Vyhraje Tomáš Berdych Australian Open?

Věřím, že Tomáš má zcela reálnou šanci uspět ve finále tohoto jednoho z nejprestižnějších Grand Slamových turnajů. Jistě, musí se tam nejdříve probojovat. Po zhlédnutí jeho nynějšího čtvrtfinálového boje s Nadalem jsem přesvědčen o tom, že Berdych hraje svůj vůbec nejlepší tenis, jaký kdy předváděl. Spolupráce s jeho novým trenérem ho posunula zase o nějaký stupínek výše. Oplývá dostatečným sebevědomím a jeho jednoznačná výhra nad Nadalem mu do žil vlije novou dravou krev! Po tom, co jsem zhlédnul tento úchvatný zápas, mohu konstatovat následující. Berdycha vždy zdobil perfektní forhend, hlavně křižně hraný. Také servis měl skvělé parametry, hlavně první a tehdy, když vycházelo jeho procento úspěšnosti. K jeho slabinám vždy patřil bekhend. Tento typ úderu sice Tomáš zvládá, ale jeho úroveň mu dříve stačila tak maximálně k tomu, aby udržel výměnu a čekal na jiné možnosti. V žádném případě mu nedovoloval získávat body, neboť tento typ úderu mu k srdci nikdy nepřirostl a jeho variantu po čáře Tomáš používal jen sporadicky. Pohyb na kurtu byl průměrný a čtení hry také.

Dnes se ale situace změnila. Forhend zůstal stejný, ale ostatní se změnilo k lepšímu. Berdych si začíná věřit i v bekhendových výměnách a dokonce dovede, alespoň u křižně hraných výměn, soupeře trochu tlačit. A protože se o dost procent změnil jeho pohyb a čtení hry soupeře (souvisí s taktikou a informacemi a rozbory soupeře ze strany jeho trenéra), tak nastává moment, který Berdychovi umožňuje něco, co v jeho hře postrádalo spoustu lidí. Berdych je u úderů dříve, není pod tlakem či už se ne tak často dostává do pozic pod tlakem a s těmito herními situacemi si umí lépe poradit. Umí je i kvalitně řešit. A protože vše v tenise souvisí se vším, tak se Berdych může díky lepšímu pohybu dostávat i k situacím, když míč, který není ze strany soupeře dostatečně razantní a není umístěn dostatečně do bekhendové strany, aby tuhle situaci řešil způsobem oběhnutí těchto míčů na forhend a diktování hry forhendem, jedno zda „inside out“ či „inside in“. A ještě významný postřeh k servisu. Ten patřil vždy k jeho parádním úderům, když vycházel. Dnešní změna je jen v tom, že procento prvního servisu se zvýšilo. Co je ale nejdůležitější, zlepšil se druhý servis, který je ostřejší, lépe narotovaný a dnes na okruhu patří k nejlepším, jaké jsou k vidění. Nedává totiž soupeři šanci k tomu, aby převzal iniciativu!

Obecně tedy hra Berdycha začíná vykazovat ty parametry, které hráče dostávají tam, kde jsou ti nejlepší z nejlepších. Berdych dokonce přestává chybovat. Abych byl přesnější, jeho nátlakové údery již nekončí na lajnách či mimo dvorec, ale začínají chodit výrazně do dvorce a jeho chybovost je minimální. Dokonce se zlepšil i ukazatel proměňování break ballových možností, což je jeden z nejlepších ukazatelů, který posunuje tenisty na samý vrchol!

Žasnu nad nynějším výkonem Tomáše. Místo bezmyšlenkového stroje na tenis, kterým se Tomáš prezentoval v minulých letech, je na dvorci k vidění fantastický tenista, který při úderech začíná myslet, začíná diktovat hru bez vlastních chyb (dříve sice také útočil, ale také hodně chyboval) a začíná trpělivě čekat na svoje příležitosti. Ty se naskytují a Tomáš je začíná, mnohdy bezvadně, využívat! Tím si začíná stále více věřit, uvědomuje si svoji sílu, svůj klid, svou rozvahu a svou taktiku. Najednou jsou soupeři v koncích a neví, co hrát. Nemají protizbraň. Nenašel ji ani Nadal! A to je tenista par excellence. Navíc tenista se specifickou hrou, která na Tomáše vždy platila. Ale situace se změnila. Tomáš jeho elastickou obranu rozebral na kousky a vlastně po celý zápas nedal Nadalovi ani čuchnout! A přitom dříve to bylo přesně naopak, o čemž svědčí jejich dosavadní bilance vzájemných zápasů.

A tak bych chtěl Tomášovi moc pogratulovat! Vyklubal se z něj někdo trochu jiný. Někdo, kdo může, zcela reálně, vyhrát celý turnaj. Skot Murray je jistě skvělý hráč. Nicméně Tomáš s ním nemá vůbec špatnou bilanci a jeho hra na něj platí. Tedy abych byl přesnější, platila na něj původní Tomášova hra, kdy byli, dost často, naprosto vyrovnanými soupeři. Nynější hra Tomáše je ale oproti minulosti lepší asi tak o 20 %. Uvidíme, jak si povede v semifinále. Já věřím, že velmi dobře a že jeho hra skončí až ve finále. A i tam je vše otevřeno!!

Autor: Roman Mihola | úterý 27.1.2015 17:00 | karma článku: 24,96 | přečteno: 2710x