Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alza, Mall, HPT ...OKAY?

Čistka již finišuje. E-shopy, které nebyly rozebrány Mallem, HP Tronicem či menšími net retailovými hráči, tak ztrácí půdu pod nohama a mizí do ztracena, nebo živí pár hlav a podtrhují kolorit toho globálně anomálně specifického internetového trhu v Česku, který nikde jinde na světě nemá obdoby. Důkazem je zřejmý krach e-shopu s mateřskou doménou elektrosvet.cz, posledního Mohykána z bývalé džungle tuzemského internetového trhu. Boom a boj již dávno skončil, pokračuje soutěž na vyklizeném poli…

Alza.cz je výtečná. Výtečná pro IT konzumenty a firmy. Zřídkavě jen se sem tam objeví někde v diskuzích nepěkná zkušenost s vyřizováním reklamace nebo vracením zboží ve 14 denní lhůtě. 14 denní lhůty jsem nikdy neměl v oblibě, ale zákonodárci musí chránit spotřebitele. On ale není spotřebitel jako spotřebitel. Spotřebitel na západě je úplně jiný, než spotřebitel Čech. Jsme opravdu specifičtí trhem co do e-komerce, ale kostru té specifičnosti tvoří ta východo-západovská povaha česká. To nemusím dále komentovat. Alza to má však vychytané. Marketing s PR jsou konstruovány a vedeny tak, že se to ven moc nedostává a občůrat systém Alzy také nelze jen tak. Hold zakladateli jsou IT mozci, pak se to odráží i na prostotě a rafinovanosti okořeněné sofistikovaností administračního zákulisního, uživatelského i veřejného systému e-shopu.

Kdysi jsem byl prvoseznámením se s jejich vynálezem platebních automatů unešen, však jednoduchost toho systému předchází ve finále mé nadchnutí. Byla to pecka, už to pecka není. Samoobslužné pokladní terminály v Tescu jsou mnohem nadchnutíhodnější.

Alza je good pro nákupy IT, pro ostatní běžnou spotřební elektroniku již nikoli. Cenově. Alza se na domácnosti, seč by zřejmě krapet chtěla, moc nezaměřuje.

Mall.cz je zde pro tu domáckou a rodinnou spotřebitelskou masu. Je to multisortimentní nákupní galerie s přívětivými cenami. Nikoli s takovými jako u posledních přeživších garážových prodejců, ale je alespoň puncem spolehlivosti. To, že se ji ne vždy historicky zpětně dařilo, je věc druhá, ale nedařilo se občas žádnémů z obchodů. Mall však své aktivity a záměry hlásal vždy v médiích a pak tedy přehmaty nešlo zamlčet. Ostatně přechod na SAP, druhé dějství, v létě 2008 nedalo spát ani managementu, ani najatým realizátorům. Ustálo se to. Věci se vždy prostě nějak ustanou.

HP Tronic – HPT – je kapitolou samou o sobě. Bylo mi 15 let, když jsem odešel z domu bít se za sebe na vlastní pěst. Odstěhoval jsem se shodou okolností ke Zlínu – do Otrokovic. Jeden můj známý tam toho času pracoval na pozici zástupce vedoucího elektra v obchodním domě, tenkrát ještě nesoucí komunistický název Prior. Toho času také, chvíli nato, převzal to elektro oddělení HP Tronic. Známý tam mohl pracovat dál, ale jako řadový prodavač a bez nároku na ubytování.

Vltava, Cybex, Kasa, Obchodni-dum -> to vše *.cz, a nejsou to zdaleka všechny převzaté e-shopy, jsou v HPT skupině. HPT je originál. Síť prodejen Euronics, vlastní Home Delivery System – HDS – vlastní spedice a logistické centrum, dravý žrout na českém poli kamenném i virtuálním. Řízení internetového maloobchodu ponechává původním manažerům jednotlivých e-shopů, své síly a business um soustřeďuje do velkoobchodu a kamenné sítě prodejen, seč by ideálně kafral a byl velkou rybou ve všech oblastech. Kdo by také nechtěl. Sen všech businessmanů.

FAST ČR, a. s. má také prsty v nějakých těch e-shopech, energii však situuje do pole své kamenné sítě Planeo a velkoobchodních aktivit. Vzpomněl jsem jej v souvislosti s HPT. Zakladatel HP Tronicu, pan Milan Hradil, tragicky odešel v roce 1999, duchovní otec Fastu pak o deset let později. Ing. Tomáš Smrčka, znal jsem jej osobně, měl oblibu u svých podřízených a tito na něj jen v dobrém vzpomínají.

Tato čtveřice subjektů tvoří z největší části tu základnu českého, nejen virtuálního, trhu se spotřební elektronikou, se kterou mám osobní mnohaletou zkušenost. Zmíním-li Datart, pak ano, také dobrá práce co do e-shopu. Náramně povedený. Že se ředitelem internetové divize stal zakladatel nejvýznamnějšího operátora na českém trhu práce LMC provozující např. portál jobs.cz, Ing. Jiří Navrátil, nebylo vůbec od věci. Ostatně jejich internetový obchod mi byl nejednou inspirací.

Zmíním-li ElectroWorld, pak tam je to jakýsi permanentní lítý boj, ale snad se jim už začíná dařit, i když ještě v nedávný čas se tomu nechtělo věřit, že ta umírající záležitost ještě chytne dech. Chytila dech, ale musela být resuscitována, sama od sebe by se už totiž nenadechla.

Elektrosvet.cz a jeho evidentní pád. Šlo to pomalu, držel se, seč mohl, za to klobouk dolů. Je to 5 let zpět, co jsem pomáhal zakladateli SVĚT ELEKTRA, s. r. o. s trablemi, které způsobila nejednomu internetovému prodejci spediční společnost RAVI EXPRES, a. s. Tato společnost nevyplácela ve vánoční sezóně vyinkasované dobírky od zákazníků e-shopům, pro které dopravovala zboží koncovým spotřebitelům. Tenkrát se okrádané e-shopy chovali prapodivně. Nebyl čas v tom obratovém shonu zřejmě na to řešit, že nechodí všechny úhrady realizovaných objednávek se zvoleným způsobem úhrady na dobírku. První společnost podající trestní oznámení toho času byla ta, kde můj vliv nebyl nepatrný. Pak to šlo již kaskádovitě společně. Pouze společnost prvopodávající trestní oznámení získala zpět téměř všechno, o co mohla přijít. Druhým zpětzískatelem měla být společnost SVĚT ELEKTRA, s. r. o. Bylo však již pozdě. Vzpomínám, jak i Vltava.cz byla tímto poznamenána. A nejen tento velikán internetového trhu té doby. A tam spatřuji pak příčiny pádů těchto obrů. Táhlo se to se všemi dlouhosáhle, takové ztráty nemají obdob v té české desetileté éře internetového maloobchodního rozvoje. Byl to jeden, ale naneštěstí nejsilnější z mnoha faktorů, které se seběhly a zapříčinily u některých subjektů fatální osud, u některých přiznání porážky a vzdání se vítězným hráčům, co měli více filipa pod kloboukem.

Nebylo-li by smluvně vázáno mlčenlivostí v jistých záležitostech obchodních i neobchodních, pak psát by by bylo možno o dalších subjektech a zákulisních dějstvích, ale tak nechme tomu čas. Čas méně či více vzdálenější poskytne prostor pro vypovězení, vypsání méně či více zajímavých událostí ze světa českého e-businessu.

OKAY Elektrospotřebiče® by mohly být subjektem, čistě hypoteticky a úvahově, v nedaleké budoucnosti přinášejícím nový čerstvý dravý, však zdravý vítr mezi české e-šopstvo. Zahálení se někdy nevyplácí, někdy však je strategickou výhodou a pozor! Čas už nazrává ;) ...

...OKAY.cz, no nezní to báječně?...

 

In Memory of © Eternity

Inspired by © Life

Autor: Roman Křenek | středa 5.1.2011 12:35 | karma článku: 14,46 | přečteno: 4851x
  • Další články autora

Roman Křenek

Anders B. Breivik. Předzvěst nové éry self-expression terorismu?

...i přes neoddiskutovatelnou opovrženíhodnost tohoto jeho činu dosáhl kýženého. Nebyl a není blázen, jeho pamflet má hlavu a patu. Rozhodně netřeba snah zastávání se tohoto "křesťanského fundamentalisty", ale pokus o nalezení možné alternativy, jakou by bylo možno podobně úderně viditelně upozornit na jím popisované skutečnosti způsobem bez lidských obětí.

24.7.2011 v 19:36 | Karma: 15,10 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Politika

Roman Křenek

Hitler, Mugabe, Lukašenko - prašť jak uhoď, štěstí přeje autokratům

Co se dá čekat od študovaného učitele historie, společenských věd a ekonomie, zapřísáhlého odpůrce rozpadu Sovětského svazu, v jehož armádě po čtyři léta sloužil, a eminentního nepřítele stoupenců běloruské nezávislosti, kteréž to zrádci a agenty imperialismu považoval a považuje?

11.1.2011 v 12:10 | Karma: 7,79 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Roman Křenek

When Love Takes Over

...co se stalo? Yes, When Love Takes Over :) ...se mnou by to nebylo pro povahy Tvého typu snadné, mám v sobě citu a lásky pro všech necelých zbývajících 7 miliard, však zároveň potřebu být i s bytostí jen jedinou...

10.1.2011 v 20:14 | Karma: 7,04 | Přečteno: 881x | Diskuse| Poezie a próza

Roman Křenek

Desatero přikázání stupidní buzny

♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥

7.1.2011 v 12:18 | Karma: 10,62 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Miniblogy

Roman Křenek

Konklavistové a papežstvo Jejich, odvolatelnosti Jeho libo není?

...což takhle zauvažovat nad institutem, který uchrání tu upadající obec církevní před omyly a výplody zákulisních konklávních intrik? Před trapností těch ovlivněných panem Parkinsonem či Alzheimerem? Před těmi, co o potratech a kondomech nechtějí ani slyšet, ale vyzývají k záchraně dětí třetích světů? Hnus, velebnosti... Když už tu musí být a nejde ji smést ze stolu naráz, a nebylo by to ani dobré, tak by mělo představenstvo té papežské církve přejít k nějakým reformám, vždyť jejich existence se zdá být již někdy více kontra než-li produktivní...

29.12.2010 v 19:00 | Karma: 18,07 | Přečteno: 985x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Udělejme Evropu opět skvělou, vybízí maďarské předsednictví s Rubikovou kostkou

18. června 2024  15:34

Maďarsko představilo priority svého předsednictví v Radě EU, jež začíná 1. července. Jeho logem je...

Většina Čechů je pro konec války na Ukrajině i za cenu ztráty území, říká průzkum

18. června 2024  15:23

Přibližně dvě třetiny Čechů by podpořily rychlé ukončení války na Ukrajině i za cenu územních...

Pchjongjang se chystá na Putina, Rusko zahájilo manévry v Pacifiku

18. června 2024  10:25,  aktualizováno  15:23

Ruský prezident Vladimir Putin míří do Severní Koreje na dlouho očekávanou návštěvu. Předchází ji...

Biden otevře nelegálním migrantům v manželství s Američany cestu k občanství

18. června 2024  15:14

Americký prezident Joe Biden hodlá poskytnout nelegálním imigrantům, kteří jsou v manželském svazku...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1727x
...není mu lhostejné společensko-politické dění tuzemské ani zahraniční, s žertem i vážností. Miluje vše živé, vědu a vesmír...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy