Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škoda 1000MB aneb Jménem republiky se odsuzuje ...

Možná se vám tento případ bude zdát více groteskní, než kriminální, ale co když se mi doopravdy stal?

Bylo to měsíc poté, co jsem opustil brány letiště v Čáslavi a odešel z vojny do civilu. Sešli jsme se s kamarádem Lubomírem a několika dalšími přáteli v baru U pavouka, aby jsme zavzpomínali na "zelené" období. Večer byl hodně veselý a s postupujícím časem jsme byli všichni stále víc a víc společensky unaveni. Na poslední chvíli jsme s Lubomírem vyběhli vstříc nádraží, z kterého odjížděl poslední vlak směrem Pardubice, bohužel bez nás. Vydali jsme se proto na výpadovku z Čáslavi na Kolín a začali jsme stopovat. Vydželi jsme to hodinu, ale poté, co kolem nás projelo auto, z kterého na nás banda mladých lidí vystrkovala své prostředníky, jsme to vzdali.

Následovalo krátké zatmění v našich unavených klukovských hlavách a rozhodli jsme se, že si "vypůjčíme" na jednom z parkovišť auto, kterým se dopravíme domů. Ani já, ani Lubomír jsme nevlastnili řidičský průkaz. Na parkovišti nedaleko Čáslavského sídliště jsme si vyhlédli Škodu 1000MB a šli jsme na věc.

"Vím jak na to." začal Lubomír. "Svlékni si svetr, přilož ho na okénko auta a já ho přes ten svetr rozbiju cihlou." Tak jak řekl, udělal jsem. Ale ... když Lubomír vrhl cihlu proti okénku auta, cihla se od okénka odrazila přímo na mě. Lekl jsem se té cihly natolik, že jsem upadl na zem, v ruce svetr, na břichu cihlu. Okénko zůstalo celé.

Poté, co jsme se oklepali od počátečního nezdaru, všimli jsme si malého trojúhelníkového okénka vpředu vozidla. Toto okénko jsme s neuvěřitelnou lehkostí, za pomocí železné tyče, vypáčili a během několika sekund jsme seděli v autě. Přesně podle návodu z amerických krimi-filmů, začal Lubomír hledat drátky pod volantem, aby je spojil a tím vozidlo nastartoval. Bohužel při tomto pokusu zavadil paží o klakson a celým sídlištěm se ozvalo dlouhé, hlasitě kvílející zatroubení. Oba jsme ztuhli. Když z nás opadlo čerstvé leknutí, vyrazili jsme z auta a schovali se za blízkým keřem.

Kolem keře, za kterým jsme se skrývali, projelo po chvíli policejní auto. Jelo krokem a nám bylo jasné, že nás hledá. Nechali jsme auto projet a poté, co se nám ztartilo z dohledu, jsme vyskočili na ulici. Jaké bylo ale naše překvapení, když jsme po pár krocích zahlédli dalšího policistu, který nám kráčel pomalu vstříc. Nebylo úniku. Na otázky policisty jsme nejprve odpovídali záporně a vše zapírali, ale když se vrátilo ono policejní auto s tím, že otevřené vozidlo Škoda 1000MB již našli, vše jsme přiznali.

Zanedlouho dorazilo auto druhé a z něj vystoupil policista, kterého kvůli nám pravděpodobně museli vzbudit. Už od auta doslova řval: "Okamžitě od sebe! Ať se nemůžou domluvit!" Lubomíra odvedli asi deset metru ode mne a krutý policista přistoupil přímo přede mne: "Ukaž ruce!" zařval mi přímo do obličeje. Zvedl jsem ruce a v tu ránu jsem na nich měl želízka, neboli náramky. Pohledem jsem hledal Lubomíra, ale toho už odváželo, též s bižuterií na zápěstích, první policejní auto k sídlu Čáslavské policie.

Na policejní stanici jsme dorazili zhruba ve tři hodiny ráno. Zavřeli nás každého, poté co jsme jim odevzdali opasky a tkaničky z bot, do jedné cely, ve které jsme ztrávili dalších sedm hodin. Krátce před polednem dorazil vyšetřovatel, proběhl výslech, u kterého jsme dostali kávu, a byli jsme propuštěny na svobodu.

Za nějaký čas mi přišel dopis s červeným pruhem a nápisem TRESTNÍ PŘÍKAZ. Četl jsem si ho ještě na poště, a to velmi pozorně. Nejprve výpověď má, výpověď Lubomíra, výpověď majitele automobilu Škoda 1000MB a poté následoval rozsudek: Odnětí svobody po dobu trvání pěti měsíců. Následujících třicet vteřin byl pro mě trest za čin, který jsem spáchal. Polilo mě horko a já rychle začal přemýšlet, jak se tomuto rozsudku vyhnout. Napadalo mě všelicos, včetně emigrace na jinou planetu. Naštěstí jsem pokračoval ve čtení rozsudku a došel jsem k jedné z posledních vět: Tento trest se podmíněně odkládá na dobu dvou let.

Krátce po tomto rozsudku jsem byl amnestován znovu zvoleným prezidentem Václavem Havlem a celý rozsudek byl zrušen.

Majiteli auta Škoda 1000MB se omlouvám, samosoudci i prezidentovi děkuji.

Nadále děkuji osudu, který mě toto všechno nechal prožít, ačkoliv to nebylo příjemné. Je to zážitek. Je to zkušenost. A já mám dnes o čem psát.

 

 

A jak své vyprávění zakončit? Když jsem byl na vojně, ztratila se z kuchyně škrabka na brambory. Vyslýcháni jsme byli všichni a já při onom výslechu poznal kapitána z Čáslavi, který byl narozen ve stejný den jako já, ale o čtyřicet let dříve. Pravděpodobně díky této skutečnosti, kterou mi při výslechu s úsměvem sdělil, si mě zapamatoval. A já jeho též.

Poznal mě i půl roku poté, ve chvíli, kdy po příchodu do práce nahlédl okénkem do cely, ve které jsem seděl:

"Horáku, co tady děláš?"

"Já tady sedím pane kapitáne ..."

 

Autor: Richard Horák | neděle 7.2.2010 20:11 | karma článku: 12,81 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Richard Horák

Do boje proti dezinformacím se zbraní - kalkulačkou!

Na jisté sociální síti se před můj zrak dostala dezinformace ohledně elektronických plateb kartou. Tato lež mě tak pobavila, že jsem vytáhl kalkulačku a začal počítat. Pojďte počítat se mnou - do hospody!

25.11.2023 v 20:22 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ekonomika

Richard Horák

Na český Grand Canyon kolem celé republiky (fotoblog)

Jako každý rok, i vloni jsem si koupil sedmidenní letní jízdenku na železnici a vyrazil na cesty bez cíle, kam dojedu, tam dojedu. Nehlídám dny, nehlídám čas, žádné plány, žádné kufry, jen co mám u sebe...

12.2.2022 v 11:58 | Karma: 29,52 | Přečteno: 804x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Hřbitov starých vlaků (fotoblog)

aneb Když jdou vlaky spát - navždy. Téměř 30 fotografií z místa, kde vlaky čekají na své sešrotování. Tak trochu nostalgie, urbex, opuštěná místa, ale i zakázané ovoce...

8.1.2022 v 20:21 | Karma: 29,45 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Můj nový kurz chlastání (lekce 1)

Úvodem se chci omluvit a hlavně čtenáře upozornit na to, že článek popisující skutečnou událost obsahuje nemálo vulgárních výrazů. Vzhledem k vážnosti situace je nechci zaměňovat lehčími synonymy.

4.12.2021 v 20:22 | Karma: 23,96 | Přečteno: 963x | Diskuse| Věda

Richard Horák

"Já nemám rád knihy." Tak jo...

"Tak zbytečnou věc, jako jsou knihy, nemám rád." Povídal jeden mladík slečně, když šli ze školy kolem mého antikvariátu. A já pro něj mám vzkaz:

18.9.2021 v 20:21 | Karma: 24,64 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 347
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Byl: mladý, voják, hospodský, vnuk, koordinátor, Hamburčan, kuchař, číšník, záškolák, trhač švestek, maturant, vyskladňovač brojlerů, prodavač, ...

Je: na okraji, melancholik, fotograf, hároš, kmotr, řidič, bloger, folkař, hlídač pian, alkoholik (přechodně), syn, Pardubák, čtivec, psavec, ein Kerl, strýc, pravdoláskař, knihkupec, antikvář, rocker, utopista, darmošlap, přítel, ješitný, dlužník, bratr, ...

Chce být: rytíř, ...

 

Až Blanický tábor,
uspořádá nábor,
já přihlásím se v meč,
jako první uchazeč.