Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozor na Facebook aneb Zrádná Kniha tváří

Jak poeticky to vyzní, když se ten název přeloží. Leč realita, byť ji tvůrci tohoto fenoménu z oblasti Social Network rádi dokreslují v barvách pastelových, je záludnost sama. Ano řeč je o Facebook. Je omračující k jakým praktikám se tato firma uchyluje, aby se mohla pyšnit astronomickými čísly svých userů a vydělávat.

Fanatici, závisláci a ti co si neumíte představit  bez tohoto „zbližovače“  jeden jediný den vašeho života, prosím dále nečtěte. Nechci posuzovat lidi co propadli jeho kouzlu, je na každém si najít co mu vyhovuje a každý máme ten svůj osobitý vkus i nevkus. I já jsem nebyl výjimkou a udělal tu chybu že si profil založil. Naprosto netušíc co tím způsobuji a jak dobrovolně dovoluji této firmě se mi šťourat v soukromí.

Poprvé mne to zarazilo, když jsem jednoho dne v okýnku- lidi co možná znáš, objevil moji učitelku ze střední školy. Pár základních dat. Viděli jsme se naposledy před 18-ti lety, když mi do ruky vtiskla výuční list a že by patřila k osobám v mém životě se kterými bych se opakovaně rád potkával u kafe, se taky říct nedá. Tak jsem jí vyklikal a v tu chvíli na mne z monitoru  drze štěklo „Ty ji opravdu neznáš?“, to mě dožralo. Naštěstí mám kamaráda co sedí u počítače  denně a tak jsem ho poprosil o možné vysvětlení co je srozumitelné pro ucho laika. Chtěl jsem vědět jak je možné že mne Facebook dává dohromady s touto osobou? Začal větou co v podstatě vyjadřuje celou problematiku, ale s tím jsem se nespokojil a požadoval víc.

Klíčová věta zněla: „Ochrana dat na Facebook neexistuje“. Jako americká firma  asi považuje tuto praxi za normalitu a ani se tomu nedivím, když vznikl v zemi kde neexistuje třeba bankovní tajemství. Facebook je sice naoko vyzbrojen jakýmsi bezpečnostními prvky, ale aby je normální uživatel správně aktivoval, potřebuje na to minimálně IT kurs. Spousta lidí více méně ze zvědavosti se chce dozvědět kolik že to kamarádů asi má a klikne na funkci hledej přátele. Aniž by tušili že tím dávají Facebook dobrovolný přístup do jejich adresářů v Outlook a pokud  se někdo pohybuje na online korespondenčních serverech (Yahoo), tak vědí v  kanclíku za velkou louží nejen to s kým si píšeme a u koho online objednáváme.

Jedna moje známá Jana dostala pozvání k tomu si založit profil na tomto „vynálezu“ od Radka a stalo se ji něco podobného jako mne. Pod fotkou Radka co ji na Facebook zval se objevili i další a to ti s kterými je v kontaktu Jana a i Radek. A zase ta vlezlá otázka- Neznáš tyto lidi? To znamená že Facebook nejdřív prolustroval korespondenci mezi Radkem a Janou a pak si v adresáři Jany vyhledal jména lidí co na Facebook jsou a ona si s nimi dopisuje. Zdůrazňuji že ona nemá profil na Facebook a tudíž nedala žádný souhlas k tomu, aby se ji do adresáře mohli podívat. Nejvíc byla překvapená, když se tam objevila její bývalá kolegyně ze stejné firmy co je už šest let v důchodu a s kterou nemá kontakt po emailu! A protože se v obou adresářích nachází emailová adresa této firmy, tak vyplula ona známá otázka- Neznáš ji náhodou?

Je jen stěží pochopitelné jak můžou být tyto novodobé StB metody tolerované a zákonem posvěcené. Co je však zarážející ještě víc, jak k tomu mnozí přispívají. Třeba tím že někdo na internetu otevřeně píše a dobrovolně troubí do světa, kdy jde na záchod a co dělá každých pět minut. Doufám že ti co to dělají, tak jen tak bokem vytáčejí číslo nejbližšího psychiatra. Na Facebook je patrný jeden fenomén. Pocit vlastní hodnoty stoupá s počtem tzv. přátel co jsou pouze na monitoru a jen zřídka zde hraje roli  i osobní kontakt. Kolik přátelství může člověk ve svém životě udržet a pěstit? Je to individuální, však ti co se pyšní stovkami vztahů by se možná mohli zeptat, jakou hloubku a skutečnou hodnotu tyto klávesnicová kamarádství mají.

Amerika je Facebookem už tak zblblá, že když se někdo hlásí o místo, tak je v mnohých firmách běžnou praxí že kandidát musí napsat své ID  co má na Facebook a svoje přístupové heslo! Firma tak chce zjistit  jak vypadá jeho sociální síť. Totalita nejjemnějších nuancí. Facebook nezmizí, ale snad se můžeme bránit pomocí našeho zdravého rozumu jeho vlivu a se zákonem hraničícím praktikám.

Autor: Jan Schilling | úterý 23.11.2010 21:54 | karma článku: 13,57 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

Kdo propadnul zvědavosti a chtěl by si přečíst něco na serveru co hýbe světovou politikou, či se dozvědět co si myslí o našich politicích američtí diplomaté, má smůlu. Mají plné čipy práce s DDOS.

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25 | Přečteno: 738x | Společnost

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

Počasí už udělalo malou ochutnávku jak by to asi mělo vypadat za dvacetčtyři dnů a mnozí z nás mají takové lehké šimrání okolo žaludku když se podívají do kalendáře. Pokud nemáme koupený zájezd někam daleko a nebo do země kde Ježíška a Santu neznají, tak máme malou šanci nebýt aspoň trošku ovlivněni tou takzvanou vánoční náladou. Kdo by si nepřál být se svou rodinou, tím koho má rád či je mu blízký a pro křesťany jsou tyto dny opravdu svátky svátků. Ale...

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44 | Přečteno: 666x | Společnost

Jan Schilling

Zelený zázrak

Zatímco u nás mají průměrný volební výsledek 2,4%, tady se to zelená na každém kroku. Co stojí za 20% volebními preferencemi do parlamentu a kandidátkou na post starosty hlavního města pro volby v roce 2011? Jsou tak čistí a ekologičtí jak hlásají? V osmdesátých letech byli bráni jako rebelující menšina, dnes jsou skoro mainstream.

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23 | Přečteno: 689x | Politika

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

Včera večer jsem se stal součástí desetitisícového davu co proudil do berlínské O2 Areny. Lístky jsme koupili už v březnu a tak mi ty měsíce čekání vyplňovali hudební nosiče. Z kompletní diskografie je vždy po čem sáhnout.

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura

Jan Schilling

Danone…Ano?...Ne?

Jídlo co léčí. Jak pěkně to zní a už to znal i Hippokrates. Asi by se moc neradoval z toho, jak si jeho moudrá slova vykládají někteří výrobci. Nauka o stravování se nazývá výživa, ale pomalu se z ní stává obor farmacie. Na tom by nebylo nic znepokojujícího kdyby bylo pravdou, že čokoláda s extra porcí mléka podporuje růst dětí, jogurt s nějakými kulturami reguluje trávení a probiotický nápoj posiluje imunitní systém.

27.10.2010 v 8:46 | Karma: 16,73 | Přečteno: 1072x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Na Nymbursku útočník pobodal muže, vrtulník oběť transportoval do Prahy

5. května 2024  10:26

Krajští kriminalisté prověřují sobotní napadení muže, který v Milovicích na Nymbursku zaútočil...

Přístup na sítě je lidské právo, žádá vězeň soud o uznání. Lákal na nich děti

5. května 2024  10:14

Norský nejvyšší soud se ve čtvrtek zabýval kuriózní žádostí. Muž odsouzený za sexuální obtěžování...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Jsem Čech žijící v zahraničí.
Normálně pracuji a mimo to se zajímám o soužití rozdílných kultur,jazyky a mezilidské vztahy.

Seznam rubrik