Covid není neškodný

Přestože se testuje jen minimálně, počet testem potvrzených nákaz virem COVID-19 minimálně od začátku června prudce roste. 

Vzhledem k malému počtu prováděných testů zůstává velké množství případů nezjištěných, a tak odhady počtu nakažených jsou hrubě podhodnocené. Od začátku července začal růst i počet úmrtí na COVID-19, a to už je rozhodně alarmující.

V této situaci se téměř všichni v Česku chovají, jakoby o takové nemoci nikdy neslyšeli nebo jakoby Česko bylo ostrůvek, který covid obejde:

  1. Ministr se blahosklonně usmívá do televizních kamer a říká, že letos nebude zavádět žádná epidemiologická opatření. Jeho víru mu závidím!
  2. Ministerstvo ústy svého tiskového mluvčího uklidňuje veřejnost, že dokud nebudou přeplněné nemocnice, nic se neděje a není nutné se tím zabývat. Nebude pak ale pozdě?
  3. Nikdo nám od začátku neřekl, že nákaza se šíří zejména v Praze a jejím okolí. To je přece hodně důležitá informace, kterou si obyvatelé ČR zaslouží znát. (V posledních dnech se covid začíná šířit i do ostatních regionů, i když zatím výrazně méně.)
  4. Obyvatelé obecně vyzmizíkovali covid ze svého světa. Nechtějí se testovat, aby jim někdo nezakázal odjet (s covidem) na dovolenou do Egypta či do Chorvatska (vždyť ty příznaky jsou často slabé). Viz například diskusi k článku na iDNES ze dne 12.7.2022 (viz odkaz níže). Letošní dovolenou si prostě nedáme zkazit ničím; ani tím, že na podzim nebudeme mít na faktury za energie (stát nás přeci nenechá padnout), ani silně se rozbíhající epidemií covidu (vždyť ministr říkal, že to není nic vážného). Příští rok už na to třeba nebudeme mít, a tak letos MUSÍME na dovolenou odjet; navíc by jinak propadla!
  5. Ve stejné době zdravotnická zařízení evidují až 10 % z pacientů, kteří prodělali covid a nyní trpí tzv. dlouhým covidem (tj. zdravotními důsledky, které přetrvávají déle než 3 měsíce po prodělání nemoci).

Vláda si na příštích 14 dní naplánovala dovolenou. Pracovníci ministerstva zdravotnictví (a také jeho ministr) by žádnou dovolenou neměli vybírat, ale měli by urychleně připravit opatření proti stále narůstající epidemii. Po více než dvou letech celosvětového života s COVIDEM-19 už o něm hodně víme, a tak snad můžeme oprávněně očekávat, že letošní opatření nebudou vyhlašována chaoticky, amatérsky a metodou pokus-omyl, ale že budou dobře promyšlená a vláda nás o nutnosti jejich dodržování předem dostatečně přesvědčí s odkazem na vědecká zjištění.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimir Rogalewicz | pondělí 25.7.2022 0:46 | karma článku: 12,78 | přečteno: 442x