Obecně oblíbený omyl – tentokrát v podání Ivana Langera

Volební kampaň je v plném proudu a ČSSD představila svůj volební program. A jak to v demokratických zemích bývá zvykem, je tento program podroben veřejné diskusi a sociální demokraté nyní prezentují a obhajují své myšlenky a vize, podle kterých chtějí spravovat tuto zemi. ODS zatím nepřišla s ničím – namísto toho spustil Ivan Langer stokrát obehranou písničku o tom, že volit ČSSD je totéž jako volit komunisty.

Ivan Langer

Ne, nebudu se strefovat do osoby Ivana Langera ani do podivného programu, který se ODS během pouhých deseti dnů chystá napsat s občany. Exministr, proslulý řadou afér (Mrázkův archiv, LTO), a dokument, který tak trochu připomíná himálajského sněžného muže (všichni o něm mluví a nikdo ho ještě neviděl), jsou příliš snadné terče. Přejdu rovnou k meritu věci – jak to je s údajnou programovou podobností ČSSD a komunistů a také k tomu, proč nevznikne koalice těchto dvou stran.Možná pan Langer přehlédl, že existuje cosi jako dlouhodobý program KSČM nazvaný Naděje pro ČR, ale naši novináři a politologové by to vědět měli. Tam se hned v prvním odstavci píše: Za základní příčinu stupňujících se problémů světa i naší společnosti považuje KSČM kapitalismus. Přestože dosud nevyčerpal všechny své možnosti, je stále naléhavější, aby byl vystřídán novou, pokrokovější společensko-ekonomickou formací. (Tento rozsáhlý dokument přijal VI. sjezd KSČM a tvoří základ všech volebních programů této strany.)

Tím, a hlavně tím, se liší sociální demokraté od komunistů. Naše strana si je jista, že není lepší cesty než rozvoj stávajícího systému pluralitní demokracie a soukromého vlastnictví. A není nutné jej nahradit novou, údajně pokrokovější společensko-ekonomickou formací. Víme, že marxisticko-leninský socialismus či komunismus je blud, který vede jen ke vzniku totalitních režimů. Cílem sociálních demokratů na celém světě je tento systém udržet a vylepšit a odstranit některé jeho současné nedostatky. V žádném případě nechceme měnit naše společenské zřízení jako celek.Cokoliv dalšího je, milý pane Langere, dohadování o jednotlivostech. Jistě, v řadě bodů se program ČSSD a komunistů shodne. Stejně tak by se ovšem v jiné řadě bodů shodl s ODS, kdyby ovšem ODS nějaké programové body měla. V žádném případě ale nemůžeme úzce spolupracovat s někým, s kým se neshodneme na základních principech.

Doslova nefér je i další tvrzení pana Langera, že programem ČSSD jsou „sliby, populismus, neodpovědnost, závist a dluhy, orientace naší země na Rusko, oslabení euroatlantické vazby a konec vypořádání se s totalitní minulostí.“ Když vynecháme pavlačové argumenty, zbude nám fakticky tvrzení, že ČSSD prosazuje orientaci naší země na Rusko a oslabení euroatlantické vazby. To už člověk skutečně žasne, jak něco takového může vůbec někdo vyslovit. Za vlád ČSSD vstoupila naše země do NATO a do EU, ČSSD zcela jednoznačně podporuje Lisabonskou smlouvu – na rozdíl od ODS, jejíž senátoři ji dávají k Ústavnímu soudu. To je podle pana exministra orientace na Rusko?

Neustálému strašení koalicí ČSSD a komunistů se můžeme jenom smutně pousmát. Komunisté mučili ve svých žalářích stovky sociálních demokratů, řada z nich byla za komunistů popravena. Takže: zaprvé, stále platí Bohumínské usnesení, kterým si sociální demokraté takovou koalici zakazují. Zadruhé, ČSSD vládu sestavovala už dvakrát. Pokud si na to pan Langer už nevzpomíná, poprvé to bylo formou opoziční smlouvy, podruhé šlo o vládu středolevé koalice. Oba modely se ukázaly velice obtížné a svazovaly naší straně v mnohém ruce. Sociální demokraté na ně ale přistoupili právě proto, aby nemuseli vládnout s komunisty. Konečně zatřetí, tento týden předseda strany ČSSD jasně řekl, že koalice s komunisty nepřipadá v úvahu.

KSČM samotná je nicméně legitimní politická strana, jejíž zástupci jsou v parlamentu, senátu a v mnoha zastupitelstvech a na radnicích. Řečeno s Járou Cimrmanem: „Můžeme o tom diskutovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat.“ Nebo má pan Langer jiné řešení, které neodporuje demokratickým principům? Pokud ano, rád se s ním seznámím!

Váš Roman Onderka

Autor: Roman Onderka | středa 26.8.2009 9:48 | karma článku: 22,28 | přečteno: 1696x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56

Roman Onderka

Digitální nedaň

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40