Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byla jsem jen hloupá slepice, ale milovali mě!

Žila jsem si jako málokterá slepice v okolí. Měla jsem celou zahradu pro sebe. Za plotem jsem vídávala krásná zvířátka. Byli to psi a kočky různých ras, ale já jsem nevypadala jako oni. Vím to, protože jednou jsem zahlédla svůj obraz ve skleněné výplni a moc jsem se sama sobě nelíbila. Měla jsem krátké, tenké pařáty, tělo pokryté peřím a v obličeji veliký špičatý nos. Záviděla jsem ten roztomilý čumáček mojí kočičí sousedce.

Když jsem byla malé kuřátko plné zvědavosti, chtěla jsem objevit svět a jednou v noci jsem utekla mému tehdejšímu majiteli. Běžela jsem přes několik polí a ocitla jsem se na hezké zahrádce. Travička tam byla obzvláště čerstvá a já na ní strávila celý den. K večeru přišla jedna mladá paní a mluvila na mě takovým zvláštním jazykem, který jsem dosud neslyšela. Volala na mě: „Kuře, kuře, pojď ke mě..!“ Natahovala ke mě ruku a něžně ke mě promlouvala, ale já se moc bála. Byla jsem však převelice hladová! Počkala jsem, až ta paní odejde a hned se utíkala podívat, co to dala ke stěně na zem. Byly to dvě mističky. V jedné byly drobečky chleba a v druhé voda. Když jsem povečeřela, našla jsem si vyvýšené místo na spaní. Druhý den ráno jsem objevovala nové kouty zahrady, když jsem spatřila mladého pána volajícího: „Kuržžže, kuržžže!“ Pak na mě mluvil jazykem, který už jsem v minulosti slyšela. Ten pán se mi moooooc líbil. Pokrčil se v kolenou a natáhl ke mě ruku. Ostýchavě jsem se přiblížila a on mi pohladil peříčka. Mluvil na mě milým hlasem a já se vůbec nebála. Čas rychle plynul a z nás tří se stala opravdová rodina. Okolo poledne byli vždycky moji „rodiče“ doma. Abych o sobě dala vědět, vzlétla jsem na parapet okna obývacího pokoje, zaklepala jsem zobákem na sklo a oni mi otevřeli, aby mě vzápětí láskyplně hladili a dali trochu zrní z ruky či na parapet. To byl náš každodenní rituál. Ze mě se zatím stala dospělá slepice a začala jsem snášet vajíčka. Mojí „maminku“ jsem často překvapovala vajíčkem sneseným přímo na parapet kuchyňského okna. Když ráno vstala a otevřela okenice, čekal tam na ní pozdrav ode mě. Večer jsem spávala na bidýlku, které mi „tatínek“ vyrobil u okna koupelny. Každý večer mi z něj přáli dobrou noc. Já chodívala spát brzy, jakmile se setmělo, ale oni mi dávali dobrou noc až skoro o půlnoci. Stávalo se, že když v noci pršelo, „tatínek“ vyběhl ven, vzal mě do náruče a posadil mě na bidýlku do patra se stříškou. Já sama jsem tak inteligentní nebyla, aby mi takové věci docházely. Dělal to pokaždé, když mě viděl celou promoklou. Jednoho rána jsem se chtěla jít podívat zblízka na tu hezkou kočičku a přelétla jsem přes plot k sousedům. Jejich pejskovi jsem se asi moc nelíbila, protože mě chytil do zubů...Na můj smutný konec vzpomínat nechci, ale ráda pozoruji z nebíčka moje „rodiče“. Vidím, že jim chybím. Moje „maminka“ byla z mé ztráty převelice nešťastná a dlouho to nemohla přenést přes srdce. Byla jsem jen hloupá slepice, ale milovali mě...

Autor: Kateřina Santin Čiháková | pátek 28.2.2014 18:24 | karma článku: 9,56 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Kateřina Santin Čiháková

Chybí rodný jazyk, když žijete v zahraničí?

Žít daleko od místa, ve kterém jsme se narodili, není lehké. Vědí to ti, co se stěhují v rámci naší malé země např. za prací nebo partnerem, a vědí o tom své i ti, kteří opustili ze stejných důvodů naší krásnou republiku a žijí daleko v zahraničí. Jak se s tím, co nám na domově chybí vyrovnat?

15.3.2014 v 11:08 | Karma: 18,41 | Přečteno: 794x | Diskuse| Cestování

Kateřina Santin Čiháková

Dáš si se mnou kafe?

Asi nejčastější otázka, kterou za den dostávám. Člověk se musí naučit s tímto milým dotazem pracovat, jinak by riskoval snad i výbuch srdce. Můj vztah ke kávě byl ze začátku hodně komplikovaný. Z Čech jsem si přivezla zarputilý názor, že káva škodí našemu zdraví a člověk se na ní stává závislým. Na průměrně 6 dotazů denně: „Katerina? Prendi un caffè?“, jsem v minulosti rázně a pyšně odpovídala: „No, grazie. Non bevo caffè.“ V překladu: „Ne, děkuji. Kávu nepiji.“

11.3.2014 v 17:46 | Karma: 10,25 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Santin Čiháková

Jak chtěl můj manžel zabít zloděje!

Když jste na dovolené, relaxujete a slunce vám prohřívá tělo i duši, snáze zapomenete na všechno špatné na tomto světě, a začnete vidět všechny lidi kolem sebe, jako ty nejhodnější bytosti, které vám přeci nechtějí ani nic ukrást, ani vám jinak uškodit...no jo, byla jsem naivní, co?

20.2.2014 v 16:18 | Karma: 20,58 | Přečteno: 2358x | Diskuse| Cestování

Kateřina Santin Čiháková

Je libo ošmatlané rohlíčky, mladá paní?

Při mé návštěvě Prahy si jdu jako normální člověk udělat nějaké zásoby toho jídla, kterým se budu na několik dní živit. S nadšením vyrážím do blízkého supermarketu. To ještě netuším, jak mi spadne čelist.

7.2.2014 v 18:16 | Karma: 20,11 | Přečteno: 1678x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Kateřina Santin Čiháková

Jako poprvé...

Podívám se z okénka dolů a pod sebou vidím barevná políčka a zelené lesy. Čechy! Jsem doma...Cítím se super, vyschlé hrdlo čeká na první doušek zlatavého moku a žaludek touží po gulášku...Připoutat se, přistáváme! Zábava začíná!

5.2.2014 v 22:12 | Karma: 8,93 | Přečteno: 461x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x
Před lety vyměnila rušnou Prahu za tichou vesnici v podhůří Alp v severní části Pádské nížiny. Lektorka angličtiny, která se snaží přenést vlastní nadšení pro tak krásný jazyk místním obyvatelům.