Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je krást z veřejného normální?

V poslední době se čím dál častěji objevují zprávy o tom, jak se manipulují veřejné zakázky a rozkrádají veřejné prostředky. Nikoho ale příliš nevzrušují. Převládá dojem, že to je normální.

Nic normálního na tom není. Jistě, všude na světě v určitém procentu případů dochází k tomu, že jsou veřejné prostředky zneužity. Je to přirozený důsledek tzv. problému zmocnění: toho, že o využití prostředků nerozhoduje ten, kdo je vydělal a v jehož zájmu mají být investovány, ale nějaký (často nepříliš dobře placený) úředník, který je v trvalém pokušení upřednostnit svůj vlastní zájem a zneužít svěřenou pravomoc k vlastnímu přilepšení.

U nás ale nejde o nějaké malé, nevyhnutelné procento případů. Jde o základní, všudypřítomný princip. Jde o systém. Kradou všichni. Kdo se tomu postaví, je prohlášen za naivního blázna, je ostrakizován, kompromitován, umlčován.

Čím to je? Proč naši veřejnou správu a politiku mohla zachvátit tato rakovina v míře jinde nevídané? Odpověď je nečekaně jednoduchá: chybí jinde obvyklé mechanismy, které by tomu zabránily.

Jak řečeno, v základu je problém zmocnění. Je-li někdo zmocněn rozhodovat o prostředcích, které mu nepatří, v zájmu, který není zájmem jeho, je vystaven pokušení svého zmocnění zneužít. Míra, ve které bude k takovému zneužívání docházet, závisí na tom, jaká je pravděpodobnost a citelnost sankce, jež mu hrozí. Na první pohled je v tomhle směru u nás všechno v pořádku. Jen na první pohled.

Ano, máme v trestním zákoníku řadu skutkových podstat, které na to dopadají, a přísné tresty, jež lze za tyto trestné činy uložit. Zůstávají ale na papíře.

Tak například za celý rok 2010 bylo podle policejní statistiky objasněno 100 případů zneužívání pravomoci úřední osoby s celkovou zjištěnou škodou JEDEN milion 59 tisíc korun. To v průměru dělá asi 10.000 korun škody na jeden případ. V jiných letech a u jiných trestných činů v této oblasti to není jiné: neobjasňuje se téměř nic, a když už něco, jde o směšné, zanedbatelné případy. Široko, daleko nic, co by se alespoň vzdáleně přibližovalo případům, o kterých čteme v novinách. Chytají se jen mřenky.

Sotva někdo uvěří tomu, že je to náhoda. Sotva někdo uvěří, že by orgány činné v trestním řízení nedokázaly za celý rok odhalit jediný závažnější případ kriminality ve veřejné správě, kdyby se o to snažily. Nesnaží se a v tom je jádro celého problému.

O vině a trestu u nás rozhodují nezávislé soudy ve veřejném řízení. O nevině a beztrestnosti ale tajně rozhoduje policie a státní zastupitelství, dvě hierarchicky, centrálně řízené organizace podléhající politické moci. Je to sovětský systém, který jsme zdědili z období totalitního státu, který samozřejmě potřeboval udržovat kontrolu nad tím, kdo bude a kdo nebude postaven před trestní soud.

Dříve, než jsme jej stihli v porevolučním kvasu reformovat, zjistili naši politici, že jim vlastně náramně vyhovuje. Zaručuje beztrestnost jim samotným i všem, u kterých si to přejí. A beztrestnost je ten nejlepší obchodní artikl, jaký lze nabídnout.

Institutů, které by umožnily izolovat trestní řízení od politické moci, je celá řada a jsou ve světě dobře známy: nezávislý vyšetřující soudce; právo poškozeného domoci se zahájení trestního řízení a ovlivňovat je svými návrhy; soudní policie zcela oddělená od policie pořádkové... Proč je u nás nemáme? Protože o ně nikdo z politiků nestojí. Zmíníte-li je před nimi, je to, jako kdybyste promluvili o nevázaném sexu na shromáždění jeptišek.

Dokud se tohle nezmění, dokud se politici nezřeknou kontroly nad trestním řízením, budou všechny řeči o boji proti korupci a rozkrádání veřejných prostředků jenom řeči. Prázdné, neupřímné řeči těch, kdo chtějí vytvořit dojem změny, nic měnit ale nechtějí.

Že se to nestane samo od sebe, je jasné. Musíme je k tomu donutit my, voliči. Jen nevím, jak.

Autor: Robert Pelikán | úterý 15.2.2011 13:39 | karma článku: 28,67 | přečteno: 1538x
  • Další články autora

Robert Pelikán

Úplatky v otázkách a odpovědích

Otázka, zda je poskytnutí místa v orgánu obchodní společnosti úplatkem, rozpoutala debatu tak zuřivou, že už se v ní nejspíše nevyzná vůbec nikdo. Pokusme se to zlepšit po americku: formou otázek a odpovědí. Objeví-li se nové zajímavé otázky v diskusi pod článkem, budu se snažit blog průběžně doplňovat. Takže: "Stay tuned!"

25.6.2013 v 11:31 | Karma: 33,34 | Přečteno: 2763x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

O kšeftech a úplatcích

Události, které započaly minulý čtvrtek ve Strakově akademii, postavily naši společnost na největší dějinnou křižovatku od roku 1989. A je to křižovatka neméně důležitá.

20.6.2013 v 8:18 | Karma: 39,39 | Přečteno: 5302x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Kauza Putna: Jmenuje, nebo může jmenovat?

Nechci se tu vyjadřovat k etickému rozměru kauzy docenta Putny, jiní k němu toho již řekli dost. Doplním jen navýsost stručně rozměr právní. Prezident totiž i z právního hlediska doc. Putnu profesorem jmenovat musí.

21.5.2013 v 14:29 | Karma: 38,83 | Přečteno: 5945x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Obžaloba na Randáka?

Dočetl jsem se dnes, že obvodní státní zástupce podává obžalobu na Karla Randáka za to, že uveřejnil odměny Jany Nagyové. Nějak tomu nerozumím.

21.3.2013 v 12:44 | Karma: 36,85 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Kterak stát o osm miliard přišel

Blahořečím zpětně ministrovi Kalouskovi, že jsem se nestal členem Rady ČTÚ. Možná mi tím zachránil život, neboť minulý pátek by mne asi skolil infarkt.

13.3.2013 v 8:55 | Karma: 43,79 | Přečteno: 10554x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4034x
Právník, který věří tomu, že právo je cesta ke spravedlnosti.

Seznam rubrik