Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vytaženo z archivu, vytrženo z kontextu (fotoblog)

Další z mých sběrných mnohotématických fotoblogů, kde i psané slovo má svůj prostor a doprovází čtenáře od snímku k snímku. Jakákoliv souvislost mezi fotografiemi vyloučena.

Fotografická plodnost předmaturitních dnů je v pr... pryč. Důvodů je mnoho: dočasná absence fotoaparátu, příliš častá přítomnost mého já v zaměstnání, hlava plná problémů (průšvihů), v neposlední řadě - počasí. V pořadu ČT s názvem Panorama pozoruji touženou mlhu - je všude jinde, jen ne tady. Nezbývá mi proto, než doplnit několik málo snímků, které i přes tyto nepřízně v poslední době vznikly, fotografiemi ze svého archivu. Budu doufat, že se na mém blogu někdy v minulosti již neobjevili. Lecgou ...

Ten den mě zaujala viditelnost. Nevím jestli bych uvěřil, kdyby mi někdo vyprávěl, že zcela jasně viděl zpoza Chrudimi vršky Krkonoš. A právě nedaleko této vyhlídky, u malého zbytku hradní zříceniny Rabštejn, těsně před západem slunce, vznikly tyto dvě Přírodní siluetky. Nevím, čím jsem si to zasloužil, ale to nebe se mi doslova snažilo stát modelem. To se často nestává.

Ačkoliv je mezi mnou a naší paní sousedkou už delší dobu vykopána válečná sekera a kromě slušného pozdravu se celkem obstojně ignorujeme, jedno musím uznat: Její zahrádka v zadní části našeho dvorku je úžasná - altánek obrůstá malinký vinohrad, na záhonku jsou okurky, papriky, rajčata, salát, po okrajích rostou jahody. Za starou zdí, tam kam nikdy nesvítí sluníčko, se rozpíná kapradí. Orchideje v levé části vypadají až nebezpečně, jakoby masožravě. Na této archviní fotografii je zimní lístek té Růže, která na podzim zapomněla usnout.

Jsou snad všude. Jezdím a vidím je nalevo, napravo, před sebou, za mnou. Slunečnice! Sklonili se natolik, že se už nenarovnají. Ale toto Pole jsem vyfotil ještě když byly v plné síle. Neúnavně tam stály v pozoru a každý den se neviditelně otáčely za sluncem.

To místo, tam Nad Býští, na cestě ze školy, mi bude chybět. Odtamtud jsem měl polabskou nížinu jak na dlani. Kunětická hora se z té dálky zdála být malým kopečkem. A jak jsem tam tak stál a díval se, projížděli kolem mě další spolužáci vracející se domů. Někdo zatroubil, někdo zamával. Jednou mi dokonce přišla sms-ka: "Zase rozjímáš?"

Jedna archviní melancholie. Jako by tam ta lavička čekala na Podzim. Na ten můj.

Naše půda, to je ateliér, který skýtá nekonečné množství fotografických možností, spoustu zajímavého světla světla, nápadů. K první, z těchto dvou tématických fotografií (Svoboda Hospoda), se váže báseň. Tuším, že to byl můj první rýmující se prvek, který se dostal do jistého sborníku a vyšel v tištěné podobě:

Kam zmizel?
Krám starý,
dávný obraz.
Pod kterým seděli jsme v hospodě.
Kam ztratil se?
Ten šenk,
kde snili jsme o svobodě.
Kolikrát i nadoraz.

Mimochodem, ráno jsem dostal zajímavou zprávu od svého kamaráda. Mluví se v ní o návratu z hospody: "Včera jsem přišel domů až dnes."

Možná jsem tu už někdy zmínil svou zálibu v sakrálních stavbách. Dýchá tam tajemno. A historie. Možná i pár otázek. Ještě jsem se je (to tajemno, tu historii, i ty otázky) ale nenaučil fotit. Tak zatím jen tyto Sakrální linie.

Často přemýšlím nad názvem fotografie. Mám rád takové názvy, které s fotografií souvisí, ale její obsah ne úplně vyzradí. Stává se dokonce, že jsem při výběru názvu něčím ovlivněn. A to platí právě u tohoto obrázku. Poznáte co můj výběr ovlivnilo? Fotka má jméno: "Štefan"

Cesta k Semínskému akvaduktu byla složitá. Přišli jsme k němu ze špatné strany. Nakonec jsme našli polorozpadlou lávku, která nám (s notnou dávkou odvahy) dovolila přejít. Stejně je to zajímavé, postavit most pro vodu nad vodou. Taková křižovatka.

A jsme zpět u Rabštejna. Před cestou zpět se nad námi rozsvítily Barvy. Poslední dobou často přemýšlím nad tím, jaké člověk musí mít štěstí k zachycení hezkého západu, popřípadě východu, slunce. Každý den je západ jiný. Z každého místa je jiný. A v tom to je - být ve správné chvíli na správném místě, jako v životě.

Na poslední fotografii vyměním slunce za měsíc. Ačkoliv ne úplně. K jeho nedávnému Zatmění by vlastně nebýt ho, slunce a země, nedošlo. Zajímavé propojení ... hezký večer.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Horák | neděle 7.8.2011 20:11 | karma článku: 16,08 | přečteno: 1392x
  • Další články autora

Richard Horák

Do boje proti dezinformacím se zbraní - kalkulačkou!

Na jisté sociální síti se před můj zrak dostala dezinformace ohledně elektronických plateb kartou. Tato lež mě tak pobavila, že jsem vytáhl kalkulačku a začal počítat. Pojďte počítat se mnou - do hospody!

25.11.2023 v 20:22 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ekonomika

Richard Horák

Na český Grand Canyon kolem celé republiky (fotoblog)

Jako každý rok, i vloni jsem si koupil sedmidenní letní jízdenku na železnici a vyrazil na cesty bez cíle, kam dojedu, tam dojedu. Nehlídám dny, nehlídám čas, žádné plány, žádné kufry, jen co mám u sebe...

12.2.2022 v 11:58 | Karma: 29,52 | Přečteno: 804x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Hřbitov starých vlaků (fotoblog)

aneb Když jdou vlaky spát - navždy. Téměř 30 fotografií z místa, kde vlaky čekají na své sešrotování. Tak trochu nostalgie, urbex, opuštěná místa, ale i zakázané ovoce...

8.1.2022 v 20:21 | Karma: 29,45 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Můj nový kurz chlastání (lekce 1)

Úvodem se chci omluvit a hlavně čtenáře upozornit na to, že článek popisující skutečnou událost obsahuje nemálo vulgárních výrazů. Vzhledem k vážnosti situace je nechci zaměňovat lehčími synonymy.

4.12.2021 v 20:22 | Karma: 23,96 | Přečteno: 963x | Diskuse| Věda

Richard Horák

"Já nemám rád knihy." Tak jo...

"Tak zbytečnou věc, jako jsou knihy, nemám rád." Povídal jeden mladík slečně, když šli ze školy kolem mého antikvariátu. A já pro něj mám vzkaz:

18.9.2021 v 20:21 | Karma: 24,64 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

  • Počet článků 347
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Byl: mladý, voják, hospodský, vnuk, koordinátor, Hamburčan, kuchař, číšník, záškolák, trhač švestek, maturant, vyskladňovač brojlerů, prodavač, ...

Je: na okraji, melancholik, fotograf, hároš, kmotr, řidič, bloger, folkař, hlídač pian, alkoholik (přechodně), syn, Pardubák, čtivec, psavec, ein Kerl, strýc, pravdoláskař, knihkupec, antikvář, rocker, utopista, darmošlap, přítel, ješitný, dlužník, bratr, ...

Chce být: rytíř, ...

 

Až Blanický tábor,
uspořádá nábor,
já přihlásím se v meč,
jako první uchazeč.