Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psychiatrická nouze

Tento článek píšu ze dvou důvodů. Uznávám, že někteří lékaři mají méně, než si zaslouží, ale co my, obyčejní pacienti? Proč my nemáme péči, kterou si zasloužíme? A nebo si ji nezasloužíme a obtěžujeme?

V naší rodině se udále hrozná situace.  Před 8 měsíci jsme přišli o dceru, při autonehodě. Bojujeme s tím, jak se dá, ale jde to opravdu ztěžka.  Kdo s tím ale bojuje nejhůře,  je přítel naší dcery.  Jeho peripetie mě dovedly k tomuto zamyšlení.  

Nejprve skončil v krizovém centru v Bohunické fakultní nemocnici v Brně, kde je to opravdu hrozné. Vydržel tam snad dva dny, a to s ním nic nedělali, jenom ho pořád nutili spát, žádný psycholog....... Potom vše řešil ambulantně, což se ukázalo jako málo účinné.

A tak znovu  do krizového centra, následně na lůžkové oddělení a potom doporučení do Kroměříže. Když odmítl, že má taky rodinu, kamarády a hlavně školu a rád by vše zvládal, není na neschopence, nebere od státu žádné peníze apod.,  nemocnice ho vyhodila.  Milý státe, ty umíš psychické stavy léčit jenom v Kroměříži?  A co mají dělat ti lidé, které postihne něco podobného a také si  nemůžou  dovolit strávit několik měsíců v Kroměříži.  Každý není bohatá zpěvačka.  

No, peripetie pokračuje. Další variantou byl stacionář v Brně - Černovicích.  Hurá! Přece jenom něco v Brně máme. Ale ouha,  onemocněla psycholožka a měsíc za ní nebyla náhrada. Smůla, tak jsme zase u oblíbené ambulantní léčby. Ta je alespoň dostupná a je pravidelná. A je pořád.

Fakultní nemocnice Bohunice je pro mě velkým  zklamáním.  Mají novou spinální jednotku, staví nové stravovací pavilony, porodní sály a já nevím co, ale na psychiatrické klinice se člověk objeví pěkně zpátky  v socialismu a připadá si jako v nějakém retrofilmu (myslím tím samozřejmě vzhledově, personál se za tu dobu obměnil).

Psychiatrie je zřejmě nejméně zajímavá oblast pro naše zdravotnictví. Každý ale nemá na to, aby si soukromě platil svého psychoterapeuta a za situaci, do které se dostal, nemůže vlastní vinou. Neurolog taky neumí prokázat pacientovi, že ho ty záda nebolí a tak vyšetřuje  a  vyšetřuje. No a do hlavy taky nikomu nevidíme. Když Vám ale zemře blízký člověk, tak si opravdu nevymýšlíte a opravdu hledáte sílu, jak žít dál. A ležíte v pokoji s dalšími pacienty, kteří jsou schizofrenici a blábolí a blábolí a neexistuje žádné nadstandardní lůžko, kdy by jste si v klidu odpočinuli, vybrečeli se a zkusili se odstřihnout alepsoň na chvíli od toho bolavého světa tam venku. Zdi jsou oprýskané a dostanete snad jen to jídlo, které je z nového pavilonu.

Navrhuji, aby Fakultní nemocnice v Brně - Bohunicích psychiatrickou kliniku zrušila, nebo jí přejmenovala. Třeba na psychotickou nebo nevím jak. A nebo jí prostě opravila, určitě to bude levnější než nové pavilony. A co vytvořit stacionáře pro lidi, kteří nebotřebují péči 24 hodin denně. Jeden stacionář pro Brno a okolí mi připadá málo. A nebo se mýlím?

Autor: Romana Horňáková | pondělí 28.2.2011 15:30 | karma článku: 22,01 | přečteno: 2344x
  • Další články autora

Romana Horňáková

Ať žije asertivita

Mám za sebou naivní zkušenost při snaze maximálně využít služeb firmy Tmobile. Absolvovala jsem několik jednání - schůzek v centru Brna, na náměstí Svobody.

13.9.2015 v 14:35 | Karma: 20,71 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Brno

Romana Horňáková

Bonmoty pana Zemana, že by vtip?

Nechci nikoho ovlivňovat..., ale vlastně chci. Bojím se, že ve volbách zvítězí „lidé z venkova a malých měst, někteří umělci (paní Bohdalová, pan Dejdar....), všichni Klausovi, pan Sobotka a spol., obyvatelé Ústí nad Labem a kraje Vysočina.......“ nad studenty a lidmi z velkých měst, tj. pan Zeman by mohl vyhrát tyto volby!!!!!! Je to moje noční můra.

22.1.2013 v 9:30 | Karma: 22,67 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

Máte koho volit? Já ne!

Netajím se tím, že jsem celá léta volila ODS. Prostě už z toho důvodu, že jsem nevěděla, koho jiného volit. Teď ale mám celkem zásadní problém. Už nemám koho volit! Na všech stranách, respektive jejich lídrech mi něco vadí a nejsou to drobnosti. Pro vysvětlení, za lídra strany považuji ministry a členy vlády, poslance apod., prostě lidi, co jsou vidět a co o našem státě rozhodují a tedy i o mě.

12.9.2012 v 12:20 | Karma: 24,83 | Přečteno: 1552x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

Čekací doba a dojezdová doba, v čem je rozdíl?

V ničem. Je to pouze bič na malé nemocnice a nejspíš povede ke zhoršení dostupnosti lékařské péče v malých městech, která nebyla okresní a měla malé nemocnice s omezenou péčí, ale dostupnou!

29.8.2012 v 9:10 | Karma: 14,39 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

A co takhle konec IZIPu a konec VZP….. A co na to obyčejný člověk….

O nefungování elektronických knížek zkráceně nazývaných IZIP se už napsalo hodně. Každý zná tu celou historii, která se táhne dlouhých osm možná i deset let a pod níž je podepsaná řada politiků a ředitelů, do níž byla zapojena řada lékařů, institucí a firem, a ti všichni si vydělali slušné peníze. Ale to je tak všechno. Z pohledu obyčejného občana, kam se řadím i já, se domnívám, že bychom se měli bránit. Vždyť to byly i naše peníze. Nestačí jen nadávat doma u televize nebo v hospodě. A není ani nutné demonstrovat či psát nějaké petice.

4.6.2012 v 8:40 | Karma: 14,35 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5179x
Jsem člověk, co čeká, až se něco stane - až děti vyrostou, až budu mít peníze, až splatím hypotéku, až si lépe zorganizuji práci až, až, až.... A ono to ne a ne nastat.

Seznam rubrik