Příběhy andělů: I. Milinka

Současná Alžběta toho roku byla korunovaná, když anděl sestoupil vtělen do Milinky mezi nás. Do malé, roztomilé Milinky v éře nezrovna příznívé. Nepříznívé okolnostmi pro Milinku. Holčičku s údělem takovým, jaký její bedra budou muset nésti již tak zbrzka života jejího a tížit křehkého a citlivého nitra jejího po zbytek existence její.

Zrozena jí, té mateřince, co neumí můj úsudek ji začlenit tam a nebo onam. Neumí anebo nechce, však s odpuštěním srdce mé ji přijímá. A jemu, tomu onomu bezejmennému, vlastnímu, však tolik zla v sobě chovajícímu, toho zla připnuvšího se nebohé Milince na bedra její již neodstranitelně díky úmyslu či choré mysli jeho.

Milinka se nezmínila nikdy o nějakých krásných věcech z dětství. Seč se chce věřit, že tam jistě byly, pak neskutečná muka tyto krásné věci vytlačila z její křehké dívčí dětské mysli. On byl děsný pedant, mateřinka slabá, podvolená a jím bitá. Za doprovodu touto dvojicí dětstvím Milinka s bratrem vyrůstala. Bez patřičné lásky, lásky, kterou mateřinka neuměla ratolestem přes tíhu nátlaku jeho dát, přirozeně dát. Možná chtěla a věřím tomu. Možná odpuštění v rodičovské posléze starosti o vnoučata spatřovala a odčiniti chtěla.

Fyzické tresty a bázeň z jeho domů příchodu Milinkou, mateřinkou i bratrem jejím nebyly ničím oproti úderu čekajícím do chvíle sklonku předzvěsti znamení Milinčiného dospělství však fyzického, nikoli toho duševního, dětského. Vystrašená holčička, v mysli její letité sklíčení chovajíc. On udeřil. Chtíč svůj ukojil na nebohé Milince. Milince, co zastání v nikom neměla a mateřinka nic činíc, však s věděním plným v sobě, jako by se nic nestalo konajíc. Milinka byla mláda dvanáctým rokem svého života, a sloužila jako náhrada mateřinky, která radši, dle paměti Milinčiné, než by ho v lóži trpěla, s vědomím o hrůzách jím na Milince činěných, skutečnost tuto opakovaně přehlížela. Toto až do roku čtrnáctého Milinky mladého, tak ještě raného života. On coby pohlavár režimu, jenž poskytujíc mu systémovou ochranu, bez trestu unikl z tohoto světa, relativně nedávno mimochodem. Milinka s bratrem v domově dětském byli uklizeni a sílu vedoucí k spravedlivosti zadostiučinění v životě nadálém již nikdy nenaleznuvši.

Milinka tedy bez pokrevních autorit vychována, bez pokrevních autorit těch, které ji pedofilně zincestnili, toulajíc se životem pak zůstala dodnes, stále lásku a smysl svého bytí hledajíc. Milinka se ztracenou úctou k tělesné schránce svojí. Tělesné schránce té, která byla před prvním pohledem na svět násilnostmi jeho na mateřince poznamenána. V den narození jejího spatřili porodní pomocnice nártíček dětský o mnoho stupňů otočený a bříško natrhlé s obsahem jeho vyvrhnutým. Co ta duše, ten anděl musel provést, že takto sem musel přijít a vítán hrubě jíž byl prenatálně?

Takto poznamenaná Milinka prostoupivši životem a hledajíc v něm lásku a porozumění, rozhodnuta pro bytosti jakékoli, jen ne ty podobajíc se jemu. Tak urputně hledajíc lásku, že i v slabých chvílích kdysi snažíc se vymanit z tohoto světa. Snažíc a doufajíc ve spásu, jaká se skonem přirozeným až přijde a prostoupí jí.

Snad Milinka spásu chtěla najít v potomkovi svém. Snad. Však nezvládla předat to, co nebylo jí přáno získat a ochutnat. A ten potomek to ví. Ví to tak čistě a jasně a tak dlouze, že vyrostl vedle Milinky a ochráncem i spasitelem se snažil jí býti od chvíle kam jeho paměť sahá. Souputníkem a svědkem osudu Milinčiným se stal a navždy se s tou rolí ztotožnil. Ztotožnil aby však zjistil, že pouze zlehčovat lze proběhnuvší události, nikoli však vrátit čas. Tak moc si ten čas vrátit pro ni často přával.

•••

Dnes, dnes je Milinka o mnoho, nespočet mil dál, našla spoustu odpovědí, prošla zlým, však i spoustou dobrého pak. Občas upadá do sebe a trpí, však není to tak časté. Milinka má vůli a sny a víru upřímnou v naplnění těchto. To je na ní obdivuhodné. Ta síla, síla lidského ducha, jenž překlenout hrůzy uměl a srovnat se se jsoucnem dokázal je tou nepopsatelnou neobyčejností, atypikou podstaty lidské.

Milinka s mateřinkou i k sobě cesty našly s odpuštěním a mateřinka spokojeně dožívá v místech, kde dobra a útěchy duše její se nalézá.

Jakkoli hrůzný byl osud Milinčin, tak čas dal zamést již dříve otevřeným šrámům. Šrámům, které zhojily se okoráním, však zůstaly hluboko uvniř již neodmyslitelně. Vše zlé však zplodilo touhu v ní, aby uměla činiti svět lepším, aby lidem pomáhala a život zlehčovala jim zde. Zlo prý plodí zlo, však důkazem je mi ona Milinka, že čím větší zlo jí potkalo, tím mnohem násobněji dobra ona vyzářila lidem a světu kolem s upřímností jí vlastní a neočekávajíc nic naoplátku. To ji zde drželo a drží.

Život je nevyzpytatelný a stěží říct, zda si osudy vybírají člověka, či zda si člověk vybírá osud, či je to náhoda a nebo shoda okolností, či hra něčeho vyššího. Nechme tuto látku filosofům, teologům a myslitelům. My si nechme smysl pro naleznutí čehokoli krásného i v takových situacích, které se nejčernějšími zdají býti a znásobujme to krásno tak moc, že vše zlé se vedle něj ztratí. Ztratí z očí, co zdobiti by je smích a radost měly.

Život není špatný nikdy tak, že by se nedalo z čeho cokoli vytěžit dobrého. Nebýti to pravda, pak peklo by zde bylo a to tedy není, vidíte jej snad? Protože peklo je peklem do té míry do jaké si jej lidičky zde my připustíme ;)

Inspired © by Life

Autor: Roman Křenek | čtvrtek 9.12.2010 21:22 | karma článku: 9,35 | přečteno: 967x
  • Další články autora

Roman Křenek

Anders B. Breivik. Předzvěst nové éry self-expression terorismu?

...i přes neoddiskutovatelnou opovrženíhodnost tohoto jeho činu dosáhl kýženého. Nebyl a není blázen, jeho pamflet má hlavu a patu. Rozhodně netřeba snah zastávání se tohoto "křesťanského fundamentalisty", ale pokus o nalezení možné alternativy, jakou by bylo možno podobně úderně viditelně upozornit na jím popisované skutečnosti způsobem bez lidských obětí.

24.7.2011 v 19:36 | Karma: 15,10 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Politika

Roman Křenek

Hitler, Mugabe, Lukašenko - prašť jak uhoď, štěstí přeje autokratům

Co se dá čekat od študovaného učitele historie, společenských věd a ekonomie, zapřísáhlého odpůrce rozpadu Sovětského svazu, v jehož armádě po čtyři léta sloužil, a eminentního nepřítele stoupenců běloruské nezávislosti, kteréž to zrádci a agenty imperialismu považoval a považuje?

11.1.2011 v 12:10 | Karma: 7,79 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Roman Křenek

When Love Takes Over

...co se stalo? Yes, When Love Takes Over :) ...se mnou by to nebylo pro povahy Tvého typu snadné, mám v sobě citu a lásky pro všech necelých zbývajících 7 miliard, však zároveň potřebu být i s bytostí jen jedinou...

10.1.2011 v 20:14 | Karma: 7,04 | Přečteno: 881x | Diskuse| Poezie a próza

Roman Křenek

Desatero přikázání stupidní buzny

♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥

7.1.2011 v 12:18 | Karma: 10,62 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Miniblogy

Roman Křenek

Alza, Mall, HPT ...OKAY?

Čistka již finišuje. E-shopy, které nebyly rozebrány Mallem, HP Tronicem či menšími net retailovými hráči, tak ztrácí půdu pod nohama a mizí do ztracena, nebo živí pár hlav a podtrhují kolorit toho globálně anomálně specifického internetového trhu v Česku, který nikde jinde na světě nemá obdoby. Důkazem je zřejmý krach e-shopu s mateřskou doménou elektrosvet.cz, posledního Mohykána z bývalé džungle tuzemského internetového trhu. Boom a boj již dávno skončil, pokračuje soutěž na vyklizeném poli...

5.1.2011 v 12:35 | Karma: 14,46 | Přečteno: 4849x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1726x
...není mu lhostejné společensko-politické dění tuzemské ani zahraniční, s žertem i vážností. Miluje vše živé, vědu a vesmír...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy