Kréta, můj druhý domov (červenec 2010)

Tak jsem navštívila, již pravděpodobně po sedmé, tuto nádhernou zemi v doprovodu mé kamarádky. Musím říct, že mě tu vždycky něco nadchne.

Kréta. I kdybych tu chtěla popsat tisíce řádků, nikdy nevystihnu tu nádheru, která tato země má. Její kouzlo je nepopsatelné, její atmosféra je neuvěřitelná, příroda úchvatná a lidé, ti jsou prostě jedineční. Její návštěvu považuji každé léto za jakousi povinnost. Je třeba navštívit přátelé, které jsem si tam za tu dobu vytvořila.

Tentokrát pobyt byl ale trošku jiný. Rozhodla jsem se vzít sebou kamarádku a tak jsme si udělaly prostě "dámskou jízdu". O pobytu jsme se rozhodly dva dny předtím - takže rychle sbalit a hurá za sluníčkem. Měly jsme 7 dní na to se slunit, ale nejen to. Jelikož kamarádka na Krétě nikdy nebyla, rozhodly jsme se, že si půjčíme auto a já ji ukážu některé nádhery, které tento kraj má. První tři dny jsme si poctivě užívaly sluníčka a moře a pak jsme vyrazily prozkoumat a užít si Krétu.

První den, kdy jsme měly půjčené auto, jsme vyrazily na Knossos, za největší archeologickou lokalitou doby bronzové na ostrově Kréta. Pravděpodobně se jednalo o správní a politické centrum celé mínojské civilizace. Dnes se jedná o významný turistický cíl, jenž se nachází poblíž krétského hlavního města Iraklion. Zde jsme strávily část dne. Poté, lehce vyčerpané, jsme vyrazily do aquaparku. Jestli si ale myslíte, že víte, co je to aquapark, tak si nejste ničím jisti do té doby, než vyrazíte do aquaparku na Krétě. Byly jsme tam celkově 5 hodin a užily si nehoráznou legraci, musím říct,že takhle jsem se již dlouho nenasmála, jako právě tam. Navíc, velice příjemní řečtí "lifeguardi" nám kupovali redbully, no nenechte si to líbit, že ;) Jízda na kruzích na líné řece, na skluzavce s "mezipřistáními", černé díry, maturitní skluzavky. Prostě ideální místo na vypuštění starostí a na vyblbnutí.  Nadšené jsme se vrátily zpět do hotelu a už jen odpočívaly.

Druhý den byl náročnější. První zastávkou byla náhorní plošina Lassithi a Diova jeskyně( Když jsem byla minulý rok s rodinou na Krétě, můj tatínek natočil sérii minifilmů o Krétě, proto i vám nyní předkládám ochutnávku právě z Lassithi a Diovy jeskyně, ať aspoň vidíte to, co jsem mé kamrádce ukazovala před pár dny naživo. Stačí kliknout ZDE ). Musím říct, že tento výlet jsem absolvovala po druhé, ale tentokrát se mi zdál náročnější. Navíc sestup do jeskyně - to je přímo "něco". Když vystoupáte tu nehoráznou cestu k jeskyni, je vám horko, sluníčko praží tak na 35 stupňů Celsia a najednou sestupujete do krásného místa, kde se podle pověsti narodil Zeus a kde je 10 stupňů Celsia - trošku teplotní šok :-). Pro některé to je infarktová situace. Když jsme přežily tohle, už to byla brnkačka. Následovala vesnice Krasi s největším platanem v Evropě, poté klášter Agios Georgious (video z jeho návštěvy  ZDE ) a nakonec jeskyně Milatos. Při vstupu do jeskyně se potýkáte s naprostou tmou, takže baterka je nezbytná. Po 10 metrech narazíte na malý kostel postavený v roce 1935, spolu s památníkem s kostmi těch Řeků, kteří byli poraženi Turky. Dýchne na vás atmosféra toho okamžiku (video z této návštěvy ZDE ) Zpět na pokoj jsme se vracely nadšené a lehce unavené, ale nevzdaly jsme to a večer jsme vyrazily na nákupy do vedlejšího městečka (aneb jak žije noční život na Krétě ZDE ).

Zbývající dva dny jsme povinně doháněly opalování a "koupačku" v moři. Sluníčka jsme si užily až až. Večer jsme vyrazily na cocktail do místního baru. Plánovaný návrat byl okolo 23.00 hodiny, neb jsme byly dost unavené. Nakonec jsme se vracely na pokoj ve 2.00 hodiny ráno, "veselé" a se 3 drinky zadarmo a panákem ouza. Prostě si nás tam v baru oblíbily. Poslední večer jsme v klidu popíjely místní víno Retsinu a rozebíraly, jak to všechno rychle uteklo.

Příští rok se na Krétu rozhodně vrátím. Považuji ji totiž za můj druhý domov. Těším se, komu tentokrát budu dělat průvodce po té nádherné krajině. Nikdy nevíte, třeba to budete právě Vy.

Autor: Sabina Sarkisovová | čtvrtek 8.7.2010 19:39 | karma článku: 9,92 | přečteno: 1844x