Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Shopping je opravdu zážitek

Taky jste ohromeni z toho kolik výrobků je propagováno? A to tak podobných že se výrobci snaží pod rouškou zlepšení života nebo stylu nebo prostě jen prodat, protlačit právě ten jejich zázrak. Pár odborníků ze Stiftung Warentest si posvítilo na pár výrobků denní a nedenní spotřeby, zřejmě z  důvodu že už sami mají dost toho jak jsme soustavně oblbováni. Mnohdy stačí k prohlédnutí marketingové lsti zdravý rozum a trochu uvažovat, však mnohdy by naše znalosti museli odpovídat diplomovaným profesorům. Jen pár příkladů.

Je ohromující kolik šampónů na vlasy je k dostání a každý slibuje zázraky. Jeden má v sobě avokádový olej. Zkusili jste někdy si tento olej sehnat a dát si ho na vlasy?  K vymytí budete potřebovat jar na nádobí. Pokožka hlavy má nejvíc mazových žláz na celém těle. Další jsou vyzbrojeni výtažky z ovoce. Sice hezky voní ale vyždímané kiwi nebo papaju tam nenajdeme. V drtivé většině případů je zajištěna ona hebkost silikonem a podobnými chemickými lahůdkami. Přímo neškodí, ale jako vedlejší efekt je zvýšená produkce mazu na hlavě a tím téměř denní používaní. Není to návod k tomu se zřeknout hygieny, ale jako děti jsme si nemuseli, pokud jsme nechtěli, mýt hlavu denně.

Krémy s téměř zázračnou schopností vyhladit vrásky. Kouzelná slůvka jsou kyselina hyaluronová, kofein a vitamín c. Trocha chemie. Kyselina hyaluronová je polymer s tak velikou molekulovou strukturou že ji pokožka přes svoji přirozenou bariéru nepropustí. Je sice používána k hojení jizev a popálenin, ale je tu jeden malý rozdíl. Jsou to otevřené rány u nichž kůže ztrácí svoji přirozenou funkci! Kofein sice podporuje krevní systém a redukuje únavu, ale jen pokud projde zažívacím traktem. A vitamín c? Po rozkrojení citrónu se jeho obsah na řezné ploše ztratí do půl hodiny, protože vitamín c rychle oxiduje. Naše pokožka není ve vzduchoprázdnu.

Koho už nebaví tahat ty desítky lahví vody z obchodu domů, může si udělat malý test. Natočte si vodu z kohoutku do lahve a postavte ji spolu s koupenou za okno. Po pár dnech zjistíte že ve vodě z vodovodního řadu se množí řasy a voda se kalí, kdežto balená nic. Stačí pouhý pohled na záruční dobu uvedenou na lahvi a je jasné kde je trik. Skladujte v temnu. Už jste viděli kolik vod se válí za supermarketem na slunci a nic se neděje? Pokud nám nevyhovuje kvalita pitné vody, stačí si pořídit filtr. Vyjde nás to ve finančním efektu levněji a naše páteř nám bude taky vděčná. Vysoký obsah minerálů v minerálkách, mnohdy dodatečně přidávaný, jehož složení je anorganické (rozpuštěné šutry) a organismus z nich spotřebuje 10 procent a zbytek je vyloučen.  V dlouhodobém časovém efektu jsou zatěžovány jen ledviny. Kdežto z organických minerálů co produkují rostliny si vezmeme 90 procent. Takže hurá pro rýži a listovou zeleninu.

Telefony co se předhánějí ve výbavě funkcemi. Proč jeden výrobce představuje techniku ze včerejška jako hit? Má sice dobrý operační systém ale pokulhává v hardware. Druhý zase utěšuje zákazníky (5 miliónů na světě), co si telefon koupili a diví se že jim tzv. zmrzne když má něco dělat, že už zakrátko se dočkají super operačního systému. To zakrátko trvá už pár měsíců. Nemůžete vyrobit něco co opravdu funguje?

Plechoví miláčkové s přívlastky Blue Motion, Drive a Eficiency. Odborníci testovali tyto modely aut s jejich 20 let starými předchůdci. Tyto auta mají mít nižší spotřebu a efektivnější provoz. Výsledek? 20let vědeckého výzkumu pro 0,7 litru ušetřeného paliva u jednoho a 0,6 litru zvýšené spotřeby u ostatních dvou modelů. Fakt je ten že novinky jsou napěchované elektronikou, ale při stejném obsahu musí motor zvládnout víc. Nehledě na to že váha všech modelů se liší o desítky kilogramů směrem nahoru. Takže k pumpě.

Chladné počasí a bolesti v krku a citlivé zuby mají jedno společné. Prostředky zbavující pouze bolesti, analgetika. Mají společnou příponu –kain. Zbaví sice nakrátko potíží však neléčí příčinu! Nezbývá než si koupit další balení. Pomalu se nakupování stává zážitkem jež připomíná honbu za pravdou.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Schilling | čtvrtek 7.10.2010 16:37 | karma článku: 21,37 | přečteno: 1429x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

Kdo propadnul zvědavosti a chtěl by si přečíst něco na serveru co hýbe světovou politikou, či se dozvědět co si myslí o našich politicích američtí diplomaté, má smůlu. Mají plné čipy práce s DDOS.

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25 | Přečteno: 738x | Společnost

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

Počasí už udělalo malou ochutnávku jak by to asi mělo vypadat za dvacetčtyři dnů a mnozí z nás mají takové lehké šimrání okolo žaludku když se podívají do kalendáře. Pokud nemáme koupený zájezd někam daleko a nebo do země kde Ježíška a Santu neznají, tak máme malou šanci nebýt aspoň trošku ovlivněni tou takzvanou vánoční náladou. Kdo by si nepřál být se svou rodinou, tím koho má rád či je mu blízký a pro křesťany jsou tyto dny opravdu svátky svátků. Ale...

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44 | Přečteno: 666x | Společnost

Jan Schilling

Pozor na Facebook aneb Zrádná Kniha tváří

Jak poeticky to vyzní, když se ten název přeloží. Leč realita, byť ji tvůrci tohoto fenoménu z oblasti Social Network rádi dokreslují v barvách pastelových, je záludnost sama. Ano řeč je o Facebook. Je omračující k jakým praktikám se tato firma uchyluje, aby se mohla pyšnit astronomickými čísly svých userů a vydělávat.

23.11.2010 v 21:54 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1068x | Společnost

Jan Schilling

Zelený zázrak

Zatímco u nás mají průměrný volební výsledek 2,4%, tady se to zelená na každém kroku. Co stojí za 20% volebními preferencemi do parlamentu a kandidátkou na post starosty hlavního města pro volby v roce 2011? Jsou tak čistí a ekologičtí jak hlásají? V osmdesátých letech byli bráni jako rebelující menšina, dnes jsou skoro mainstream.

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23 | Přečteno: 689x | Politika

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

Včera večer jsem se stal součástí desetitisícového davu co proudil do berlínské O2 Areny. Lístky jsme koupili už v březnu a tak mi ty měsíce čekání vyplňovali hudební nosiče. Z kompletní diskografie je vždy po čem sáhnout.

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Jsem Čech žijící v zahraničí.
Normálně pracuji a mimo to se zajímám o soužití rozdílných kultur,jazyky a mezilidské vztahy.

Seznam rubrik