Lepší omezovač než tempomat

Ve snaze nepřekročit rychlostní limit někteří řidiči používají tempomat. To má ale svá úskalí. Předně je řidič ochuzen o podvědomé reakce. 

Zkušený a defenzivní řidič, vidí-li chodce blížícího se k okraji chodníku s očima přibitýma k mobilu, automaticky ubírá plyn. Nepřemýšlí o tom, ta pravá noha to udělá sama. Pokud v takové situaci jede na tempomat a chtěl by reagovat stejně, musel by tempomat tlačítkem vypnout nebo aspoň trochu sešlápnout pedál brzdy. Jenže to už nebude podvědomá reakce, naopak to bude chtít od řidiče nějakou akci a ta zabere mnohem více času, než prosté a podvědomé ubrání plynu. A zvýší pravděpodobnost střetu s chodcem. 

Leckteré auto už je dnes vybaveno omezovačem rychlosti, který je pro tyto účely mnohem vhodnější. Zatímco tempomat dělá vše pro to, aby naše rychlost byla stále stejná a nechce, abychom šlapali na plyn, omezovač nás nechá jet rychlostí, kterou chceme, ale jen do nastaveného limitu. Na plyn šlapat musíme a když ho ubereme, auto začne zpomalovat. Podvědomé reakce tedy máme stále k dispozici. 

Někdy se řidiči obávají, že díky omezovači nebudou moci řešit akcelerací mimořádné situace. Obava je ale zbytečná, stačí sešlápnout plynový pedál až na podlahu, omezovač se deaktivuje a vůz začne zrychlovat. 

Zajímavé je, že řidič kolikrát ani neví, že jeho vozidlo je omezovačem rychlosti vybaveno. Protože málokdo čte návod k obsluze motorového vozidla. Přitom tam bývají zajímavé věci, jako že třeba u některých aut je svítilna osvětlení kufru vyndavací a může posloužit jako baterka. Nebo že funkce autohold se dá vypnout a parkování je pak snazší. O tom zas někdy příště. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert Kotál | čtvrtek 4.3.2021 13:25 | karma článku: 13,07 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Robert Kotál

Mentorem snadno a rychle

19.4.2024 v 8:18 | Karma: 11,09

Robert Kotál

Parkovací brzda

2.3.2023 v 17:48 | Karma: 14,54

Robert Kotál

Autoškolství dříve a dnes

20.4.2022 v 7:48 | Karma: 14,32

Robert Kotál

Přes plnou čáru

10.1.2022 v 10:57 | Karma: 16,80