Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krasomila, Srnci, Facky a Saturnin

Komentovat dění dnešních dnů se mi nechtělo a tak píšu o jednom pěkném zážitku. Skoro po třech letech co jsem bez nějakého srdceryvného ceremoniálu přesídlil a stále do sebe  vstřebávám  jazyk ( kdo se německy učil, ví o čem mluvím). Poznávám lidičky, snažím se tu najít si místo ve společnosti a pochopit jak funguje, se mi pojednou zasteklo po naší kultuře.

Někdo může namítnout, že přes hranice je to kousek a programy divadel a všechno co český kulturní rybník nabízí jsou na internetu a tak nezbývá než si udělat výlet. To taky občas dělám, ale najednou mi začalo chybět za dlouhých i nezimních večerů, mít tu po ruce něco co pohladí slovanskou duši. Trochu změny od Místa činu a bratří Grimmů. Tak jsem poprosil a zaúkoloval pár přátel a ti mi začali shánět a dávat dohromady nemalou kolekci českých filmů. Jednoho dne volá kamarádka, že už přes tu bednu skáče dlouho, tak ať se koukám ukázat a vyzvednout si ji.

Zajásal jsem a pár dní na to jela se mnou kromě koláče od babičky v kufru i bedna. Cestou mě napadlo, že by nebylo od věci mým přátelům a známým trochu představit naši kinematografii. Naše filmová a televizní produkce je tady oblíbená. Typické poklepání na buřinku a hned vědí koho Šimánek hrál ve smokingu, květinou v klopě a s deštníkem. Polozmrzlá Šafránková jede na běloušovi po boku s Trávníčkem každý rok když se rozdávají dárečky, minimálně sedmkrát. Centrální mozek lidstva znají taky a stačí jen okolo prsteníčku jakoby otočit prstenem a pokud to není teenager, tak vědí že to má co dělat s Arabelou. Při podrobném zkoumání jsem ale zjistil že všechna tato zmíněná díla jsou koprodukce právě s Německem.

Zalovil jsem v bedně a hledal filmy co jsou ryze naše a mají titulky aspoň v angličtině. Pár kousků jsem našel a zorganizoval filmový večer. Dát dohromady pár lidiček co mají pár hodin  čas nebyl úkol právě lehký ale klaplo to a po pár hodinách strávených v kuchyni a úmorné snahy  o  svíčkovou s knedlíkama (ať je to stylové) jsme seděli a obrazovka blikala.

Začali jsme s Pyšnou princeznou. Klasická, romantická a i když černobílá, se skvělou kamerou. Srdce mi plesalo když Vránová běhala s květinou po Hluboké a volá na Ráže že neuvadla a i v očích mých hostů bylo vidět cosi dětsky nevinného. Kdosi se zeptal co je to za zámek. Po vyslovení pojmu české Versailles se pár lidí rozhodlo vydat se do jižních Čech. Po sdílení společných dojmů, přestávce na odlehčení našich měchýřů se pokračovalo Otou Pavlem. Věděl jsem že tento film není právě oddechovka, ale netušil jsem co toto téma udělá.  Fašismus a koncetrační tábory jsou vryty v duši  národa a nejen tohoto skutečně hluboko a po té co Heřmánek nakrmil svoje syny a Vančurová se s nimi loučí, ukápla i slzička. Po tomhle nášupu bylo těžké vybrat něco na odlehčení a tak jsem sáhnul po těžkém kalibru. Růžičková, Kretschmerová, Pyšová a Cecilka to rozjeli na plno. Po pár minutách se začaly oči několika přítomným nápadně  zvětšovat  a po větě: ¨Blaženo, neser mě¨, když jsem se málem skácel z gauče nechápavě kroutili hlavama a ptali se, co je na tom tak vtipného. Tak jsem se snažil vysvětlit proč se Troška rozhodl toto dílko natočit a vysvětlit kolik povahových rysů pro nás tak typických se v této parodii vyskytuje. S pokročilou hodinou a známkami únavy jsem  navrhnul ještě jednu perlu ke shlédnutí.  Někdo odešel a nás pár vytrvalců si dali ještě jedno dostaveníčko s Víznerem, Havelkou, Synkovou a Lasicou. Skvělé s jakou lehkostí a ironní proplouvá situacemi tenhle výstřední sluha a jak báječně se dá bojovat proti lidské hlouposti.

Když jsem se po nějaké době ohlásil a ptal se na dojmy, velmi se různily. Málo kdo z nich pochopil ten pěkný český humor a hlavně nemohli rozumět jemným nuancím této řeči. Z titulků by to nezvládl snad nikdo. Jasně asi jsem mohl zvolit jiné filmy, vždyť toho máme tolik co nabídnout. A tak už se znova hrabu v bedně a hledám co  pustím jako další perličky na příští filmový večer. Jen doufám že někdo přijde.

 

 

 

Autor: Jan Schilling | pondělí 28.6.2010 17:02 | karma článku: 8,40 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

Kdo propadnul zvědavosti a chtěl by si přečíst něco na serveru co hýbe světovou politikou, či se dozvědět co si myslí o našich politicích američtí diplomaté, má smůlu. Mají plné čipy práce s DDOS.

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25 | Přečteno: 738x | Společnost

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

Počasí už udělalo malou ochutnávku jak by to asi mělo vypadat za dvacetčtyři dnů a mnozí z nás mají takové lehké šimrání okolo žaludku když se podívají do kalendáře. Pokud nemáme koupený zájezd někam daleko a nebo do země kde Ježíška a Santu neznají, tak máme malou šanci nebýt aspoň trošku ovlivněni tou takzvanou vánoční náladou. Kdo by si nepřál být se svou rodinou, tím koho má rád či je mu blízký a pro křesťany jsou tyto dny opravdu svátky svátků. Ale...

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44 | Přečteno: 666x | Společnost

Jan Schilling

Pozor na Facebook aneb Zrádná Kniha tváří

Jak poeticky to vyzní, když se ten název přeloží. Leč realita, byť ji tvůrci tohoto fenoménu z oblasti Social Network rádi dokreslují v barvách pastelových, je záludnost sama. Ano řeč je o Facebook. Je omračující k jakým praktikám se tato firma uchyluje, aby se mohla pyšnit astronomickými čísly svých userů a vydělávat.

23.11.2010 v 21:54 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1068x | Společnost

Jan Schilling

Zelený zázrak

Zatímco u nás mají průměrný volební výsledek 2,4%, tady se to zelená na každém kroku. Co stojí za 20% volebními preferencemi do parlamentu a kandidátkou na post starosty hlavního města pro volby v roce 2011? Jsou tak čistí a ekologičtí jak hlásají? V osmdesátých letech byli bráni jako rebelující menšina, dnes jsou skoro mainstream.

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23 | Přečteno: 689x | Politika

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

Včera večer jsem se stal součástí desetitisícového davu co proudil do berlínské O2 Areny. Lístky jsme koupili už v březnu a tak mi ty měsíce čekání vyplňovali hudební nosiče. Z kompletní diskografie je vždy po čem sáhnout.

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Jsem Čech žijící v zahraničí.
Normálně pracuji a mimo to se zajímám o soužití rozdílných kultur,jazyky a mezilidské vztahy.

Seznam rubrik