Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem jen jeden z mnoha

Jsem jen jeden z mnoha. Jeden z mnoha miliard lidí na planetě, který se nechce pokořit před svou nicotností. V psaní hledám mnohokrát ztracenou pokoru a sílu vstát a jít dál. Bez ducha kamkoliv bez těla nikam, ani jedno však nestačí k tomu, abych mohl jít. Nerad se hrbím a ohýbám. Občas může přít neočekávaný zvrat, zlom, ztracení až zatracení.

Jsem tak vzdálený sám sobě. Přesto stále věřím a doufám. Sám pro sebe jsem občas pouhou formou existence, kterou s povzdáli sleduji. Obsah mých myšlenek a pocitů, jako by se mě ani netýkal. Prý to pro mě není podstatné. Řekl jsem si, abych skryl sám sebe před sebou samým, abych nemusel cítit zodpovědnost za sebe sama. Tolik strachu pro nic. Pro všechno mé já bez duše a pochopení. Tolik ztracení v neznámu vlastní mysli. A přeci jen. Přeci jsem. Tu a tam i sám. Krapet prázdnoty. V duši hromady temnoty, jenž svítí strašlivou září pekla. A tak si naříkám a pláči nad stráveným dnem. Jsem propadem ztratil den.

Každý někdy hledá, někdy najde. Já hledám sám sebe. Možná že hledám právě někde jinde než u sebe. Hraji hry a srovnávám se s mým vlastním pohledem na druhé, aniž bych znal sám sebe. Měl bych se tedy mýlit a kát. Pokora není moje silná stránka. Snad si jen pletu slova, ale jak být pokorný a přitom ambiciózní. Na co mám právo. Třeba skutečně nechci přijmout sám sebe. Podívat se do zrcadla a kát se. Na jedné straně všechno, na druhé nic. Na jedné straně fantazie a na druhé realita. Proč nechci přijmout kompromis a proč tolik křeče?

Zadrhávám se. Nerozumím si anebo nechci. Asi mám o sobě stále příliš velké mínění bez ohledu na realitu a sám sebe. Nejsem na světě sám, přesto se cítím osamocen a bez porozumění. Asi všemu rozumět nelze, i když bych si to přál. Stejně tak bych si přál být kýmkoliv, i když možná stačí být jen sám sebou pro kohokoliv.

Moje první veřejně publikované psaní byla Oda na Šloufa. Pro mě tato prvotina byla prvním odrazem v možnostech, které jsem sotva znal.

Ambice jsem spojeny s očekáváním úspěchu. Podobně jako představa čeká na svou reálnou příležitost a možnost ukázat, že lze i dosud nemožné. Nářek je spojen s chvilkovými nedostatky, které pociťuji, ale někdy to není podstatné a jsem schopný vstát ze židle a z novu zkouším chodit. V obrazné představě jdu stále, ve skutečnosti si na chvilku zase raději sednu a čekám na další příležitost. Čekám na myšlenku či nějaký neočekávaný zvrat. Těžko říct na čem záleží, jestli na okolí nebo na mě. Jistě. Mám na výběr. Nechci se zařadit do běžného života obaleného v šedi zašlého prachu z ulice. Nechci se přizpůsobit, ale nechci být sám. Je tedy otázkou co si vyberu. Každá cesta někam vede. Někdy mám pochyby.

Autor: Martin Schreiber | pátek 22.8.2014 22:39 | karma článku: 4,79 | přečteno: 158x
  • Další články autora

Martin Schreiber

Nemůžeš se znovu narodit, ale odpustit ano

Vypadá to, že znovu a znovu opakuji své myšlenky. Nelze se dostat dál než před práh obávaných futer pravdy. Dveře tam nejsou. Byly dávno vykopnuty, protože jsem neměl pokoru vzít za kliku a spořádaně otevřít a říct dobrý den.

17.1.2015 v 21:15 | Karma: 7,01 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Parketa

Nemám příliš mnoho možností. Snad jen volný tok myšlenek. Mohu psát na klávesnici, toužit po slávě uznání, respektu. Cokoliv co bych si mohl přát se mi ztrácí. Mám mnoho představ a cílů. Většina z nich nevychází z mého nitra. Nic z toho nesouvisí s mými pocity. Hledám jednoduchá řešení, která by mi mohla rychle pomoci. Je to však jen moje iluze. Nic víc než strach.

23.10.2014 v 16:59 | Karma: 3,76 | Přečteno: 197x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Mylná představa

Čas od času si připadám, jako pouhá existence. Nicotná tečka připojená k mnoha nepřeberným přístrojům a jiným zařízením. Všechno kolem pípá, sviští, řinčí a čeká, až někdo přijde a dotkne se tlačítka - vyhodnotit. Pro všechny ty záznamy existují mnohá vysvětlení a většinou se s nimi lze ztotožnit a můžeme je prohlásit za probádané. Není čas. Přicházejí nové a nové údaje. Důležitá je aktuálnost.

1.10.2014 v 19:59 | Karma: 7,06 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Martin Schreiber

Znovu studentem

Letošní školní rok pro mě znamená mnohé. Nejen že mě čeká dosud nejrozsáhlejší zkouška v podobě maturitního testu, ale především volba dalšího životního směřování. S gymnáziem na krku bych bez vysoké školy, měl jen příliš mnoho možností, které by se mi pravděpodobně nikdy nesplnily. Stal bych se totiž univerzální „chytrolínem“ na lavičce úřadu práce. Okusoval bych zdi v naději, že si mě jednoho dne někdo všimne.

6.9.2014 v 22:53 | Karma: 4,74 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

Martin Schreiber

Nechci dospět. Chci stále zůstat naivní a krásný!

Chtěl bych zase znovu vrátit do věku, kdy mi bylo tak šest nebo sedm. Postavil bych si nějaké hrady na pískovišti. Podíval bych se v sobotu ráno na pohádky a měl bych to v piči. Byl bych spokojený sám ze sebou a byl bych šťastný.

27.8.2014 v 23:14 | Karma: 8,68 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 270x
Každý občas narazí, ale jde o to jakou rychlostí a s kým.  

Seznam rubrik