Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Manhattan na Kéniku

Budou v Brně mrakodrapy? Zatím to vypadá, že ano a že by teoreticky panorama moravské metropole mohlo získat za několik málo let novou dominantu. Pokud by totiž vše probíhalo tak hladce, jako nedávná anketa, která proběhla na toto téma na webových stránkách města, byla by práce primátora úplnou procházkou růžovým sadem. Více než sedmdesát procent Brňáků je totiž pro, aby výškové budovy v Brně vyrostly.

Ještě předtím, než se pustím do zevrubnějšího povídání o budoucích brněnských mrakodrapech a o tom, co našemu městu přinesou, dám vám lehce nahlédnout do zákulisí komunální politiky. To, čím je pro pilota dopravního letounu přistání, je pro starostu projednání územního plánu. Tedy sice krátkou, ale o to tvrdší dřinou a dokonalým prověřením všech schopností, přičemž případná chyba může mít katastrofální následky. Jak jen vejde ve známost, že se územní plán bude projednávat, začnou si v kanceláři starosty či primátora podávat kliku investoři, developeři, památkáři, angažování občané, podnikatelé, zástupci evropských institucí, novináři a mnoho dalších. Ten chce něco zbourat a postavit tam něco jiného, ten chce aby se to nebouralo, tamten chce vést silnici tudy, onen jinudy a všichni na tom kategoricky trvají. Kdyby mělo být vyhověno všem, musel by mít představitel města k dispozici Arabelin prsten, území minimálně o velikosti České republiky a částku velikosti státního rozpočtu některého ropou oplývajícího emirátu. Nezbývá, než se obrnit trpělivostí, využít diplomatický takt a strávit stovky hodin jednáními a studiem vesměs velmi složitých dokumentů.


No a přesně tohle se při plánování výstavby brněnských mrakodrapů nestalo. Podle ankety, kterou uspořádal magistrát na svých webových stránkách, je proti jejich stavbě pouhých 6 procent respondentů. Respondenti se shodli na tom, že by mrakodrapy měly stát někde v oblasti Jižního centra, Heršpic, Komárova, Králova Pole či Řečkovic. To přesně odpovídá záměru radnice. Velmi pozitivní je i to, že se zatím neobjevil nikdo, kdo by chtěl stavět jakousi obdobu Chryslerovy věže nejlépe hned vedle Špilberku, ani žádný památkář, který by chtěl naopak udělat z Brna muzeum. Obojí je něco, co nám můžou například pražští radní závidět. Jen si vzpomeňme, jaký rozruch vyvolává výstavba mrakodrapů na Pankráci. Investoři se tváří kladně k podmínce, kterou jsem jim dal na květnové schůzce, totiž že kvůli jedinečnému geniu loci Brna by v centru neměla stát budova, vyšší než kostel. Pokud bude pokračovat vše takto hladce, brzy se stavby mrakodrapů dočkáme. Ale závidět mě ani mým kolegům a podřízeným vskutku nemusíte. Výše uvedený vysilující schvalovací proces si třeba v souvislosti s brněnským nádražím užijeme až až.


Jak jsem řekl již mnohokrát, Brno musí být kromě historického také dynamické město. V některých oblastech se nám to velice daří. Například Masarykova universita nebo VUT Brno mají skvělou pověst, začíná zde vyrůstat universitní kampus, který moravskou metropoli posune mezi centra vzdělanosti ve střední Evropě. Negativem ovšem je, že nám absolventi vysokých škol odcházejí za prací jinam, ať už do Prahy či do některé ze „starých“ zemí EU. Stavba mrakodrapů je pak jednou z věcí, která by je mohla udržet doma. Kvalifikované odborníky totiž potřebuje jak stavba samotná, tak hlavně firmy, které se v mrakodrapech posléze usadí a které budou z Brna řídit třeba mezinárodní obchody či zde budou pracovat na vývoji nových technologií. Těšme se na Manhattan na Kéniku1!


Váš Roman Onderka


1 Kénik – výraz z hantecu pro brněnskou čtvrť Královo Pole

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Onderka | úterý 8.7.2008 21:46 | karma článku: 13,55 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma: 12,67 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma: 11,24 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Digitální nedaň

Začíná to vypadat, že ačkoliv první koncepce rozpočtu 2022 počítají s příjmem z tkz. digitální daně, příslušný zákon ministerstvo financí ani hnutí ANO nijak neprosazují. V tuto chvíli se zdá, že to bude řešit až příští sněmovna.

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

Meta začíná trénovat svou AI na lidech. Omezuje to ochranu dat, říká právnička

29. května 2024  9:22

V Evropské unii (EU) budou od konce letošního roku platit nová pravidla o regulaci umělé...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  9:15

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Řekli mi, že nepochodím. Drtivá většina soudních úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25,  aktualizováno  9:15

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1498x
Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Seznam rubrik