Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde se to politici učí aneb občan-loutka?

Kdo se pozastavuje nad neutěšeným stavem našeho státu, tendry, armádou, ČEZ, tím co si politici vymýšlejí, prosazují, jak házejí miliardami jak kartami v mariáši a jak vše v konečném efektu dopadá, tak ať nezoufá. Ono je to na západ od Šumavy a Krušných hor skoro to samé.

Nejenom že spousta normálně pracujících lidí nedosahuje na životní minimum, protože tarify jaksi pokulhávají.  Jeden příklad. Číšník nebo třeba kadeřnice má na smlouvě, pokud ji dostane a není zaměstnán na bázi výpomoci 1150,- euro hrubého. Po odečtení daně, zdravotního a sociálního pojištění, solidárního příspěvku na znovu sjednocení  Německa, pojistky pro případ nezaměstnanosti…..mu na účtu přistane 790,-. Státem určené minimum je zaplacené nájemné a 356,- euro na jídlo a další provoz. Jednopokojový byt stojí okolo 350,-. Nic moc. Teď se navíc bude škrtat na rodičovském příspěvku, nezaměstnaných a sociálně slabých. S odůvodněním že bohaté a nadstandardně vydělávající nebudeme zatěžovat s dodatečnou daní z majetku a příjmu, protože plní státní kasu dosyta.

Tak si tu zestátní banku Hypo Real Estate a zachrání ji finanční injekcí ve výši 142.000.000.000,- euro. Banka co dělá všechno ostatní jen ne profit, si vyplatí prémie ve výši 25.000.000,- euro. Hádejte kdo to platí? Prodloužení provozu jaderných reaktorů v průměru o 12 let bylo odůvodněno podporou čisté energie a cenou jež zůstane pro spotřebitele platitelná. Na příští rok ohlásili energetické giganty nové zvýšení cen a tím si  pojistili dodatečný zisk ve výši 100.000.000.000,- pro příští roky. Vyšlo na světlo že vláda uzavřela s Vatenfall, E-on, RWE a EnBW tajnou dohodu o omezení zvýšení daně z provozu reaktorů, jež měla naplnit fond na podporu obnovitelných zdrojů energie. Amatéři z ČEZu  se mají  ještě co učit.

Ve Stuttgartu začali státní dráhy DB stavět podzemní nádraží. Aby se tím město napojilo na trasu Paříž- Bratislava a byla dána možnost přepravě vysokorychlostními  vlaky. Problém je v tom že geologicky nebylo možné trasu postavit tak aby vlaky dosahovali 296 km/h, protože krajina je hornatá a koleje nevedou rovně. Ani pro nákladní dopravu není tahle trasa důležitá, neboť hlavní tepnu po které proudí zboží do a z Evropy je Rotterdam- Ženeva a Hamburk-Vídeň. Ani jedna z nich není hotova. Pro Německo jako exportní velmoc je to chování zvláštní. Radši se proti demonstrantům, co se bouří proti tomu zbytečnému projektu, nasadí vodní děla, slzný plyn a to dvacet let po znovusjednocení. Zřejmě proto aby si i „zápaďáci“ připomněli jaké to bylo na východě do roku 1989. A finanční efekt? 5.000.000.000,. bude stát výstavba, bourání a znovuvýstavba zbouraných domů jež teď překáží. Návratnost v nedohlednu.

Na východě si chtěli připadat jako na Nürburgringu a tak si v Lausitz postavili závodní okruh, na kterém jezdili maximálně testovací auta z automobilek. Skončilo to ruinou a finanční dírou ve výši 3.000.000.000,-. Že si naše armáda jezdí v drahých Pandurech, lítá v Gripenech? Tady plánují zrušení branné povinnosti a tím profesionalizaci armády za pochopitelného zvýšení nákladů na platy a tím prý zajistit atraktivitu tohoto povolání. Zadarmo to  přeci nikdo  dělat nebude. Nehledě na to že tím zmizí civilkáři a tak musí být nahrazeno pokrytí péče v ústavech, nemocnících a domovech kvalifikovaným personálem, který stejně není. Rozpočet na toto opatření 10.000.000.000,- euro. A to Německo prodává zadluženému Řecku svoje ponorky za miliony eur a požaduje od ostatních států tento zadlužený stát podpořit. Kocourkov.

Znovusjednocení Německa stojí dodnes každého výdělečného občana 5% z jeho příjmu. 180.000.000.000.000,-euro to stálo dodnes, i přesto že bývalý kancléř Kohl sliboval „pár“ let pomoci východu se vzpamatovat. Zrušení tohoto příspěvku není v dohledu.  Podle studie co byla zveřejněna v roce 2009, zbyl a následně zmizel po zrušení SED (komunistická strana NDR) v roce 1990 majetek ve výši přes 10.000.000.000,- v DM a US Dolarech. Z toho by se dalo spousta financovat. Sloučení východní a západní marky v poměru 1:1, mělo sice ten efekt, že se pár měsíců bývalý východní Němci koupali v opojení nákupní horečky, ale pak přišel propad z kterého se nevzpamatovali dodnes. Tímto opatřením se stal průmysl NDR konkurence neschopný a drahý. Jako následek bylo zavírání továren, masivní nezaměstnanost a sociální výdaje. Jen pro srovnání nezaměstnanost v Praze dosahuje okolo 4%, naproti tomu v Berlíně 14% a sociální výdaje dosáhnou v tomto roce 3.900.000.000,-. V současné době jsou rušeny městské bazény, kulturní centra, občanská centra a komuny. Nikdo se o ně 20 let nestaral a ti se ocitli na pokraji bankrotu. Státní dluh se pohybuje nyní okolo 1.780.000.000.000,- eur. A roste každou vteřinou o 2500,-.

Snad jen bavorští sedláci mají rozum když dali hlasitě najevo, že oni neobětují své pozemky pro zimní olympiádu v roce 2018  jež trvá měsíc a nic z ní nemají, kdežto na pozemcích už hospodařili jejich pradědové. Člověk může být patriotický jak chce. Hradčany tu sice nemám, ale jinak si pomalu připadám jako doma.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Schilling | pátek 1.10.2010 18:41 | karma článku: 18,59 | přečteno: 1245x
  • Další články autora

Jan Schilling

Wikileaks nedej se!

Kdo propadnul zvědavosti a chtěl by si přečíst něco na serveru co hýbe světovou politikou, či se dozvědět co si myslí o našich politicích američtí diplomaté, má smůlu. Mají plné čipy práce s DDOS.

1.12.2010 v 22:33 | Karma: 14,25 | Přečteno: 738x | Společnost

Jan Schilling

Svátky lásky a vydírání

Počasí už udělalo malou ochutnávku jak by to asi mělo vypadat za dvacetčtyři dnů a mnozí z nás mají takové lehké šimrání okolo žaludku když se podívají do kalendáře. Pokud nemáme koupený zájezd někam daleko a nebo do země kde Ježíška a Santu neznají, tak máme malou šanci nebýt aspoň trošku ovlivněni tou takzvanou vánoční náladou. Kdo by si nepřál být se svou rodinou, tím koho má rád či je mu blízký a pro křesťany jsou tyto dny opravdu svátky svátků. Ale...

30.11.2010 v 22:04 | Karma: 8,44 | Přečteno: 666x | Společnost

Jan Schilling

Pozor na Facebook aneb Zrádná Kniha tváří

Jak poeticky to vyzní, když se ten název přeloží. Leč realita, byť ji tvůrci tohoto fenoménu z oblasti Social Network rádi dokreslují v barvách pastelových, je záludnost sama. Ano řeč je o Facebook. Je omračující k jakým praktikám se tato firma uchyluje, aby se mohla pyšnit astronomickými čísly svých userů a vydělávat.

23.11.2010 v 21:54 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1068x | Společnost

Jan Schilling

Zelený zázrak

Zatímco u nás mají průměrný volební výsledek 2,4%, tady se to zelená na každém kroku. Co stojí za 20% volebními preferencemi do parlamentu a kandidátkou na post starosty hlavního města pro volby v roce 2011? Jsou tak čistí a ekologičtí jak hlásají? V osmdesátých letech byli bráni jako rebelující menšina, dnes jsou skoro mainstream.

22.11.2010 v 19:56 | Karma: 11,23 | Přečteno: 689x | Politika

Jan Schilling

Jedna legenda…Simply Red

Včera večer jsem se stal součástí desetitisícového davu co proudil do berlínské O2 Areny. Lístky jsme koupili už v březnu a tak mi ty měsíce čekání vyplňovali hudební nosiče. Z kompletní diskografie je vždy po čem sáhnout.

14.11.2010 v 8:41 | Karma: 8,11 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Jsem Čech žijící v zahraničí.
Normálně pracuji a mimo to se zajímám o soužití rozdílných kultur,jazyky a mezilidské vztahy.

Seznam rubrik