Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pár slov k inkluzi

Velmi často se v poslední době setkáváme se strachem rodičů a některých odborníků z toho, co přinese školní rok 2016/2017. Na tomto místě bych rád uvedl některé věci na pravou míru.

Obecné zásady inkluze

Schválením zákona o společném vzdělávání na jaře 2015 došlo k průlomu v zacházení s dětmi, které mají speciální potřeby. V souvislosti s nástupem těchto dětí do „normálních“ škol byla přijata opatření, která by měla jejich inkluzi napomoci, tedy nová metodika, pomůcky, případně asistenti pedagogů, kteří budou s těmito dětmi cíleně pracovat. Zároveň je nutno zmínit, že v žádném případě nedochází k likvidaci škol, ve kterých se vzdělávají děti s lehkým mentálním postižením! Zákon na tyto děti pamatuje a umožňuje zřízení škol, tříd, případně studijních skupin v případě, že podpůrná opatření nebudou dostatečná pro uplatnění těchto dětí a naplnění jejich vzdělávacích možností.

Rodiče dětí s lehkým mentálním postižením tak čeká rozhodování, zda nechat své dítě ve speciální škole, nebo zda jej umístit do běžné základní školy. Ve speciálních školách ovšem dojde k redukci stávajícího systému dle přílohy upravující vzdělávání žáku s lehkým mentálním postižením (LMP) a budou se více podobat standardním školám s tím, že budou na školách nově působit také kantoři odborných předmětů a současně dojde ke zvýšení počtu dětí ve třídách.

Fámy, že by mělo dojít mávnutím kouzelného proutku ke zrušení všech speciálních škol a zařazení dětí s těžkým zdravotním postižením do běžných škol, což by mohlo přinést negativní důsledky pro obě strany, tak nejsou pravdivé a spíše jen poskytují rodičům postižených dětí větší míru svobody při rozhodování, kam umístit své dítě.

Od 1. září 2016 nově dostanou školy dostatek prostředků na to, aby zabezpečily bezproblémové vzdělávání žáků se speciálními potřebami. Tyto děti budou mít nově podporu ze strany asistentů pedagogů nebo kompenzačních pomůcek. Veškeré změny bude obsahovat prováděcí předpis,

Všichni stejným tempem?

V souvislosti se zavedením společného vzdělávání se kromě obav z rušení praktických či speciálních škol šíří také obavy z toho, že by se všichni žáci měli nyní učit stejným tempem. Ačkoliv dojde ke zrušení přílohy ke vzdělávacímu plánu, týkající se dětí s lehkým mentálním postižením, bude zároveň upraven rámcový vzdělávací program (RVP) tak, aby pamatoval na děti se speciálními potřebami. Nedojde tedy k tomu, že by byly všechny děti, bez ohledu na jejich schopnosti a případné postižení, vzdělávány stejným tempem.

K největším změnám dojde na školách, které mají v současnosti pouze speciální třídy, a tedy pracují výhradně s přílohou LMP. Rodiče těchto dětí dostanou možnost se rozhodnout, zda nový způsob vzdělávaní považují pro své děti za dostatečný a jestliže usoudí, že ano, zůstanou ve svých třídách a pouze dojde k úpravě způsobu vzdělávání.

Inkluze a romské děti

Velmi častým argumentem proti inkluzivnímu vzdělávání je také názor, že zákon byl přijat především proto, aby došlo k integraci romských žáků do standardních škol. Na tomto místě je nutné zmínit, že novela se netýká jen romských dětí, ale dětí všech, včetně těch, které žádné speciální potřeby nemají. Pro školy, navštěvované převážně dětmi romského původu, se od 1. září nezmění vůbec nic. Nedojde k jejich zrušení ani k přesunutí částí jejich kolektivů do okolních škol. Zákon má pouze podpořit rovnost materiálních a jiných podmínek ke vzdělávání a do budoucna podpořit možnost společného vzdělávání všech žáků.

K výrazným přesunům dětí ze speciálních škol do škol „normálních“ nemůže docházet ani z toho důvodu, že je stanovena horní hranice počtu dětí ve třídách. Jestliže budou ve třídě 4 žáci s postižením, bude moci třídu navštěvovat maximálně 17 žáků. Není tedy možné a ani reálné, že by došlo k přesunu všech dětí ze tříd speciálních nebo praktických škol do tříd základních škol.

Pár slov závěrem

Program společného vzdělávání tak, jak byl navržen a schválen v žádném případě neznamená destabilizaci funkčního systému speciálního vzdělávání. Nedojde k rušení praktických ani speciálních škol a jejich organizace a vzdělávací činnost bude zachována, pouze se více přiblíží standardním školám tím, že bude zaměřena více také na odborné předměty tak, aby zde vzdělávající se děti získaly dostatečné penzum znalostí a informací pro svůj další život.

Inkluzivní vzdělávání zároveň otevírá dveře těm rodičům a jejich dětem, kteří se tak mohou rozhodnout, zda nechají své dítě v prostředí praktických či speciálních škol, nebo zda jej nechají vzdělávat spolu se zcela zdravými dětmi. Nové nastavení systému zároveň zajistí, že nedojde ke snížení kvality vzdělávání ostatních dětí na úkor dětí se speciálními potřebami. O tyto jejich potřeby totiž bude dostatečně postaráno.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | středa 20.1.2016 15:11 | karma článku: 8,72 | přečteno: 1246x
  • Další články autora

Adam Rykala

Zvýšení daňové slevy na děti

Sněmovna v uplynulých týdnech projednávala náš návrh na zvýšení daňové slevy na dítě, který má pomoci rodinám dětí, jejichž rodiče pracují.

30.10.2016 v 16:26 | Karma: 12,09 | Přečteno: 388x | Ekonomika

Adam Rykala

Krize v OKD

Dennodenně se v médiích probírá krize těžební společnosti OKD, kterou spoluvlastní podnikatel Zdeněk Bakala, miliardář, jehož jméno uvázlo každému v paměti díky bytům, které za velmi výhodných podmínek získal od státu.

22.2.2016 v 19:58 | Karma: 9,96 | Přečteno: 449x | Společnost

Adam Rykala

Uprchlická krize

Nejen Českou republikou, ale celou Evropou hýbe v posledních měsících uprchlická krize, jejíž řešení jsou zatím jen velmi mlhavě prezentována evropskými politickými špičkami.

9.2.2016 v 15:22 | Karma: 13,11 | Přečteno: 735x | Společnost

Adam Rykala

Paní Dagmar Stárkové o inkluzi

Vzhledem k tomu, že na můj minulý blog, který se týkal obecných informací a principů o inkluzivním vzdělávání, reagovala svými otázkami paní Dagmar Stárková, rád bych na tomto místě její dotazy zodpověděl.

22.1.2016 v 16:41 | Karma: 6,53 | Přečteno: 721x | Společnost

Adam Rykala

Co hodláme prosadit v roce 2016

Také v roce 2016 hodlá sociální demokracie prosadit řadu opatření ve prospěch občanů České republiky. V tomto blogu bych rád představil 23 oblastí, které jsme si stanovili jako prioritu pro právě začínající rok.

9.1.2016 v 17:57 | Karma: 5,40 | Přečteno: 452x | Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Neprošli Zeman, Posselt ani Kundera. Poslanci třídili návrhy na vyznamenání

13. května 2024  11:54,  aktualizováno  12:30

Exprezident Miloš Zeman nezískal podporu poslanců, aby dostal státní vyznamenání. „Já jsem říkal,...

Podmínka za spuštění hašení v muzeu neplatí, odvolací senát vyměnil soudce

13. května 2024  12:22

Maye Lukové, která bezdůvodně spustila hasicí systém v pražském Národním muzeu, odvolací senát...

Ukrajina připouští taktické úspěchy Rusů na severu země, vyměnila velitele

13. května 2024  9:13,  aktualizováno  12:19

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy,...

AfD bude možné sledovat jako podezřelou z extremismu, lze nasadit i odposlechy

13. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:18

Německá civilní kontrarozvědka může vést celou pravicově populistickou stranu Alternativa pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
Vystudoval gymnázium v Ostravě-Zábřehu a obor eurospráva na ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava. Působil v letech 2006 až 2010 v obvodním zastupitelstvu, poté se stal poslancem Parlamentu ČR, kde nadále hájil zájmy Ostravanů. Stejně tak svou poslaneckou kancelář otevřel občanům na Ostravě-Jihu. Dětství prožil v Ostravě-Výškovicích a nyní se svou ženou Renátou a syny Adámkem a Alexem žije v Zábřehu. Mezi jeho přední oblasti zájmu patří otázky školství, kultury, sportu, veřejných financí a bezpečnosti. V Poslanecké sněmovně působí v rozpočtovém výboru a předsedá Komisi pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu. Předsevzetím pro působení v nejlidnatějším ostravském obvodě ve funkci radního je snižování kriminality, boj s hazardem či podpora volnočasového vyžití občanů.

Seznam rubrik