Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co Čech, to bojovník

Vlastně to platí nejen pro nás. U mužů za to může testosteron. Už žen to je snad snaha upoutat neobvyklým chováním. Bojujeme rádi a stále. Ale skutečná příčina boje na všech frontách je možná trochu jinde. 

Už v pohádkách se bojuje s draky, čaroději i krutými králi. Dítě bojuje hned, jak udrží herní ovladač. Samozřejmě nejlépe tzv. střílečky. Posiluje to sebevědomí. Už jste viděli, že by nějaký hráč padl během hry mrtev pod stůl? V nejhorším začne znovu s čistým kontem. S rozvojem techniky se může realizovat i on-line a pak se cítí dvojnásobný borec.

Ve volných chvílích odpočinku se věnuje bojovník televizi. Stačí, když si prohlédnete program běžných televizních kanálů. Detektivní seriál (hned dva díly za sebou), kriminálka, horor, thriller. Mezitím dokumenty z první, druhé světové války. Ukázky jak válčili za starověku, za středověku, a jak se válčí dnes.

Hrdinové na každém kanále. Hrdinní piloti sestřelují, co se dá, rakety ničí celá města (samozřejmě civilistům se vyhýbají, ti co zahynou, byli na špatném místě ve špatný čas) a všichni naši jsou přitom nezranitelní.

Střízlivě kalkulující bojovníci se dají k armádě. Ta je přesvědčuje, že v neprůstřelné vestě, s automatickou puškou nejnovějšího modelu, satelitní navigací a nočním viděním se jim nemůže nic stát. Chlapci se snaží rychle udělat kariéru. Dokumentární filmy totiž ukazují, že zatímco za druhé války zahynuly miliony civilistů, miliony vojáčků, generálové se povětšinou dožili požehnaného věku a zemřeli ověšeni metály a s bohatým kontem. Ti méně úspěšní vyhynou, ale tak to už v přírodě chodí. Konečně, pozůstalí dostanou odškodnění.

Ve volných chvílích bojovníci cvičí na modelových situacích. Bojují s vesmírnými příšerami, ufony, s brontosaury, se zlými bohy a primitivními zločinci. Samozřejmě, že vždy úspěšně, zlí jsou přece primitivní. (Viz pohádky.)

I civilové bojují. Boj o zrno blahé paměti byla legrace proti bojům dnešním. Bojujeme za demokracii, ať to domorodci chtějí nebo nechtějí. Bojujeme se spojencem našeho spojence a ve spravedlivém rozhořčení neznáme bratra. Bojujeme za práva jedněch bez ohledu na práva druhých. Boj je náš svět.

Na(ne)štěstí lidé rádi věří. Bojují s nemocí a díky vypěstované odvaze si nepřipouští, že s jejich nemocí může bojovat tak ještě jejich lékař. Oni sami jsou většinou v roli diváka na ochozech stadionu. Nestačí se divit co se to děje a jejich vliv je minimální. Někteří se modlí, někteří pláčou, někteří propadají depresím. A to je konec bojů. Tentokrát definitivně.

Jsme vychovávání k boji. Varovné signály nevnímáme. Registrujeme vypálení města, vyvraždění obyvatel vesnice, incidenty (ve zkratce – na veřejných místech). Proneseme smuteční projevy, zapálíme svíce …a jede se dál. Protože nejsme zvířata.

Pozorujte, jak se chovají různí tvorové v přírodě. Zjistí-li podezřelý pohyb, snaží se nejprve ukrýt. Když to nepomůže, přichází druhá fáze – útěk. A když se útěk nedaří, přichází fáze třetí. Útok i za cenu obětování vlastního života.  Kouše se, ničí, zabíjí.

Žijeme stále rychleji. Zdá se, že už jsme ve třetí fázi. Všechno má svůj konec.

Autor: Karel Ryšán | čtvrtek 13.7.2017 8:56 | karma článku: 13,23 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Postřehy. Právo a pořádek

V předchozím blogu jsme si představili těžký život policie. Kdo jí, a nejen jí, ale podnikatelům, živnostníkům a vlastně všem občanům komplikuje život? Stávající právní praxe.

11.11.2018 v 8:14 | Karma: 21,27 | Přečteno: 244x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Postřehy. Pomáhat a chránit

Málo si všímáme situací, které nám servíruje všední život. Je to škoda. Někdy pro poučení, jindy pro zábavu. Tak alespoň ochutnávka. Například policie to nemá lehké, a většinou proti tomu nic nezmůže.

10.11.2018 v 8:41 | Karma: 25,62 | Přečteno: 624x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Všechno je jak má být

Je až neuvěřitelné, kolik lidí se nezajímá o zpravodajství. Netuší co se děje v Česku, v Evropě, ve světě. A nijak jim to nechybí.

9.11.2018 v 8:44 | Karma: 23,22 | Přečteno: 469x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Reakce

Nemám rád polemiky, kdy každá ze stran nekriticky mele jen tu svou jedinou, dokonalou pravdu. I když chápu, že v různém postavení jsme ovlivnění především svým postojem, rád bych znal pravdu skutečnou.

4.11.2018 v 13:06 | Karma: 15,81 | Přečteno: 355x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

O demokracii

V žádném případě si netroufám vynášet soudy, vymýšlet nové teorie, natož kritizovat zavedené autority. Jsem pouze zvědavý. A čekal jsem, až bude dostatečně dlouho po volbách a emoce přejdou.

3.11.2018 v 12:54 | Karma: 20,05 | Přečteno: 354x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik