Leváci zůstanou leví a to všude

Sledování dění ve dvou státech je naučné, někdy zábavné a mnohdy ohromující jak podobně se mnohé náležitosti vyvíjejí. V posledních dvou měsících se na nás hrnula spousta témat, závažná i typická pro okurkovou sezónu. Upoutali mne mimo jiných  dvě. Komunisti a Energie. Rád bych je trochu srovnal. Nejedná se o politickou studii jen o náhled člověka co má vztah k obou zemím.

Kolik článků už bylo napsáno o tom jak se chová náš energetický moloch. Kolik zklamání a špatné nálady stačilo způsobit počínání koncernu co má stát a jeho politiky pevně v rukou. Kde se inspirovali? Možná zde. Že je u nás například snižována  výkupní cena solární energie? Tady si vymysleli že majitele solárních panelů zatíží ještě dodatečnou daní, protože prý pořizování těchto ekologických zařízení moc ekologické není. Že tomu nerozumíte? Pořizováním je tu míněna výroba, doprava, součástky a materiály. Nebo se někomu nelíbí že by měli moc levný proud?  A kde že máme ty nedávné sliby o podpoře obnovitelných zdrojů energií.

Rakousko štve náš Temelín, ale že německá vláda schválí prodloužení provozu jaderných elektráren o 15 let je zřejmě v pořádku. Nehledě k tomu že prodloužení provozu reaktorů bude také zatíženo dodatečnou daní. Prý na vývoj a rozvoj obnovitelných zdrojů energií. Čteno pod čarou: Pod vlivem zmíněné daně se znovu zvýší cena energie kterou zaplatí koncový spotřebitel. A výnos z této daně skončí znovu u energetiků.  To potom mizí i radost z volného trhu energií kde si zákazník může vybrat svého dodavatele energie. Lákají kupříkladu nové zákazníky na snížené ceny, ale jednou z podmínek je platba na rok předem a garance že se cena nezvýší se smrkla na  pouhé tři měsíce.

Další kauza na sebe upozornila v podstatě sama. Šéf komunistů co se zde přejmenovali na „Levé“ , nařídil trochu vylepšit počty svých oveček v Bavorsku. Jakoby náhodou se tak stalo právě před volbami. Takto upraveni získali pravděpodobně víc křesel.  A jeho další  počínání které už známe od někoho jiného, mi na tváři vyčaroval ironický škleb. Vyúčtovával si cesty na zasedání představenstev, ve kterých zahřívá židli, jednou od firem a podruhé jako parlamentární služební cesty. A pak se nechá fotografovat ve svém novém Porsche. Další dění je předmětem vyšetřování.

Je mnohé v čem jsou obě země rozdílné, ale na druhou stranu se tu spousta odvíjí  velmi obdobně. Pomalu se tady začínám cítit jako doma.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Schilling | pondělí 30.8.2010 20:52 | karma článku: 9,33 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44

Jan Schilling

Zelený zázrak

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11