Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paní Dagmar Stárkové o inkluzi

Vzhledem k tomu, že na můj minulý blog, který se týkal obecných informací a principů o inkluzivním vzdělávání, reagovala svými otázkami paní Dagmar Stárková, rád bych na tomto místě její dotazy zodpověděl.

1) Všechny důležité dokumenty týkající se společného vzdělávání, včetně kompletního znění vyhlášky,  jsou k dispozici na webu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, na tomto odkazu http://www.msmt.cz/o-webu-msmt/spolecne-vzdelavani

2) Vyhláška vychází z toho, že rozhodnutí bude především na poradenském zařízení, které zváží, zda je možno dítě vzdělávat za užití tzv. podpůrných opatření (5 stupňů). Příslušné poradenské zařízení tedy vyhodnotí míru postižení dítěte, zařadí jej do jedné z 5 skupin, podle níž bude mít dítě nárok na příslušné podpůrné opatření. V případě, že postižení dítěte bude tak závažné, že vzdělávání ve standardních podmínkách nebude možné ani za pomocí podpůrných opatření, navrhne rodičům vzdělávání ve školách speciálních. Zařazení do speciálního zařízení bude možné jen na základě souhlasu rodiče. V současnosti se pracuje s tou variantou vyhlášky, že vzdělávání dítěte ve standardní základní škole je nadřazeno všem ostatním možnostem, a že do speciálního zařízení může být umístěno jen při vyčerpání všech možností vzdělávání s podpůrnými opatřeními. Výsledky vzdělávání ve speciálních školách průběžně sleduje poradenské zařízení školy, které může následně doporučit zařazení žáka do standardní základní školy.

3) Očekává se, že bude nutné zvýšit počet pracovníků poradenských zařízení 5%, což činí cca 137 pracovníků. Služba asistentů pedagoga se bude využívat na stupních podpory 3-5 nebo v případě, kdy bude ve třídě více dětí kompenzačním stupněm 2. Přesný počet asistentů pedagoga, potřebný pro zabezpečení podpůrných opatření, není dosud znám, ovšem vyhláška předpokládá zvýšení mzdových nákladů pro asistenty pedagogů o zhruba 276,4 mil. Kč. Pro zabezpečení kvalifikace asistentů pedagogů budou přijata opatření týkající se jejich přípravy v rámci operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání (VVV), stejně jako zintenzivnění pořádání kurzů pro asistenty pedagoga na školách.

4) Klíč ke stanovení počtu žáků ve třídě, dle nové verze vyhlášky zveřejněné dne 21. ledna, vychází z toho, že maximální počet žáků s podpůrnými opatřeními navštěvující třídu, je 5 s tím, že žáci s přiznanými podpůrnými opatřeními 2. – 5. stupně, nesmějí přesáhnout třetinu celkového počtu dětí ve třídě. V aktuální verzi vyhlášky již nedochází k úpravě maximálního počtu žáků ve třídě celkem. Souběžně mohou vykonávat svou činnost ve třídě nejvýše 4 pedagogičtí pracovníci.

5) Vzhledem k nejnovějším změnám ve vyhlášce se vytíženost tříd žádným způsobem nezmění, jelikož počet dětí ve třídách zůstane zhruba stejný, případně bude navýšen o nejvýše 5 dětí se zdravotním postižením.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | pátek 22.1.2016 16:41 | karma článku: 6,53 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Adam Rykala

Zvýšení daňové slevy na děti

Sněmovna v uplynulých týdnech projednávala náš návrh na zvýšení daňové slevy na dítě, který má pomoci rodinám dětí, jejichž rodiče pracují.

30.10.2016 v 16:26 | Karma: 12,09 | Přečteno: 388x | Ekonomika

Adam Rykala

Krize v OKD

Dennodenně se v médiích probírá krize těžební společnosti OKD, kterou spoluvlastní podnikatel Zdeněk Bakala, miliardář, jehož jméno uvázlo každému v paměti díky bytům, které za velmi výhodných podmínek získal od státu.

22.2.2016 v 19:58 | Karma: 9,96 | Přečteno: 449x | Společnost

Adam Rykala

Uprchlická krize

Nejen Českou republikou, ale celou Evropou hýbe v posledních měsících uprchlická krize, jejíž řešení jsou zatím jen velmi mlhavě prezentována evropskými politickými špičkami.

9.2.2016 v 15:22 | Karma: 13,11 | Přečteno: 735x | Společnost

Adam Rykala

Pár slov k inkluzi

Velmi často se v poslední době setkáváme se strachem rodičů a některých odborníků z toho, co přinese školní rok 2016/2017. Na tomto místě bych rád uvedl některé věci na pravou míru.

20.1.2016 v 15:11 | Karma: 8,72 | Přečteno: 1246x | Společnost

Adam Rykala

Co hodláme prosadit v roce 2016

Také v roce 2016 hodlá sociální demokracie prosadit řadu opatření ve prospěch občanů České republiky. V tomto blogu bych rád představil 23 oblastí, které jsme si stanovili jako prioritu pro právě začínající rok.

9.1.2016 v 17:57 | Karma: 5,40 | Přečteno: 452x | Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fiala míří do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou bude řešit migraci i Ukrajinu

13. května 2024  8:49

Premiér Petr Fiala zamíří v pondělí odpoledne do Říma, kde ho čeká jednání s tamní premiérkou...

Slunečný začátek týdne ve středu vystřídají přeháňky. O víkendu bude bouřit

13. května 2024  6:20,  aktualizováno  7:18

Počasí v Česku bude zpočátku týdne slunečné a s maximálními teplotami až do 25 °C. Změna ovšem...

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  13.5 7:14

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Americký voják zadržený ve Vladivostoku se odvolal proti vazbě

13. května 2024  6:43

Americký voják, kterého na začátku tohoto měsíce zadržely úřady ve Vladivostoku na ruském Dálném...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
Vystudoval gymnázium v Ostravě-Zábřehu a obor eurospráva na ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava. Působil v letech 2006 až 2010 v obvodním zastupitelstvu, poté se stal poslancem Parlamentu ČR, kde nadále hájil zájmy Ostravanů. Stejně tak svou poslaneckou kancelář otevřel občanům na Ostravě-Jihu. Dětství prožil v Ostravě-Výškovicích a nyní se svou ženou Renátou a syny Adámkem a Alexem žije v Zábřehu. Mezi jeho přední oblasti zájmu patří otázky školství, kultury, sportu, veřejných financí a bezpečnosti. V Poslanecké sněmovně působí v rozpočtovém výboru a předsedá Komisi pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu. Předsevzetím pro působení v nejlidnatějším ostravském obvodě ve funkci radního je snižování kriminality, boj s hazardem či podpora volnočasového vyžití občanů.

Seznam rubrik