cítím sám a jsem rád, že to můžu napsat, alespoň na nějaký posraný blog. To je těžko jednou se jednou cítím potřebu společnosti a jindy ne. To je normální, ale u mě se to mění ve větších extrémech a já to ještě svou pozorností a podporou násobím. Nevyznám se sám v sobě. Sám pro sebe nejsu čitelný.

Asi bych neměl vůbec přemýšlet nebo jen minimálně.

Stále mi leží v žaludku rozchod. To je oukej. Mě jenom děsí racionální stránka, která neustále hledá nějaké posrané teorie o tom, že je to v tomto nejlepší možná možnost. Asi to bude spíše dospělí. V rámci transakční analýzy. Hnus je v tom, stačí čas a na všechno se nejde nějaká pěkná naprosto účelová výmluva. V tom to případě účelový sranec, jako obhajoba, že to nemusím řešit. Fajn racionálně krásný argument, kterému snad i racionálně věřím, ale absolutně to nemám nic společného s city. V tomto případě je racionální nesmysl jen pomůcka abych měl klidné spaní. U mě ani to neplatí, protože díky relativizmu, který má zatím poměrně velký vliv jaksi nic není dostatečné a to už se začínají rozvíjet závislosti na argumentech.

Su pořád stejný, jak před několika lety. Akorát dnes vím, proč je občas vhodné úplně vypnou vědomí a na nic nemyslet. To mi, ale například v plánování v budoucnosti nebo při vzpomínání moc nepomůže. Občas se to prostě hodí. Občas ne. Extrémy opět útočí. Klasika.

Jsem jen o něco málo, ani ne chytřejší, jak spíš zkušenější. To ale neznamená, že mi to bude stačit. Říkám si už pár let, že klíčové není něco vědět, ale spíš si ve správnou chvíli vzpomnět na to podstatné nebo na to co bych měl. A to nikdy nevím. Nedá se to dopředu příliš ovlivnit. Snažím se pamatovat si na to, že mi vždycky může něco uniknout, ale to se zase občas obrací proti mně, když o nic nejde. Takže je to pořád dokola a všechno má nějaké mouchy. Pokud možno všeho s mírou. Bacha na extrémy.

Co vyjadřuje nějaké posrané „kvadosee“?

Tímto slovem se terorizuji už poměrně dlouho. „Já su kvardosee“ nebo su velitel kvadrosee. Co to je za bulšit? Asi jsem si mysle nebo jsem si kdysi říkal, že já dokážu vidět pod takzvaným úhlem kvadro see. Analizoval jsem to až později a mohlo to vzniknou někdy před pěti lety nebo později nevím. Kdysi jsem z toho vyvozoval, že mám v hlavě čtyři osoby, což se mi více méně potvrdilo akorád že tři sedí zhruba na transakční analýzu. A čtvrtou jsou si vytvořil uměle po teorii všeho pro vzdálenější nadhled a odstup ode mě. Měla by to být simulace mistra jody ze star wars. Postě takový dědek v hlavě, ktzerý působí jako poradce. Je to více méně štastné dítě, které je ale paradoxně moudré. Takový pohádkový děda, který sice říká že nic nevím, ale já vím, že mi na všechno dokáže odpovědět. Dnes zatím nepodporuju další spolupráci s těmito sračkami ale fakt, že od školky jsem toho s nima zažil fakt hodně. Asi se jedná více méně o simulaci a lepší vykreslení, než by bylo běžné. Podle transakční analýzy má v sobě každý tři osoby. Tři ega. Rodič-v mém případě je to obraz mého taty. Dospělí-více méně se objevil ažv osmé třídě. Dítě-v mém případě ničím nevázané, neomezené a někdy i dost nebezpečné.

Myslím si, že dospělí stále nemá dostatečnou váhu a nedokáže až tak řešit mezi rodičem a dítětem. Dítě je ve mě velmi impulzivní a v době kdy nebyl rodič se u mě projevovaly jen dva extrémy: Dítě nebo rodič. A to byl totální konec a pořád je to těžko. Na druhou stranu je dospělí ve mně pěkný vyčuránek a morálka není vždy jeho parketou. Jenom prospěch. Morálku drží rodič a více méně měl vždy právo veta. Stále se tak nějak držím přibržděný tím rodičem. A je to i díky tomu, že stále bydlím u rodičů. Nevím. Těžko říct, jak co je. Teď to více méně píšu za rodiče plus sjednocená osobnost. Nejsu schizofrenik. Jen si na to hraju, ale co není, může být a mám z toho strach, ale když se to stane, tak jak to zjistím? To nemá smysl řešit nebo to nechcu řešit. To musí poznat okolí jestli je na mě něco špatně a většina neurotiků se nezblázní. A já jsem se už mohl zbláznit dávno. Myslím si, že mám sám sebe poměrně pod kontrolou a to je docela v klidu. Stejně bych to nepoznal o tom je celá schizofrenie, že by mi to přišlo v pořádku. Dnes nevím, jak co je. Jen předpokládám. Třeba už jsem se zbláznil. Nasrat.

Autor: Martin Schreiber | sobota 29.6.2013 21:55 | karma článku: 6,32 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Martin Schreiber

Nemůžeš se znovu narodit, ale odpustit ano

Vypadá to, že znovu a znovu opakuji své myšlenky. Nelze se dostat dál než před práh obávaných futer pravdy. Dveře tam nejsou. Byly dávno vykopnuty, protože jsem neměl pokoru vzít za kliku a spořádaně otevřít a říct dobrý den.

17.1.2015 v 21:15 | Karma: 7,01 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Parketa

Nemám příliš mnoho možností. Snad jen volný tok myšlenek. Mohu psát na klávesnici, toužit po slávě uznání, respektu. Cokoliv co bych si mohl přát se mi ztrácí. Mám mnoho představ a cílů. Většina z nich nevychází z mého nitra. Nic z toho nesouvisí s mými pocity. Hledám jednoduchá řešení, která by mi mohla rychle pomoci. Je to však jen moje iluze. Nic víc než strach.

23.10.2014 v 16:59 | Karma: 3,76 | Přečteno: 197x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Mylná představa

Čas od času si připadám, jako pouhá existence. Nicotná tečka připojená k mnoha nepřeberným přístrojům a jiným zařízením. Všechno kolem pípá, sviští, řinčí a čeká, až někdo přijde a dotkne se tlačítka - vyhodnotit. Pro všechny ty záznamy existují mnohá vysvětlení a většinou se s nimi lze ztotožnit a můžeme je prohlásit za probádané. Není čas. Přicházejí nové a nové údaje. Důležitá je aktuálnost.

1.10.2014 v 19:59 | Karma: 7,06 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Martin Schreiber

Znovu studentem

Letošní školní rok pro mě znamená mnohé. Nejen že mě čeká dosud nejrozsáhlejší zkouška v podobě maturitního testu, ale především volba dalšího životního směřování. S gymnáziem na krku bych bez vysoké školy, měl jen příliš mnoho možností, které by se mi pravděpodobně nikdy nesplnily. Stal bych se totiž univerzální „chytrolínem“ na lavičce úřadu práce. Okusoval bych zdi v naději, že si mě jednoho dne někdo všimne.

6.9.2014 v 22:53 | Karma: 4,74 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Nechci dospět. Chci stále zůstat naivní a krásný!

Chtěl bych zase znovu vrátit do věku, kdy mi bylo tak šest nebo sedm. Postavil bych si nějaké hrady na pískovišti. Podíval bych se v sobotu ráno na pohádky a měl bych to v piči. Byl bych spokojený sám ze sebou a byl bych šťastný.

27.8.2014 v 23:14 | Karma: 8,68 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 270x
Každý občas narazí, ale jde o to jakou rychlostí a s kým.  

Seznam rubrik