Nápady a inspirace jsou ohrožené druhy

  U každého  autora  se čas od času může dostavit inspirační nedostatek a nezáleží na tom zda se jedná o vyjádření psaním ,mluvou, hudbou, pohyblivými obrázky či tvorbu oblečení. Tito autoři se většinou stáhnou do ústraní  a mají neplodná období. Buď se snaží čerpat inspiraci znovu nebo tu frustraci ze ztráty řeší například konzumací různých substancí. Tím si ovšem škodí maximálně sobě. Proč ale v posledních dvaceti  letech zdomácněl a to celosvětově  na poli kulturním a zábavním trend vaření z vody a omílání toho co už tu bylo?

Při znovuoživování postav na stříbrném plátně a obrazovce  jsem si toho všiml nejvíce. Někdo může namítnout, že tenkrát nebyla technika na takové úrovni aby bylo možno natočit ty filmy a seriály s takovými efekty jako dnes. Souhlasím, ale se vzrůstajícím počtem efektů bohužel mnohdy klesá celková úroveň. A tak snaha o to vylepšit originál se mine účinkem a je trefou vedle. Mně osobně zklamal A-team, Souboj titánů a Charlieho andílci.

Dalším jevem je vykrádání motivů navzájem a nebo sami sobě. Pretty Woman už si  natočila snad každá země na světě.  A jak že se jmenuje S tebou mě baví svět 2? Aha, líbáš jako bůh. Stejné prostředí chata-velkoměsto, dětičky a „zábavné partnerské vztahy“. K tomu se to odehrává po sms a ty vhodně umístěné reklamní produkty. Sex ve městě 2 propaguje Rolex a Pradu, Poledňáková mléko a bagr. To bylo asi nejvtipnější. A pan Dietl by se asi divil co se mu stalo s Nemocnicí. Kdy naposledy byl film nebo televizní dílko s číselným dovětkem 2,3,4 lepší než první?  Když  jsem se pak ocitnul v hledišti na muzikálu od autora jehož předchozí dílo bylo velmi slavné, mohlo mě napadnout že tam zazní stejné motivy aby si autor udržel přízeň posluchačů. Šlo o muzikály Dracula a Monte Cristo.

A obavy žen o to být trendy si mohou vyřešit samy. Babičky a maminky když oblečení odloží a nebude už tzv. in, můžou ho dát na třicet let do sklepa pro své dcery nebo vnučky.

Snad už jsme vyčerpali všechny původní témata za tu dobu co tu lidstvo je a tak se zřejmě bude vše jen přizpůsobovat dané době. Bylo by zábavné mít možnost zažít třeba Zpátky do budoucnosti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Schilling | pondělí 30.8.2010 10:55 | karma článku: 5,02 | přečteno: 404x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44

Jan Schilling

Zelený zázrak

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11