Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mladí lidé musí dostat prostor žít

     Po vajíčkových bitvách, které zasáhly Čechy více než Moravu, se situace uklidnila a je zde možnost se blíže podívat, co Česká strana sociálně demokratická nabízí nám mladým lidem.

     V roce 2006 se jedna z velkých bitev mezi ODS a ČSSD odehrávala na poli zavedení školného. Paradoxem je, že školné ve vládě Mirka Topolánka nakonec připravoval Zelený ministr Liška, jehož Zelení ve svém programu školné odmítají. Naštěstí ho vláda Mirka Topolánka nestihla zavést a v letošních volbách se svede bitva o školné znovu. Já sám budu prosazovat, aby školné zavedeno nebylo. Už dnes totiž všichni vysokoškoláci finančně své škole přispívají a to ve formě různých poplatků (za přihlášku, ubytování, poplatky za opakování zkoušek). Dále by školné pro řadu potenciálních studentů mohlo sloužit jako bariéra k přístupu ke vzdělání. U mě osobně by tomu tak bylo. I když jsem vždy během studia pracoval, tak by mi ušetřené peníze na školné nestačilo a má maminka samoživitelka, která se stará ještě o mého mladšího bratra, by mi na školné přispět nemohla. Zároveň si nemyslím, že by kvalita vysokých škol stoupla, neboť zavedení školného by okamžitě znamenalo snížení finančních prostředků vysokým školám ze státního rozpočtu. Jsem ochoten přistoupit k poplatkům za studium jen v případě, že by student zneužíval systém vysokoškolského studia (opakované přihlašování se na VŠ, opakování ročníku). Každý musí dostat možnost vystudovat vysokou školu a potom už záleží jen na jeho přístupu ke vzdělání, zda této možnosti využije. Zároveň by měli mít studenti možnost získat nízko úročené půjčky na studium, dokázal bych si představit i možnost využít stavební spoření pro potřeby studia.

     Dalším velkým tématem, které mě trápí, je diskriminace mladých lidí na trhu práce. Někteří zaměstnavatelé nechtějí vzít absolventa vysoké školy, protože nemá dostatek zkušeností. Jak jinak máme ale možnost získat pracovní zkušenosti než prací? Proto jsem rád, že se sociální demokracie tímto tématem zabývá ve svém programu. Navrhujeme zavést daňové zvýhodnění zaměstnavatelů, kteří přijmou absolventa VŠ. Další pomocí pro mladé absolventy bude rozšíření rekvalifikací z prostředků Evropského sociálního fondu. Diskriminace mladých lidí na trhu práce musí skončit.

     I já plánuju mít děti. Ale přírůstek do rodiny musí být radost a ne starost. Proto chce sociální demokracie znovu zavést společné zdanění manželů, kterou ministr Kalousek zrušil. Finančně podpoříme mateřské školy a jesle a daňově zvýhodníme zaměstnavatele, kteří vytvoří a budou provozovat školky pro své zaměstnance. Ale abych si mohl pořídit dítě, tak musím mít střechu nad hlavou. Ne každý dostane od rodičů naspořených milion korun na byt, ale každý musí bydlet. Proto, pokud sociální demokracie vyhraje volby, zavedeme nízko úročené půjčky na pořízení a modernizaci bydlení s možností odpočtů dluhů za každé narozené dítě. A nedovolíme ODS a Kalouskově TOP 09 zrušit podporu stavebnímu spoření, jak mají v plánu.

     Já a mí mladí kamarádi chtějí žít, ne se potloukat po sídlištích a nudit se. Proto potřebujeme prostor pro zábavu a kulturu. Jsem rád, že na to ČSSD myslí a chystá se podpořit výstavbu skateparků, kvalitních cyklostezek a sportovních areálů. Chceme podpořit i alternativní kulturu a amatérský sport. Problémem mohou být finance, využijeme prostředků z evropských fondů. Mladí lidé musí dostat prostor žít.

     A já jsem připraven se poprat o to, abychom program pro mladé lidi prosadili.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | pondělí 10.8.2009 14:14 | karma článku: 0 | přečteno: 68x
  • Další články autora

Adam Rykala

Zvýšení daňové slevy na děti

Sněmovna v uplynulých týdnech projednávala náš návrh na zvýšení daňové slevy na dítě, který má pomoci rodinám dětí, jejichž rodiče pracují.

30.10.2016 v 16:26 | Karma: 12,09 | Přečteno: 388x | Ekonomika

Adam Rykala

Krize v OKD

Dennodenně se v médiích probírá krize těžební společnosti OKD, kterou spoluvlastní podnikatel Zdeněk Bakala, miliardář, jehož jméno uvázlo každému v paměti díky bytům, které za velmi výhodných podmínek získal od státu.

22.2.2016 v 19:58 | Karma: 9,96 | Přečteno: 449x | Společnost

Adam Rykala

Uprchlická krize

Nejen Českou republikou, ale celou Evropou hýbe v posledních měsících uprchlická krize, jejíž řešení jsou zatím jen velmi mlhavě prezentována evropskými politickými špičkami.

9.2.2016 v 15:22 | Karma: 13,11 | Přečteno: 735x | Společnost

Adam Rykala

Paní Dagmar Stárkové o inkluzi

Vzhledem k tomu, že na můj minulý blog, který se týkal obecných informací a principů o inkluzivním vzdělávání, reagovala svými otázkami paní Dagmar Stárková, rád bych na tomto místě její dotazy zodpověděl.

22.1.2016 v 16:41 | Karma: 6,53 | Přečteno: 721x | Společnost

Adam Rykala

Pár slov k inkluzi

Velmi často se v poslední době setkáváme se strachem rodičů a některých odborníků z toho, co přinese školní rok 2016/2017. Na tomto místě bych rád uvedl některé věci na pravou míru.

20.1.2016 v 15:11 | Karma: 8,72 | Přečteno: 1246x | Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Nehoda tří aut uzavřela tah na Tábor. Řidička vjela do protisměru, tři lidé zraněni

13. května 2024  18:32

U Miličína na Benešovsku se v pondělí odpoledne srazila tři auta, tři lidé byli zraněni. Jeden...

Fiala v Římě řešil migraci. Z postupu Itálie si má EU vzít příklad, říká

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  18:28

Premiér Petr Fiala v pondělí navštívil Řím, kde jednal s premiérkou Giorgiou Meloniovou a...

Zmatky kolem přijímaček: část škol dala špatné pořadí, Cermat se snaží o opravu

13. května 2024  18:21,  aktualizováno  18:27

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

Řešil za Trumpa vše nepříjemné. Právník vypovídá o platbě pornoherečce

13. května 2024  18:16

V trestním procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem začal v pondělí vypovídat jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
Vystudoval gymnázium v Ostravě-Zábřehu a obor eurospráva na ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava. Působil v letech 2006 až 2010 v obvodním zastupitelstvu, poté se stal poslancem Parlamentu ČR, kde nadále hájil zájmy Ostravanů. Stejně tak svou poslaneckou kancelář otevřel občanům na Ostravě-Jihu. Dětství prožil v Ostravě-Výškovicích a nyní se svou ženou Renátou a syny Adámkem a Alexem žije v Zábřehu. Mezi jeho přední oblasti zájmu patří otázky školství, kultury, sportu, veřejných financí a bezpečnosti. V Poslanecké sněmovně působí v rozpočtovém výboru a předsedá Komisi pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu. Předsevzetím pro působení v nejlidnatějším ostravském obvodě ve funkci radního je snižování kriminality, boj s hazardem či podpora volnočasového vyžití občanů.

Seznam rubrik