Mandarínština brzo povinná

Čína chce skupovat astronomické částky evropských zadlužených evropských států. Malá informace s velkým účinkem. Prý s úmyslem pomoci a těsněji spolupracovat. Proč se však zajímají o vklady do států jež se pohybují nad propastí? Čína má svůj kapitál v dolarech a ten ztrácí na hodnotě a tak chtějí zakotvit v eurozóně. Pro Ameriku to bude znamenat definitivní ránu a pro Číňany další krok k ještě větší dominanci.

J. Sch.

Jsou novodobými kolonizátory. Již před dávnem objevili nerostné bohatství v chudých zemích černého kontinentu. Vybudovali infrastrukturu, dali lidem práci a pro ty země nadstardantní platy, postavili silnice a zvedli životní úroveň.  Logicky jsou  v té zemi oslavováni jako spasitelé. Že pozvolna přebírají kontrolu, je jaksi tolerováno dokud se pokladna plní. Co to znamená pro nás? Diktují ceny nerostných surovin tam těžené a následně prodávaných na světových trzích. V současné době tyto ceny explodují. Jde o drahé kovy z nichž se dělají třeba čipy, elektronické součástky, mobily….na nichž  je naše společnost závislá a bez nichž se neobejdeme. Velmi by mne zajímalo jakou protislužbičku budou požadovat za pomoc zkrachovalým státům? Zcela jistě na něco přijdou. Jsou vyspělí a disciplinovaní. A nenechají si ujít žádnou šanci jak Ameriku pokořit. Je to  stará civilizace jež vyráběla hedvábí a porcelán v době kdy Kolumbus ještě nežil a na amerických stepích se proháněli jen mustangové.

Mimo to jsou velmistry na technologickou špionáž. Že nás tato země zaplavuje levnými napodobeninami všeho možného, od elektroniky až po oblečení, se ví. Jak to zvládnou? V zemi co má přes miliardu obyvatel je cena práce nízká a v kombinací s houževnatostí asiatům vlastní, se to daří vcelku lehko. Mají na svědomí třeba to,  že tradiční a osvědčené značky domácí techniky musí v rámci konkurence schopnosti s levnými  výrobky z východu, vyrábět nikoliv prodávat levněji. Na materiálu se šetří a jméno zavedené firmy trpí. Nevím kdo to zpozoroval, ale třeba myčky na nádobí už nemají celonerezovou vanu nýbrž plastovou co je přilepena a lepidlo drží přesně dva roky a pak voda zničí  řídící elektroniku co se nachází právě pod vanou. Jedním z příkladů je Bosch, AEG, Moulinex a Zanussi. Tyto značky už dávno nejsou tím čím byly. A kdo že je koupil? Asiaté.  Je to docela prozíravé nejdřív zaplavit trh levnými paskvily a pak skupovat firmy co tím trpí. Můžeme si za to sami. Oni jen chytili šanci, že pro spoustu lidí se stávají evropské značky nedostupné a oni poté raději sáhnou po levné asijské. Proč tak moc chtěli koupit veliký podíl automobilky Opel? Mateřská firma je americká a tím by si zajistili přímý přístup za velkou louži a německá technologie se také hodí.

Na hospodářském  summitu jež teď probíhá se Čína prezentuje sebevědomější než kdy před tím.  Čínské hospodářství vzkvétá. Bylo nezapomenutelné vidět, jak se v Hongkongu stojí před luxusními obchody jako Louis Vuitton fronty jako u nás na banány před revolucí. Na druhou stranu je neuvěřitelné v jakých podmínkách tam většina obyvatel žije. A že nás tato část zeměkoule zásobuje každý rok jiným kmenem chřipkového viru je jen drobné zpestření.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Schilling | středa 6.10.2010 0:09 | karma článku: 17,03 | přečteno: 1296x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44

Jan Schilling

Zelený zázrak

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11