Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

PF 2009 aneb Pět přání (snad ne jen zbožných)

Začátek nového roku je okamžikem bilancování a zároveň okamžikem, kdy si říkáme svá přání a předsevzetí do roku příštího. I já mám řadu přání a předsevzetí jak osobních, tak pracovních. O tom, co si přeji já osobně, se samozřejmě podělím pouze se svými blízkými. Rád bych však sdělil, jaká přání má do Nového roku stínový ministr dopravy.

1. V první řadě bych si přál, aby už v příštím roce výrazně klesl počet dopravních nehod. Ani zavedení bodového systému nic nezměnilo na tom, že na našich silnicích je stále příliš mnoho mrtvých a raněných. Nejde jen o systém postihů nebo nejrůznější omezení. Ve Francii mají na dálnicích omezenu rychlost na 120 kilometrů v hodině, v sousedním Německu mohou místy jezdit rychlostí neomezenou. A přitom v Německu umírá na dálnicích mnohem méně lidí, než ve Francii. Je to především proto, že v některých zemích řidiči umí respektovat pravidla a jsou ohleduplní. Přál bych si proto, aby i u nás za volant usedali ukáznění řidiči, jejichž hlavním cílem je pohodlně a bezpečně dojet. Přeji si, aby se konečně změnila nepříznivá statistika, podle které u nás každoročně zahyne okolo tisíce lidí. Mysleme na to při novoročních předsevzetích.

2. Za druhé bych si přál, aby byly u nás v ČR daleko lépe harmonizované jednotlivé druhy dopravy, a to zejména železnice a silniční doprava. Přál bych si, aby měly stejné podmínky, vzájemně se doplňovaly a jejich synergie nebyly jen vzdálené vize a nezůstávaly jen na papíře, ale aby byly uskutečněny a sloužily lidem. Díky této harmonizaci by se zácpy na silnicích dostaly do méně šílené podoby, ale také by se nemálo ulevilo životnímu prostředí. Neměli bychom zapomínat, že harmonická spolupráce všech složek dopravy je iniciačním stimulem pro podnikání a vznikají též nové pracovní příležitosti. A to je věc, kterou budeme v blízké budoucnosti určitě potřebovat.

3. Mým třetím velkým přáním je, aby bylo konečně přijato principiální rozhodnutí, které se týká omezení jízd kamiónů. Rozhodnutí respektující evropské standardy a pravidla, která platí v sousedních zemích. Musíme přitom vzít v úvahu, že jsme součástí Evropské unie a vzhledem k naší geografické poloze hodně tranzitní zemí. To druhé je přitom chtě nechtě daleko podstatnější. Přál bych si proto najít přijatelný a smysluplný kompromis mezi ekonomickými zájmy autodopravců na straně jedné a bezpečností a plynulostí silniční dopravy na straně druhé.

4. Dále bych si přál urychlené nalezení transparentního a efektivního systému financování Českých drah, především v segmentu osobní dopravy. Nemám přitom tolik na mysli komerční spoje typu Pendolino (ty si na sebe umí vydělat samy), ale nejrůznější „lokálky“, zajišťující dopravní obslužnost. Přál bych si proto spravedlivý a přitom ekonomicky efektivní systém dálkové a regionální osobní dopravy, která umožní, aby se lidé pohodlně dostali i do těch nejzapadlejších koutů naší republiky.

5. No a na závěr bych si přál, aby dopady celosvětové finanční krize postihly resort dopravy v co nejmenším rozsahu. Přál bych si, aby se neškrtaly finanční prostředky na kvalitní veřejnou dopravu a aby naopak stát jako rozumný hospodář investoval do dopravní infrastruktury, zejména do výstavby dálnic a do další výstavby páteřních železničních tratí, protože tím může dopady krize výrazně eliminovat a také zajistit prosperitu jednotlivých částí země na desetiletí dopředu.

Vím, že toho co si přeji, není málo. Tato přání však vycházejí z reálných potřeb a hlavně respektují reálné ekonomické možnosti České republiky. Pro jejich splnění je důležité jen několik zdánlivých samozřejmostí.

Stačí pouze nedělat z odborných záležitostí politikum, a hlavně, přestat konečně to či ono odkládat a začít pracovat – byť ze začátku třeba za těžkých podmínek a s omezenými prostředky. A to nejen v dopravě.

Vše nejlepší do Nového roku 2009,

Váš Roman Onderka


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Onderka | pátek 2.1.2009 19:42 | karma článku: 13,43 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma: 12,67 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma: 11,24 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Digitální nedaň

Začíná to vypadat, že ačkoliv první koncepce rozpočtu 2022 počítají s příjmem z tkz. digitální daně, příslušný zákon ministerstvo financí ani hnutí ANO nijak neprosazují. V tuto chvíli se zdá, že to bude řešit až příští sněmovna.

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

USA umožní údery na Rusko, Biden zmírnil zákaz. Vážná věc, varoval Putin

30. května 2024  11:23,  aktualizováno  22:04

Americký prezident Joe Biden částečně zrušil zákaz využití amerických zbraní na ruském území, aby...

Zeman a Paroubek přilákali na předvolební mítink v Teplicích jen asi sto lidí

30. května 2024  15:10,  aktualizováno  21:30

Bývalý prezident Miloš Zeman přijel před volbami do Evropského parlamentu do Teplic na akci dalšího...

Hamás je připraven k úplné dohodě, pokud Izrael ukončí válku v Gaze

30. května 2024  21:23

Hamás sdělil zprostředkovatelům, že je připraven uzavřít úplnou dohodu, pokud Izrael ukončí válku v...

Biden přiletí na výročí vylodění v Normandii. Setká se tam i se Zelenským

30. května 2024  15:41,  aktualizováno  21:08

Americký prezident Joe Biden přijede na oslavy 80 let od vylodění v Normandii. Ve Francii bude od...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1498x
Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Seznam rubrik