Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sláva německému úřednímu šimlovi.

Že většina z nás návštěvy na úřadech zrovna nemilujeme, na tom se většinou shodneme. Ale někdy nastanou v životě situace kdy si k té přepážce prostě stoupnout musíme. V mém případě to bylo když jsem vážně onemocněl a ocitl se v dlouhodobé pracovní neschopnosti a moje nemocenská se ocitla pod hranicí Německem garantovaného životního minima. Tak mi nezbylo nic jiného než zažádat o státní vyrovnávací příspěvek. Díky bohu za to, ale protože se o něj žádá na Job Centrech kde i nezaměstnaní navštěvují své poradce, netušil jsem co mě čeká. Byla to hra o třech dějství.

Dějství první: Jde se žádat.

 

Stojím před budovou ze spousty skla a betonu. Lidi z obou východů proudí tam a zpět. Vejdu do toho většího a ohromila mne velikost fronty. Když jsem se dozvěděl, že stojím ve špatné a musím do druhého vchodu a oddělení ¨nových žádostí¨, uplynulo 40 minut. Přesunul jsem se a naskytl se mi podobný obrázek. Jako nemocnému mi ten den nebylo nejlíp a tak nějak na mne dolehl fakt že jsem tam a společnost ostatních klientů, jejich vůní, rozhovorů v řečech které jsem neznal a jim nerozuměl a podle úplně skrytých vlasů mnohých žen mi došlo, že většina klientů je islámského vyznání.

Po další třičtvrtě hodiny stojím u příjmu a vysvětluju moji situaci asi třicetiletému muži.  Prohlédl si můj pas a pronesl, že ten den je přítomna kolegyně co je původem ze Slovenska. Zaradoval se a doufal že jako skorokrajanka mi může pomoci. Po pár větách v našich rodných jazycích a tzv. prolomení ledů její tvář náhle zvážněla a se slovy ¨Tak sa priprav¨, začala přede mne na stůl vršit formuláře. Napočítal jsem jich deset a žádný z nich nebyl jednostránkový. Pracovní smlouvu, potvrzení o výši příjmu za posledních šest měsíců, najemní smlouvu a výši nájmu, výpisy z účtu za tři měsíce, výši nemocenské, potvrzení od lékaře, jaké mám auto a jeho pojisku, jestli mám nějaké majetky….Hlavou mi proběhlo jestli se nemám svlíknout rovnou do naha. Zavolal kamarádovi a po úmorných 8 hodinách úřednické němčiny bylo skutečně hotovo.

 

Dějství druhé: Jde se odevzdávat.

 

Dva dny na to, protože ten příští byla středa a to bylo zavřeno stojím znovu a čekám až dostanu číslo. Můj lístek hlásí 157. Přijdu do čekárny k listině kam si nově příchozí své číslo zapíší. Poslední volané číslo je 52, málem jsem omdlel. Posadil se mezi rodinku s dvěma dětmi a lehce alkoholizovaný pár. Snažím se to nevnímat a čtu si. Asi po hodině čekání se děti začaly nudit, dožadovaly se pozornosti a pár okolo sebe šířil lehký hospodský odér. Dočkal jsem se o další hodinu a pěti kelímků vody zdarma později. Za stolem sedí asi padesátiletá dáma a měří si mě pohledem typu-zase jeden mladej flákač. Vysvětluju ji můj problém se snahou ji obměkčit. Za tu dobu co tu pracuje už zřejmě vyslechla hodně historek. Nezměkla. Když se probrala stohem mých vyplněných formulářů, sundala brýle a suše oznámila že mám některé kolonky špatně vyplněny a některé údaje ještě chybí. Ještě ten samý den o pár hodin později sedím znovu, tentokrát bez odéru a s jinou rodinou. Odevzdal jsem a dozvěděl se, že schvalování trvá tři týdny.

 

Dějství třetí: Odvolání.

 

V ruce držím tlustou obálku s hlavičkou úřadu. Uvařím si čaj a začínám číst. První měsíc zamítnut, protože mi mzdu ještě doplácí zaměstnavatel. Podobné je to i druhý měsíc a až třetí se můžu těšit.

Při podrobném zkoumání mi padl pohled na větu ve formuláři pro druhý měsíc, kde  se vyskytl termín ¨fiktivní příspěvek na bydlení a vytápění¨. Nerozumím tomu. To je podobné jako na finančních trzích kdy se prodávají neexistující akcie? Po telefonickém rozhovoru a dojednání termínu pro podání odvolání s konkrétní osobou co se o můj případ stará, se ocitám znovu u recepce tentokrát ve správném vchodě, no aspoň něco. Osvětluju té dámě ke komu mám jít a kdo mne očekává. Začíná listovat v seznamu spolupracovníků a po 10 minutách mi oznámí, že dotyčná tam nepracuje. Co, kdo mi tedy včera volal a dojednal si se mnou schůzku? Zase něco fiktivního?  Mám se posadit a čekat. V čekárně hledám kde je volná židle daleko od ¨ rodinky¨. Tři kelímky vody později jde náhodou kolem  Slovenka a s letmým úsměvem mě zdraví. Vyrážím k ní a ptám se jestli neví kde moje poradkyně sedí. Po chvilce zamyšlení si vezme si můj pas a zmizí ve dveřích asi 5 metrů od recepce. Najednou jde zpátky s moji poradkyní. Nasazuji široký úsměv a vedu poradkyni k recepci. ¨Smím?¨, ptám se recepční.¨Seznamte se prosím, Vaše kolegyně XY¨.

Odvolání jsem podal a poradkyně mi vysvětlila vše potřebné. Konečně někdo kompetentní. Proč jsem ji jen nepotkal hned na začátku?

Úřední šiml řehtá všude a já si připadal jako doma když jsem žádal o povolení k sňatku v zahraničí, ale o tom v dalším blogu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Schilling | úterý 8.6.2010 14:42 | karma článku: 10,73 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

Kdo propadnul zvědavosti a chtěl by si přečíst něco na serveru co hýbe světovou politikou, či se dozvědět co si myslí o našich politicích američtí diplomaté, má smůlu. Mají plné čipy práce s DDOS.

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25 | Přečteno: 738x | Společnost

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

Počasí už udělalo malou ochutnávku jak by to asi mělo vypadat za dvacetčtyři dnů a mnozí z nás mají takové lehké šimrání okolo žaludku když se podívají do kalendáře. Pokud nemáme koupený zájezd někam daleko a nebo do země kde Ježíška a Santu neznají, tak máme malou šanci nebýt aspoň trošku ovlivněni tou takzvanou vánoční náladou. Kdo by si nepřál být se svou rodinou, tím koho má rád či je mu blízký a pro křesťany jsou tyto dny opravdu svátky svátků. Ale...

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44 | Přečteno: 666x | Společnost

Jan Schilling

Pozor na Facebook aneb Zrádná Kniha tváří

Jak poeticky to vyzní, když se ten název přeloží. Leč realita, byť ji tvůrci tohoto fenoménu z oblasti Social Network rádi dokreslují v barvách pastelových, je záludnost sama. Ano řeč je o Facebook. Je omračující k jakým praktikám se tato firma uchyluje, aby se mohla pyšnit astronomickými čísly svých userů a vydělávat.

23.11.2010 v 21:54 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1068x | Společnost

Jan Schilling

Zelený zázrak

Zatímco u nás mají průměrný volební výsledek 2,4%, tady se to zelená na každém kroku. Co stojí za 20% volebními preferencemi do parlamentu a kandidátkou na post starosty hlavního města pro volby v roce 2011? Jsou tak čistí a ekologičtí jak hlásají? V osmdesátých letech byli bráni jako rebelující menšina, dnes jsou skoro mainstream.

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23 | Přečteno: 689x | Politika

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

Včera večer jsem se stal součástí desetitisícového davu co proudil do berlínské O2 Areny. Lístky jsme koupili už v březnu a tak mi ty měsíce čekání vyplňovali hudební nosiče. Z kompletní diskografie je vždy po čem sáhnout.

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Na jednání ministrů NATO v Praze dorazí i Blinken. Bude jednat s Lipavským

24. května 2024  18:06

Americký ministr zahraničí Antony Blinken příští týden navštíví Českou republiku, informovala s...

Novotný se omluvil Zemanovi za urážky a přání smrti. V dopise je zopakoval

24. května 2024  18:03

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) zveřejnil dopis s omluvou bývalému prezidentovi Miloši...

Sunak jde do ofenzivy, jiné eso nemá, říká komentátor k náhlým volbám v Británii

24. května 2024

Podcast Premiér Rishi Sunak překvapil Británii, když vyhlásil předčasné volby už na počátek července....

KOMENTÁŘ: Mezi Francií a Německem. Proč na nich závisí budoucnost Evropy

24. května 2024

Premium Která ze dvou velmocí, Německo, nebo Francie, dnes po odchodu Velké Británie více ovládá Evropskou...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Jsem Čech žijící v zahraničí.
Normálně pracuji a mimo to se zajímám o soužití rozdílných kultur,jazyky a mezilidské vztahy.

Seznam rubrik