Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Informace

Kdo má dobré informace, má i moc. Jde pouze o staronovou verzi staré a pravdivé zkušenosti, že bez spojení není velení.

Nejmladší generace nedá dopustit na internet. Vyklikáte co chcete a když to nemá hodnotu pravdivé výpovědi, tak se můžete bavit. Některé vrstvy dávají přednost televizi. V mylném domnění, že když to je v televizi, tak to je pravda. (Opět verze staršího „psali to v novinách, tak je to pravda“.) Nemyslím tím příval informací typu: „když zůstanete s námi, dozvíte se o lavině v Alpách – v Alpách spadla lavina, podrobnosti za chvíli  - v Alpách dnes spadla velká lavina“. Ani fakt, že vám to budou připomínat další tři dny všechny kanály.

Abych zachoval výpovědní hodnotu myšlenky, použiji mix skutečných případů. Tak třeba, pokud dva lupiči přepadnou prodejnu, nedozvíte se, že Romové přepadli Vietnamského majitele večerky, dozvíte se, že dva cizinci přepadli večerku. Pokud by ovšem na chodníku před prodejnou dali dva vyholení maníci zmíněným dvou vyhuleným exotům nakládačku, bude ve zprávách, že dva skinheadi napadli dva Romy se zjevným rasovým úmyslem.

Dopravce, který veze auto ukradené v Německu přes Česko a Polsko k prodeji dále na východ je popsán jako cizinec ze země bývalého Sovětského svazu. Protože zmínka o Ukrajinci je přípustná jen v případě, že je legálním a pracovitým zaměstnancem některé naší nebo německé firmy. V podobném stylu byl atentátník z Kosova určen jako cizinec ze země bývalé Jugoslávie. Nám občanům bývalého Rakouska-Uherska je to hned jasné. Totiž promiňte, přesněji, nám občanům bývalé Svaté Říše Římské národa německého je to hned jasné. Tak je to novinářsky správně.

Prostě pro každou situaci je nezbytně nutné volit správné označení. Dvě cizinky, dvě kapsářky z Rumunska, dvě Romky, dvě migrantky, to všechno může být tatáž dvojice. Poskytuje to minimálně tu výhodu, že opakovaná zpráva nezevšední. Nevýhoda je v tom, že to vypadá jako by nás přepadla celá ženská divize. Ale může to být politicky, genderově, rasově atd. korektní podle potřeby. Vám to nepřipadá podivné? Tak nějak jako cílená propaganda?

Opatrnosti není nikdy dost. Takže když policie někoho dlouho hledá, může zveřejnit jeho fotografii. Když ho chytí, obvykle mu v eskortě rozostří obličej, protože dokud nerozhodne soud o vině ….atd. Možná že by bylo správnější rozostřovat nejen obličej, ale celý obraz. Vlastně by bylo možné rozostřovat všechny záběry. Nikoho by to neurazilo a poplatky by veřejnoprávní televize mohla vybírat dál.

Není se čemu divit. Dnes už váháte, jestli říkat vlastní dceři holčičko není úchylka, jestli maminka může dát vyčůrat vlastního prcka bez asistence sociálního pracovníka (pro kluka, pro holčičku pracovnice). Bojím se přiznat, že právě mlsám čerstvě koupenou „Dark Chocolate“.  A napadá mě, jaký bude asi další vývoj.

Tak nejprve se tomu lidé budou smát. My Češi jsme šprýmaři. Pak začnou sprostě nadávat. Protože my Češi nejdeme pro silné slovo daleko. A potom nás začne z toho všeho stresu chytat amok. Možná se mýlím, ale poslední dobou mně těch vraždících schizofreniků připadá nějak moc. A bude se mlátit. V tomto případě si jistě přidají i sousedé. Jen si nejsem jistý, jestli na to doplatí ti se snědou pletí, ti s blonďatými vlasy, ti malí nebo ti velcí. Nebo ti s diplomem z fakulty žurnalistiky. Protože někdo si třeba vzpomene, jak to všechno začalo.

Autor: Karel Ryšán | neděle 12.3.2017 12:52 | karma článku: 19,49 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Postřehy. Právo a pořádek

V předchozím blogu jsme si představili těžký život policie. Kdo jí, a nejen jí, ale podnikatelům, živnostníkům a vlastně všem občanům komplikuje život? Stávající právní praxe.

11.11.2018 v 8:14 | Karma: 21,27 | Přečteno: 244x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Postřehy. Pomáhat a chránit

Málo si všímáme situací, které nám servíruje všední život. Je to škoda. Někdy pro poučení, jindy pro zábavu. Tak alespoň ochutnávka. Například policie to nemá lehké, a většinou proti tomu nic nezmůže.

10.11.2018 v 8:41 | Karma: 25,62 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Všechno je jak má být

Je až neuvěřitelné, kolik lidí se nezajímá o zpravodajství. Netuší co se děje v Česku, v Evropě, ve světě. A nijak jim to nechybí.

9.11.2018 v 8:44 | Karma: 23,22 | Přečteno: 469x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Reakce

Nemám rád polemiky, kdy každá ze stran nekriticky mele jen tu svou jedinou, dokonalou pravdu. I když chápu, že v různém postavení jsme ovlivnění především svým postojem, rád bych znal pravdu skutečnou.

4.11.2018 v 13:06 | Karma: 15,81 | Přečteno: 355x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

O demokracii

V žádném případě si netroufám vynášet soudy, vymýšlet nové teorie, natož kritizovat zavedené autority. Jsem pouze zvědavý. A čekal jsem, až bude dostatečně dlouho po volbách a emoce přejdou.

3.11.2018 v 12:54 | Karma: 20,05 | Přečteno: 354x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik