Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Václav Havel - velikán, který dokázal chybovat

Říká se, že každý konec je pouze začátkem něčeho nového. Ačkoliv se celý život snažím touto myšlenkou řídit, dnes si ji jen těžko dokáži připustit, protože tady žádný pozitivní začátek nevidím. Cítím vděk, pokoru, hrdost i smutek. Ale budoucnosti se obávám. Budoucnosti bez Václava Havla, který nás včerejšího dne opustil.

Václav Havel je pojmem překračující hranice naší země i hranice své doby. A to se vším všudy, se svými dobrými stránkami i svými nedostatky. Byl oslavován i zavrhován, paradoxně více v době porevoluční než před ní. Pokaždé, když se objevila na internetu zpráva o našem prvním polistopadovém prezidentovi, vytvořila se k ní diskuze, ostře se vymezující na lidi, kteří panu Havlovi provolávali slávu a čest, a na lidi, kteří jej pohřbívali jako zrádce, lháře a podvodníka. Neodpustím si srovnání s bratry Mašínovími, o kterých jsem tu také psal (rozumějme srovnání v rámci dělení společnosti při pohledu na tyto osobnosti). A jako u nich, i u Václava Havla není věc černobílá.

Snad jen opravdový hlupák nebo historický negramot by zpochybňoval Havlův přínos při cestě k obnově svobody v našem státě, jeho boj proti komunistické diktatuře a celosvětově uznávaný sametový přechod k demokracii. Postupné budování a upevňování nového zřízení však přináší - někdy oprávněnou - kritiku na hlavu Václava Havla coby člověka v roli vysokého ústavního činitele v devadesátých letech. Často se poukazuje na jeho nedodržené sliby z dob revoluce, přílišnou orientaci na západ, příliš humanistický až utopický pohled na svět a jeho problémy. Je však kritika na místě?

Václav Havel se po celý svůj život nezměnil. Jeho názory, povaha i rétorické vystupování zůstali stejné, neměnné. Byl snad příliš velkým humanistou a lidumilem, což se mohlo v době, kdy republika odhodila všechny okovy a splašeně se rozeběhla vstříc svobodě, se kterou neměla po desetiletí zkušenosti, ukázat jako ne moc prospěšné. Ale nemůžeme mu upírat upřímnou snahu a naději, že skutečně povede svou zemi k lepším zítřkům. A obviňovat ho, kam to naše společnost a stát dospěli po 20 letech? Jakou měl možnost olivňovat politicko-společenský vývoj z pozice prezidenta? Nebyla zde žádná zkušenost, žádné znalosti o řízení demokratického státu. Politické strany se po pár letech dostali do bojů a stranické zájmy spolu s boji o koryta brzy převládly nad zájmy státu. Z politiky se začala vytácet mravnost, slušnost a pokora, a proto zde prezident Havel, humanista a filozof, nezvyklý na souboje ostrých loktů, omezený zákony ve funkci prezidenta parlamentní republiky, neměl mnoho prostoru k zásahům.

Jak už to tak v české historii bývá, mnohem většího uznání se panu Havlovi dostalo v zahraničí než u nás. Jeho jméno otevíralo hranice států nejen na proklamovaném západě, ale na všech světových stranách. A byla to zejména jeho zásluha, že se Česká republika dokázala v brzké době stát součástí NATO. Opět by snad jen hlupák považoval tento krok za špatný. Fakt, že s naším členstvím neumíme nebo nechceme správně nakládat (stejně jako se členstvím v mnoha jiných organizacích), již není Havlovou chybou...

Ani nevím, zda byl pan Havel věřící, potažmo křesťan, ale jeho jednání a mravní hodnoty by se dali právě označit jako křesťanské. Svým nepřátelům odpouštěl, znovu a znovu vkládal svou naději do lidí, stále věřil v hodnoty, které jsou dnes mnoha lidem k smíchu, ale které jediné jsou cestou k lepší společnosti. Byl to člověk vysoké mravní hodnoty, idealista, který se právě kvůli svému idealismu až příliž odtrhával od reality a dopouštěl se chyb. A snad proto ho - věřím, že drtivá většina z nás - tolik obdivovala. Byl tak mnohem blíže lidem, občanům, za které bojoval. Viděli jsme v něm světového vůdce, umírněného, ale odhodlaného, stejně jako obyčejného člověka, který není neomylný. A na rozdíl od mnohé dnešní vládnoucí elity, Václav Havel se nikdy nepasoval do role nadobčana, bezchybného politika, odcizeného lidem, kterým se pochlebuje jen pár měsíců před volbami.

 

Bohužel, s jeho odchodem mizí z české politické i společenské scény právě onen mravní imperativ, jehož byl pan Havel strážcem. Dokázal vnášet do politiky klid, usměrňoval horké hlavy a tlumil přemrštěné vášně. A proto se s jeho smrtí ptám - nevymřel takto jeden z nejohroženějších druhů politiků?

 

Vezměme si z Václava Havla to nejlepší a pousmějme se ve vzpomínkách nad jeho chybami. Věřím, že on sám by si to takto přál.

Autor: Robert Krejčí | pondělí 19.12.2011 8:00 | karma článku: 11,62 | přečteno: 782x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Ostrakizace ombudsmana Křečka není správnou cestou

Kritika nad vyjádřením pana ombudsmana Křečka na adresu ukrajinského prezidenta je bouří ve sklenici vody, jež zas a znovu ukazuje na černobílé vidění společnosti, která místo racionálního přemýšlení volí emocionální výkřiky.

9.3.2022 v 14:17 | Karma: 28,12 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Otevřený dopis paní Evě Soukeníkové

Dám stranou diletantství redakce Seznam Zprávy, která je schopna otisknout takovýto článek, a obrátím se rovnou na jeho autorku.

21.5.2021 v 12:19 | Karma: 35,50 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Je to chřipečka, nebo není? Obě možnosti jsou špatně...

Názor na covid, že "je to jenom taková chřipečka", případně "není to žádná chřipečka" (podle toho, do jakého tábora se řadíte), nám už zcela zlidověl. Přitom jen málo lidí si uvědomuje, že vlastně oba názory jsou úplně špatně.

21.3.2021 v 12:07 | Karma: 13,60 | Přečteno: 492x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Pandemie není černobílá, její řešení je komplexní a bolestivé

Je tu s námi už celý rok, život nám otočila vzhůru nohama a brzké řešení je v nedohlednu. Jak je možné, že si česká vláda s nemocí Covid-19 stále neví rady? Může za to vláda sama, může za to samotná společnost, nebo někdo jiný?

25.2.2021 v 12:41 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Relativismus pravdy v době pandemie Covidu-19

Když jeden odborník, například lékař, prohlásí, že pandemii podceňujeme, a druhý kontruje, že ji přeceňujeme, kdo má pravdu? Problémem je to, že pravdu mají oba, a je jen na nás ostatních, která pravda se nám bude líbit více...

31.1.2021 v 11:14 | Karma: 12,24 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik