Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Omezení jízd kamionů – mezi Skyllou a Charybdou

Má-li intelektuál nějaké, byť jen zdánlivě neřešitelné, dilema, řekne obvykle, že se nachází mezi Skyllou a Charybdou. Mně osobně se však zdá výstižnější věta, kterou před lety vyslovil jeden můj bývalý kolega, excelentní řemeslník: „Nejhorší je, když musíš řešit, jestli to opravit špatně, nebo to neopravovat vůbec.“ Výstižnější se mi ta věta zdá mimo jiné také proto, že spíše než vojevůdci (jako byl bájný Odysseus), jsme my politici také takovými řemeslníky – údržbáři věcí veřejných. A zrovna jedno takové dilema řešíme. Dilema, které se týká omezení jízd kamionů.

Omezena by mela byt jen jizda kamionu

Na tom, že má toto omezení smysl, se shodnou prakticky všichni, snad s výjimkou malé skupiny autodopravců. Ale i většině autodopravců takovéto omezení rozhodně nevadí. Týká se totiž pouze sobot, nedělí a státních svátků. Tedy doby, kdy naprostá většina dopravních společností stejně nepracuje. Takovéto či daleko širší omezení ostatně platí v celé Evropě.

Zdánlivě by tedy měla být tato novela zákona o provozu na pozemních komunikacích tématem pouze pro odborníky a její schválení by nikdo kromě odborníků vlastně vůbec nezaznamenal. Jenže, to by se do věci nesměli vložit politici, kteří se spíše než jako výše zmínění správci a údržbáři věcí veřejných vnímají jako (opět výše zmínění) vojevůdci. 

A tak tehdejší ministr Martin Bursík prosadil ve vládě návrh, že se zmíněný zákaz má týkat všech vozidel s celkovou hmotností nad 3,5 tuny a že se k tomuto zákazu má vztahovat celá řada výjimek, udělovaných krajskými úřady. Dodejme přitom, že se nákladní auta fakticky dělí na malá (od 3,5 t do 7,5 t váhy, typicky Avia), střední (od 7,5 t do 12 t, typicky například Iveco 75 EuroCargo nebo pro pamětníky IFA) a velká (nad 12 t, typicky jízdní souprava tahač s návěsem). Zákon prosazovaný exministrem Bursíkem by tedy v určené dny zakázal výjezd veškerým nákladním vozidlům. 

Návrh má přitom jistý komický aspekt – například jeden úspěšný pražský divadelník by podle něj nesměl o víkendu používat svůj luxusní Hummer H1, který rovněž spadá do první kategorie, a stejně postižení by byli i majitelé některých velkých SUV. Bohužel, když si člověk domyslí možné důsledky, smích jej rychle přejde. Stěhujete se a máte čas jen o víkendu? Přestavujete dům a domluvili jste se s kamarádem, že vám v sobotu přiveze cihly? Nebo vám pekař vozí do koloniálu v sobotu ráno čerstvé rohlíky Avií? Tohle všechno Bursíkův návrh zákona zakazuje. Poznamenejme přitom jen na okraj, že s nápadem rozšířit tento zákaz i na silnice II. a III. třídy a účelové komunikace přišla poslankyně Jakubková a autoři návrhu jí vyšli vstříc. Že tak bude v lokálním měřítku výrazně omezena dopravní obslužnost, je více než jasné. 

Autoři zákonné úpravy si jsou tohoto nedostatku vědomi a chtějí jej řešit systémem výjimek, které by individuálně udělovaly krajské úřady. Ponechme stranou, že pravicoví politici, ke kterým se řadí i předkladatelé novely, vždy před každými volbami jakýkoliv systém výjimek plamenně odsuzují a označují jej za korupční prostor. Důležitější je, že by došlo k dalšímu vzrůstu byrokracie zatěžující jak provozovatele vozidel, tak úředníky. Opět si dovolím uvést příklad. Jak by si asi připadali všichni zainteresovaní při projednávání výjimky pro vodácký oddíl, který by chtěl převézt v sobotu ráno kanoe na soustředění? 

Že tato novela vzbuzuje údiv i v řadách odborníků, pak zmíním jen letmo. Ti se pozastavují například nad tím, že v návrhu není konkretizován žadatel o udělení výjimky (řidič, provozovatel vozidla), nebo že zde za tuto výjimku není stanovena výše poplatku. Poslanci, kteří budou nyní pro návrh bývalé vlády hlasovat, jsou tak postaveni před stejné dilema jako onen opravář ze začátku mého dnešního příspěvku. Neřešit současný stav, nebo ho vyřešit špatně?

Já osobně bych byl pro třetí variantu – současný stav nyní neřešit a urychleně připravit kvalitní novelu zákona bez nejasností, nesmyslů a pokud možno bez výjimek (snad kromě přepravy živých zvířat či rychle se kazícího zboží). A nemusíme ji snad ani vymýšlet. Možná by pouze stačilo převzít podobný zákon, který platí na západ od našich hranic, a upravit v něm pouze data státních svátků. 

Váš Roman Onderka

Autor: Roman Onderka | úterý 20.10.2009 9:45 | karma článku: 13,90 | přečteno: 1194x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma: 12,67 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma: 11,24 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Digitální nedaň

Začíná to vypadat, že ačkoliv první koncepce rozpočtu 2022 počítají s příjmem z tkz. digitální daně, příslušný zákon ministerstvo financí ani hnutí ANO nijak neprosazují. V tuto chvíli se zdá, že to bude řešit až příští sněmovna.

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1498x
Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Seznam rubrik