Dámy, za tohle byste Indii zbožňovaly

Ženská krása výhradně v mužských rukách. Píši tenhle článek a ještě mám víčka přivřená rozkoší…. Nedivte se, právě jsem se vrátila z kadeřnictví.

prodavac sperku

Byla to moje vůbec první návštěva kadeřníka tady – a teď si to, husa hloupá, vyčítám, že jsem nešla už dřív. Stejné je to u mě i s pedikúrou a manikúrou. V Čechách jsem za tyhle věci nikdy neutrácela peníze ani čas – proč taky. Zapilovat si nehty přece zvládnu sama doma a zadarmo. Jenomže tady v Indii je to něco jiného. Tady je starost o ženskou krásu obřad s velkým o. Nezáleží vůbec na tom, jestli je žena chudá nebo bohatá či z jaké je kasty. Všechny mají k dispozici lazebníky různých cenových kategorií a nutno podotknout, že i ti „dražší“ jsou pro nás, Evropany, stále příjemně levní.

Pokusím se teď srovnat nesrovnatelné – české a indické kadeřnické služby. První velký rozdíl je v personálním složení salónu. V Čechách jsou to převážně ženy. V Indii muži. Plus děti a dorostenci všech věkových kategorií – ti se tam učí svému řemeslu, zametají vlasy, poklízejí a přinášejí nápoje nebo co je právě potřeba. V českém kadeřnictví zákaznice s kadeřnicí švitoří, povídají si, zdrbnou toho či onoho, proberou politickou situaci i prospěch dětí ve škole. V Indickém kadeřnictví je obřadné ticho. Maximálně potichu hraje rádio, ale jinak slyšíte pouze cvakat nůžky a foukat fény. A to neporovnávám pouze tu svou jedinou návštěvu u kadeřníka – několikrát jsem tam byla jako doprovod svého partnera, takže tu situaci tam mám opravdu zmáknutou i jako pozorovatel :-).

Mytí vlasů je v Čechách otázkou několika málo minut. Napěnit, opláchnout, napěnit, opláchnout a hotovo. V Indii si s mytím vlasů užijete i poctivou masáž hlavy a šíje. Skvělá pomoc proti bolení hlavy, mohu doporučit! Kadeřník hlavu různě stlačuje, pak prsty sjede až ke kořeni nosu a masíruje prostor kolem očí, spánky, uši...Já osobně u toho jen vrním blahem. Po mytí vlasů následuje přesun do kadeřnického křesla a další masáž – tentokrát šíje a zad, ramena plus paže nevyjímaje. Když mi chlapské ruce masírují záda, to už vrním skoro nahlas. Samotné stříhání je dost podobné tomu u nás, jen se mě pořád ptali, jestli jsem s tím takhle spokojená.

Na fénování vlasů si můj kadeřník přivolal pomocníka. Ten mu držel fén, aby mohl vlasy pečlivě natočit na kartáč a vytvořit tak větší objem. Mimochodem – těch mých pět chlupů se těm klukům podařilo krásně nafoukat. Jsou od svých krajanek zvyklí úplně na něco jiného. Indky mají vlasy pevné, lesklé a husté, jen tiše závidím. Když kadeřník dokončil své dílo, ještě mne několikrát oběhnul se zrcadlem, abych měla možnost se vidět ze všech stran. Pochválila jsem ho, byla jsem opravdu moc spokojená. Celá tahle legrace mě stála 500 rupií, což je asi 200 korun. Plus nějaké drobné, co jsem strčila klukům kadeřnickým do kapsy na přilepšenou:-). Připomínám, že to byl jeden z těch „lepších“ salonů, kde používají mezinárodně uznávané kosmetické přípravky.

Dámy, pokud Vám to je málo, mohu zde ještě zmínit pedikúru a manikúru – třeba se sem vypravíte na dovolenou:-). Představte si salon plný mužů s tmavými vlasy a uhrančivými pohledy. Ve chvíli, kdy vejdete, nejméně jeden z nich se Vám začne plně věnovat. Přinese vodu na napití, usadí si Vás do křesílka a začne procedura, kterou jste si sama zvolila. Ať už se jedná o ruce nebo nohy, vždy je jejich ošetření prokládáno důkladnou a velmi příjemnou masáží. Co je ovšem velmi důležité – nikdo nikam nespěchá! Máte pocit, že byste v křesílku vydržela sedět do soudného dne.

Naposledy jsem si v salonu vybrala proceduru Pedicure SPA. Po kompletním ošetření a namasírování, mi ponořili (všimněte si toho měkkého i – u nohou mi klečeli skutečně jen samí chlapi:-)) chodidla do roztátého vosku. Bylo to velmi příjemné. Měla jsem na nohách voskové bačkůrky. Po jejich sloupnutí mi „můj“ chlap začal pečlivě a něžně lakovat nehty na nohou. Když skončil, nechal mě ještě bezmála 10 minut odpočívat, pak mi sám nazul sandály a pomohl z křesílka vstát. Tak takhle já si představuji ráj na zemi. Muže, kteří nejsou zženštilí, ale přesto umějí být jemní a galantní. Ano, pánové, můžete namítnout, že to byla jeho práce a že jsem si jeho služby ostatně zaplatila. Namítejte si, co chcete, ale nezapomeňte večer manželce nebo přítelkyni namasírovat krk nebo chodidla. Fungovat to bude dokonale!

Hezký den.

Autor: Jitka Rozová | úterý 4.8.2009 12:38 | karma článku: 25,98 | přečteno: 2303x