Show must go on - Kazachstán

Šou musí pokračovat, jak jinak. Jsem hodně zvědavý, jaké budou komentáře našich médií ohledně další cesty prezidenta, tentokrát do Kazachstánu. Zeman využívá umě toho, že je velmi silná osobnost. Názorovně pevná a vyhraněná. Je velmi vzdělaný, chytrý, mazaný, protřelý a všemi mastmi mazaný. Také je nezkorumpovatelný, což hlavně lobbistům velmi vadí. 

Traduje se příběh o tom, že ho chtěli zvyklat ještě za dob jeho premiérství nejrůznější podnikatelské skupiny. Nepodařilo se jim to. Vyjádření jednoho z nich zněla asi v tomto duchu: S ním je to opravdu těžké. On na peníze neslyší, pro něj nic neznamenají! Těžké to pořízení s takovým člověkem. Zeman jako takový dává na odiv své češství, svou živočišnost. Je to chlap s pevným názorem a má koule i tah na branku. Spousta lidí přesně toto označí za burantsví a hulváctví, ale jsou, dle mého názoru, na omylu. Takoví lidé k němu mají většinou největší odpor. Diskutovat s prezidentem a prosazovat jakékoliv názory, které on nesdílí, je strašně těžké. On je konzistentní, jeho argumenty jsou promyšlené a je v diskuzi o pár vět vždy napřed (boj kočky s myší). Jako šachista, který se vás pokouší umatovat, ale neudělá to jen pár tahy. Bude si s vámi chvíli pohrávat, zřejmě mu to činí i radost. Kdyby dotyčný uznal, že na něj nemá (což je velmi často pravda), projevila by se v Zemanovi i pokora, vstřícnost, takt. Zasmáli by se tomu společně a ještě by ho Zeman uznal, že byl skvělým oponentem. Bude-li se s ním ale přít „na život a smrt“, dá mu to Zeman sežrat. Myslím, že i právem. Hold protivník si o to koledoval. Takto postupuje i vůči médiím a bude zajímavé sledovat, až se ta média znemožní sama. Jiný výsledek, dle mého názoru, ani není možný. Lidé dovedou velmi dobře rozeznávat, co má hlavu a patu, co má obsah, co je podstatné. A nebude trvat dlouho a ty lidi si opět získá na svou stranu. Ne všechny, to je naprosto jasné, ale převážnou většinu. Tak to chodí, co svět světem stál.

A nyní k té samotné návštěvě Kazachstánu. Už jsme se dozvěděli, že propaguje nějaké technologické celky, dodávky nějaké infrastruktury, nákladní vozy Tatra, možná vína z Moravy, ale hlavně pivo. Ta jeho věta, že Češi mají nejlepší pivo na světě a vůbec se to nedá srovnat s nějakou americkou hnědou břečkou, je fascinující výrok. Nejenže je pravdivý, ale v tamějším prostředí navíc velmi vtipný! Pronesený v ruštině musí být navíc odbourávající. Jasně, strhne se opět kritika, že je protiamerický! Ale to jsou Kazaši také a v tom je to kouzlo. Když si poté ještě všichni tím českým pivem připijí, tak si myslím, že uzavření obchodu už nic nemůže stát v cestě. Umět takto udělat entrée jakémukoliv výrobku či službě, je za všechny peníze. A Kazaši to budou vědět, budou to cítit, budou to respektovat a je to i jisté předpolí pro další obchody, neboť stačí jen dodat, že ten druhý výrobek či služba není o nic horší než to pivo! Zemanovi nepřátelé ho za to budou kritizovat, hlavně za to, že nepodlézá USA. Zeman ale nemusí, protože leštit kliky Američanům není jeho styl a cíl, to dělají (úspěšně či neúspěšně) ostatní. Ono taky obchodovat ve státech a ucházet se o tamější dodávky čehokoliv, není tak jednoduché. Tam kromě kvality, ceny a dalších parametrů obchodu rozhoduje politika. Nezalobuješ-li u senátorů, kongresu, tam či onde, jsi ve hře zvané obchod prostě mimo. Tak to je. Tam se hraje o všimné a mnohdy je to ta nejdůležitější část obchodů. Ne tak v Kazachstánu. Tam si ještě pamatují na kvalitu našeho zboží z dřívějška, než jsme opustili (někdy kompletně) jejich trhy (tehdy ještě SSSR). A to je asi tak vše, co jsem chtěl tímto svým článkem sdělit.

Pro nejrůznější kritiky, kteří budou opět prezidenta hanobit, bych jen rád podotknul, že před pár lety na své obchodní misi navštívila Kazachstán paní Merkelová. Dohodla kontrakty, které se ve svém důsledku počítají na miliardy Eur. A kupodivu ji za to nikdo nekritizoval. Přesně naopak. No, co je dovoleno této paní, není dovoleno našemu prezidentovi, že jo? :-)) Snad i nějaká pšenka vykvete pro naše exportéry!

http://www.eurodialogue.eu/osce/Trade-a-key-issue-in-Merkel-visit-to-Kazakhstan

Autor: Roman Mihola | pondělí 24.11.2014 18:20 | karma článku: 29,39 | přečteno: 1068x