Vajíčková demonstrace

Tak od naši slavné, vajíčkové demonstrace, nám už uplynul nějaký čas, takže můžeme v klidu hodnotit, co se asi tak stalo. Ale nejprve se na problém podívejme v širším celospolečenském a politickém kontextu. Jsem rád, když se hodnotí objektivně, spravedlivě, tedy dle zásluh či míry provinění. A u slova míra se zastavím trochu podrobněji. Položím si sám sobě otázku, co je důležitější? Jsou to slova nebo činy? 

Odpověď se zdá být poměrně jednoduchá. Jde-li o slova, je to něco jako voda v potoce. Řeči plynou, někdy uchem sem, druhým tam, v hlavě se ani neohřejí, tak jako voda pluje. Někdy nad nimi přemýšlíme. Někdy nás naštvou. Někdy nám mohou i ublížit. Ale to se stává málokdy, hlavně, co se politických témat týče. Tedy slova nejsou obvykle nějakým spouštěčem něčeho důležitého a významného (hlavně v politice). Možná mě dáte za pravdu v tom, že nejsem korektní, a že v určitém případě vulgární (či jiná) slova jsou něco jiného. Čistě teoreticky bych s tím mohl souhlasit, ale jen v tom případě, že je budou doprovázet i činy! A zde je kámen úrazu. Nejsou to slova, ale činy a skutky, které vedou (měly by vést) k vzedmutí odporu, radikalizaci a klidně i ke stávkám či demonstracím. To je oprávněné a pochopitelné, chcete-li, logické. On totiž člověk může mluvit vznešeně a krásně, ale může to být hulvát a sprosťák, což o něm vypovídají jeho činy! A jak se má tato moje úvaha obráceně? Když je člověk sprostý či vulgární, tak to samozřejmě vůbec neznamená, že i jeho skutky či činy jsou takové! On totiž může mít ty skutky (a často má) skvělé, prospěšné, bohulibé, ... jen si prostě někdy trochu zanadává a uleví. Je to celkem normální a určitě, když se podíváte do zrcadla, tak tam objevíte toho, který to tak taky často dělá. Ale protože jsme v politice, tak je zde ještě jedna zajímavá skutečnost. Někdo nám tady kdysi „definoval“ politiku jako střet pravicových a levicových názorů a ideí. Je to tak ale doopravdy? Dle mě není. Politika jsou obecně jen názory a skutky. A politika není ani levicová, ani pravicová, ani středová. Politika je jen špatná či dobrá. Můj názor je ten, že tzv. pravičáci zde dělali vždy tu nejhorší politiku, která lidem nikdy nic nepřinesla. Hesla možná rádoby hezká, ale činy naprostá katastrofa. Tzv. levicovost nechci zmiňovat, teď to není potřebné. Co je ale potřebné říci, tak je to, že ona „pravicovost“ je už 25 let u nás prostě IN. Vidíme to na náladách řekněme intelektuálnější vrstvy společnosti, jako jsou podnikatelé, živnostníci, politologové, manažeři, ekonomové, žurnalisté, atd. Tudíž se jakoby zdá, že prohlásí-li se někdo za pravičáka, tak je vše v pořádku. Může si říkat co chce, dokonce může dělat, co chce a je to veřejně akceptováno, maximálně jen s určitými menšími výhradami. Ale dost planého povídání, podíváme se na to, jak je to ve skutečnosti v souvislosti i s vajíčkovou revolucí. Taky v souvislosti slova versus skutky (činy).

A já se budu ptát. Kde byli oni pověstní držitelé červených karet, když nás Topolánek častoval slovy nacistické propagandy: Es kommt der Tag? Ok, jsou to jen slova (pro mě mnohem nebezpečnější než vulgární výrazy). Ale on je doplnil i činy. Kde byli, když v parlamentu ukazoval vztyčený prostředníček (čin)? Kde byli, když si dopřával ve vile u Berlusconiho sladkých chvilek se svou vztyčenou ozdobou (také čin)? Kde byli, když jeho vláda vyznamenávala vrahy Mašíny? Kde byli, když premiér Nečas souložil na úřadu vlády? Kde byli, když horentně odměňoval penězi jednu „carevnu“ a ještě nám lhal, jak ona dře jako kůň? Kde byli, když nás Kalousek vedl k blahobytu tím, škrtal jak smyslu zbavený všem a už přetahoval opasky? Kde byli, když Klaus propustil hromadu kriminálníků z vězení? Kde byli, když tento pán veřejně kradl pero? Kde byli, když jejich noblesní kníže podvodem zprivatizoval Becherovku a vydělal na tom obratem ruky nějakých pár miliard (státu ty peníze jednoduše ukradl, protože měly putovat do eráru)? Kde byli, když opět kníže restituoval české pozemky jen díky nějaké výjimce z českého práva, která byla ale za hranou ústavy? Neměli být, náhodou, někde na náměstí a řvát a vrhat ta vejce o sto šest? Odpovězte si všichni sami. A ještě jedna, podstatná maličkost. Tou je pan Paroubek. Nevím, co udělal zásadně špatně. Dle mého názoru neudělal zásadně špatně nic. Jen byl vylhaným pravičákem (Kubice) neprávem osočen jako mafián, dokonce pedofil a to ještě několik dní před volbami. Pak měl také nehezkou bradavici na obličeji, což se také, zcela jistě, neuznává. A tak si na něm část naší společnosti smlsla. Vajíčková vřava ho neminula. Média se nad tím ani nijak zvlášť nepozastavila.

A co Zeman? O tom už asi není potřeba psát, příběh vajíčkové revoluce všichni známe. A co bylo spouštěčem? Byla to jeho slova. Nebyli to jeho činy! A slova vesměs pravdivá. Mnozí si kladou otázku, co sledoval tím projevem „plným“ vulgatit? Je to myslím jednoduché. On věděl, že jsou proti němu (a budou) prakticky všechna média. Ale chtěl ještě upozornit na další intelektuály. Kdyby to udělal slušnou formou, tak by to zaniklo a vyšumělo. On to ale udělal jinak, zvedl to skrze jednu „skupinu“. A proč právě tato skupina? No proto, aby poukázal na to, co ta „děvčata“ vlastně, ve skutečnosti, jsou. A když mě dáte za pravdu (nemusíte), že to jsou velmi pochybné existence, tak upozornil na to, že je Havel vyznamenal a kníže na ně také nedá dopustit. Pak jen tyto dva pány identifikoval s kavárnou (lumpenkavárnou), neboť ona je nositelem prý těch „vznešených a ušlechtilých“ ideálů. Navíc přidal to, že oni se pořád nepovznesli nad demokratickou volbu prezidenta. V demokracii, kterou se právě tato kavárna a jiní intelektuálové tak zaštiťují, tak v té se respektuje výsledek voleb. V tom měl pravdu, ostatně jako i v jiných věcech. Ještě o Zemanovu dalším vulgárním slovu (už jsem na to téma v jednom článku psal, takže se omlouvám, že se opakuji). On ten služební zákon předjednával s vrcholnými politiky z vládní koalice a byl ujisťován, že dodrží dohody (původně měl být tento zákon docela jiný). To se ale nestalo, parlament podlehl Kalouskovi a jiným a ze zákona vzniklo něco, jako paskvil (na to je PS opravdovým expertem). Tak se nedivte, že to vnímal jako podlost a zradu. Je to obdobné, jako když Sparta přijede do Brna (jsem Brňák) na fotbal. Hraje se zajímavý zápas, šance na obou stranách, gól zatím žádný. Brno proti silnější Spartě dře, bojuje a v poslední minutě nafilmuje v pokutovém území Sparťan pád a následnou penaltu (neříkám, že se tak v skutečnosti stalo, jen kdyby). Rozhodčí ji odpíská, Sparta 1:0 vyhraje a co domácí fanoušci? Cítí se ponížení, cítí nespravedlnost (podobně jako Zeman) a dají to sudímu, správně, najevo! Uslyší: Zk..vil jsi nám zápas!! Budou mít pravdu a nikdo se nad tím nepozastaví! Jadrná, sprostá či vulgární slova jsou často velmi trefná a výstižná. Ale že by se za ně mělo demonstrovat? Že by se za ně mělo útočit vajíčky? V tomto momentě musím rozhodně říci důrazné NE !! A jsem rád, že většina občanů této dost těžce zkoušené země už začíná vidět pravou příčinu a ne jen zmanipulovanost a pokrytectví nejen médií. A svůj článek zakončím Zemanovými činy. Je to jediný prezident, který se i skutky snaží něco dělat i pro obyčejné lidí, o čemž svědčí mnohé. Kdo to nechce vidět, ten to neuvidí. Kdo ano, může třeba přemýšlet, o čem jsou zahraniční cesty a nejen ty!

Autor: Roman Mihola | úterý 25.11.2014 18:00 | karma článku: 31,87 | přečteno: 1104x