Islámská smlouva

Tak jsem se zúčastnila akce, kdy v malém ostravském knihkupectví paní, která se v Praze stará o lidská práva, vysvětlovala dobro, které nám a našim dětem přinese Istanbulská úmluva.  

Jako matku mě podobné věci zajímají, už proto, že se někdo chce tak hezky starat o mé děti. To je chvályhodné.

 

V chladném ostravském ovzduší začala s dvacetiminutovým zpožděním i celá akce, pořádaná kulturním centrem Pant, podporovaná ostravským magistrátem (pokud jsem dobře porozuměla). To je chvályhodné. Hned na začátku se moderátorovi povedl krásný "přeřek", kdy Istanbulskou smlouvu označil jako Islámská smlouva, ale hned se opravil. To se stává.

 

Ta paní z Prahy přijet nemohla, protože z Prahy do Ostravy je to mnohem dále než z Ostravy do Prahy, ale díky telemostu byla přítomna jako živá. A to bylo dobře, bylo to zapotřebí.

 

Klára Šimáčková Laurenčíková je česká speciální pedagožka, zmocněnkyně vlády pro lidská práva a národní koordinátorka pro adaptaci a integraci uprchlíků z Ukrajiny, navíc i náměstkyně ministra pro evropské záležitosti ČR. Je bývalou členkou Strany zelených. To nevadí.

 

Přednáška, která trvala hodinu a půl, přinesla ostravskému obecenstvu pohled z Prahy. Pohled, který je dnes na severní Moravě více než důležitý. Protože úhel pohledu vnesl do myslí přítomných konečně něco, co bylo pozitivní a co by mohlo přimět mnohé místní usedlíky k přemýšlení o tom, že ne vždy vše, co se děje v Praze, je negativní a zaměřené proti "vesničanům", bydlícím daleko od centra.

 

Klára Šimáčková Laurenčíková vystudovala obor speciální pedagogika. Byla spoluřešitelkou výzkumného projektu podpořeného Grantovou agenturou Univerzity Karlovy zaměřeného na problematiku pedagogické asistence. Působila na Ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy jako ředitelka Odboru pro rovné příležitosti ve vzdělávání, následně jako náměstkyně ministra školství. Ve své gesci měla agendy inkluzivního vzdělávání, institucionální výchovy a prevence rizikového chování na školách. Je spoluzakladatelkou České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání.

 

Vede Českou odbornou společnost pro inkluzivní vzdělávání. Je předsedkyní Vládního výboru pro práva dítěte, členkou Rady vlády pro lidská práva, členkou Výboru pro prevenci domácího násilí a členkou think tanku Vzdělávání 21. Je předsedkyní správní rady Asistence, členkou správní rady Nová škola, členkou správní rady Nadace Proměny a členkou odborné rady Spolu do života. Za svou podporu systémových změn v oblasti inkluzivního vzdělávání se stala doživotní členkou globální sítě sociálních inovátorů.

 

A to je fajn, že se takto zaměstnaná žena dokázala skoro dvě hodiny věnovat jakési "noname" diskusi v malé ostravské kavárně/knihkupectví. Že?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Salingerová | neděle 29.10.2023 7:12 | karma článku: 28,12 | přečteno: 1356x