Metylalkohol a daně

Tak nám vláda zakázala prodej alkoholu v stáncích od odvolání (http://www.novinky.cz/domaci/278580-vlada-zakazala-prodej-tvrdeho-alkoholu-ve-stancich-plati-do-odvolani.html).

No budiž, jakoby to něco řešilo, když někteří postižení nakoupili podivný alkohol v kamenném obchodě v lahvi s kolkem (Hanácká vodka, nedávno se prodávala ve velkých slevách v některých obchodních řetězcích). Jakoby to něco řešilo, když v restauraci taky nalévají alkohol rovnou do štamprlí. Vědí oni sami, z jakého zdroje alkohol pochází? Když ani nevíte, zda a kdo do výrobny lihovin prodal metyl jako líh? Jak by se jinak do kolkovaných lahví dostal? Kde se tam metyl vzal? Prodejce ho mohl nakoupit v dobré víře jako jindy. Sám je třeba čistý jak lilie (možná).

Na blogu i jinde se objevuje spousta článků ve smyslu „daně zabíjí“. Tak nevím, jestli to bude tou spotřební daní (tím netvrdím, že je nízká), alkohol se pančoval, i když byla nižší. Vždy se najde někdo, kdo si bude shánět levnější náhražku, pije se i okena. Je to ale jeho volba. Tohle není prvotní příčina metylu v lahvích či ve stáncích.

Pilo se a pít se bude. Vysoká daň na tom nic nezmění. Jen se možná sníží spotřeba kupovaného alkoholu a bude se více pálit domácí. Problémem je stejně kupovaná veličina – líh. Je-li nahrazen metylalkoholem, je to průšvih. A tento průšvih se musí vyšetřit a zastavit. A snížení spotřební daně ho nevyřeší.

Spotřební daň je zavedena z důvodu snížení spotřeby alkoholu (stejně je to naivní, pít se bude dál), její odvod měl podle původních proklamací být vložen do léčby alkoholiků, kde skutečně výnos z ní končí v tomto textu neřeším, radši. Problémem je špatná kontrola výrobců lihovin a lihu.

Naše vláda by měla urychlit vyšetřování případu a být policii nápomocna, aby se řešila příčina a ne následek. A hlavně, je nutno zahájit prevenci, ne však tím, že zakáže pít alkohol, čehož je schopna, ale že bude lépe kontrolovat. A daně? Na ty radši ať už směrem nahoru nesahá, zvýšení výběru bude mizivé nebo žádné, jen podpoří další šmejdy k prodeji podobných „pančů“.

Autor: Simona Rosová | středa 12.9.2012 17:45 | karma článku: 17,74 | přečteno: 1358x
  • Další články autora

Simona Rosová

Odpověď P.Farskému

29.6.2008 v 16:22 | Karma: 15,61

Simona Rosová

Paroubek opět „boduje“

27.6.2008 v 11:49 | Karma: 30,61

Simona Rosová

Proč jsem nestávkovala

26.6.2008 v 12:35 | Karma: 17,49

Simona Rosová

Církvi vadí filmaři

16.6.2008 v 21:10 | Karma: 15,53

Simona Rosová

Chápu Vás, pane Homolko

14.5.2008 v 22:40 | Karma: 15,27