Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obsluhoval jsem anglického krále

REFERÁT - Moje slohová práce v druhém pololetí prvního ročníku dálkového studia, které navštěvuji. Co víc dodávat?

 

Dávejte pozor, co vám teďka řeknu.

Touto větou začíná kniha, o které budu psát. Četl jsem mnoho knih, ale o této hovořím, jako o mé nejoblíbenější, o nejlepší. Myslím dokonce, že slovo nejoblíbenější nevyjadřuje dostatečně to, co pro mě tato kniha znamená, jak moc mi přirostla k srdci a jak rád se k ní neustále vracím. Určitě k tomu dopomohla skutečnost, že jsem v době mého seznámení s touto knihou pracoval již pátým rokem jako číšník po různých restauracích, hotelech a pohostinstvích.

Poprvé jsem tuto knihu otevřel při své krátkodobé, ale velmi působivé štaci na hotelovém zámečku v Oseku u Duchcova. Román mi zapůjčila šéfová této provozovny a já jsem jí za to dodnes vděčný. Večery, kdy jsem po sklizení zámecké terasy a uzavření hlavní brány spěchal do svého pokoje, který se nacházel přímo pod věží, abych mohl opět pokračovat ve čtení až do brzkého rána, jsou pro mě nezapomenutelné. Erotično, kterým je tento Hrabalův román velmi příjemně protkán, podvědomě utvrzovalo určitě i okolí mého pracoviště. Z nedaleké, ne příliš proslulé silnice směřující k německým hranicím, k nám občas zabloudil páreček za účelem nočních radovánek a já jsem se chvílemi cítil jak v šantánu U Rajských, který má v knize nemalou roli. Byl tu i další fakt, a to nedaleký Duchcovský zámek, na kterém trávil svůj závěr života milovník žen Giacomo Casanova. Ale teď už k samotné knize.


K napsání románu Obsluhoval jsem anglického krále inspirovalo Bohumila Hrabala vyprávění hostinského z hotelu Modrá hvězda v Sadské, který je dodnes v provozu. Toto vyprávění se propojilo s mnoha dalšími příběhy, až román dozrál do konečného tvaru a byl v létě roku 1971 napsán. V masovém nákladu vyšla poprvé kniha až v roce 1989 v souboru Tři novely v nakladatelství Československý spisovatel a byla přeložena do 17 jazyků.

Kniha je rozdělena do pěti kapitol, které vždy začínají a končí stejnou větou. Celý román je psán téměř bez odstavců a hlavně v dlouhých souvětích. Tato skutečnost chvílemi celý příběh natahuje „ukecaností“, která je autorovi vlastní, i když ji v tomto díle drží částečně „na uzdě“. Na druhou stranu dávají dlouhé věty rychlý spád jistým situacím a dělají je autentické. V neposlední řadě nutí čtenáře číst dál a dál.


S hlavním hrdinou, který nám celý příběh vypráví ich-formou („já“), se seznamujeme v raném mládí, kdy pracuje nejprve jako pikolík, později jako prodávající občerstvení na peróně. V příběhu na sebe vyprávějící prozradí, že je malého vzrůstu, velmi štíhlé postavy, navenek neprůbojné povahy, ale s velkým odhodláním dosáhnout svých malých bezvýznamných, ale i velkých zdánlivě nemožných cílů. Hlavní postava je velmi zvídavá, pozorná, vnímavá a oplývá nemalým zájmem o ženy. Tato jeho „slabost“ pro ženy ho provází celým jeho životem a on nám o ní velmi otevřeně, ale neuvěřitelně citlivě vypráví.


V jeho prvním zaměstnání v prvorepublikovém hotelu Praha si začíná pomalu vydělávat a učí se šetřit, aby si mohl splnit své první cíle a přání. Díky výdělku, který má jako prodávající občerstvení na nádraží, si plní svůj první velký sen, návštěvu podniku U Rajských. Poté odchází hlavní postava do hotelu Tichota, který se nachází „někde ve Stránčicích“, kde obsluhuje generály, prezidenta a jeho kariéra stoupá vzhůru.


Další zastávkou je hotel Paříž, kde poznává vrchního Skřivánka, který obsluhoval anglického krále. V hotelu Paříž se mu omylem, díky jeho velikosti, dostává ocenění za obsluhu habešského císaře. V této době též potkává německou zrzavou dívku Lízu, se kterou si, opět díky své velikosti a své náklonnosti k německé ideologii, velice rozumí. S Lízou se ožení a po důkladném vyšetření německými doktory počne s Lízou dítě, které se narodí dementní. Po porodu dítěte odchází Líza na frontu a hlavní hrdina se vrací do zámeckého hotelu Tichota, kde se stará o árijské dívky, které jezdí navštěvovat němečtí vojáci.


Na konci války Líza umírá při jednom z náletů a hlavní postava odchází s kufrem plným vzácných známek, které Líza přivezla z fronty. Tu pochová v rodinném hrobě, dementního syna odvezou do ústavu a on za peníze získané prodejem známek vybuduje hotel U lomu a stává se milionářem. Plní si tak svůj další sen, ovšem být přijat mezi širší milionářskou smetánkou se necítí, a to ani poté, co mu je hotel komunisty zabaven a on si spolu s dalšími milionáři odpykává mnohaletý trest ve speciálním vězení pro milionářskou společnost. Po propuštění se vrací do svého hotelu U lomu, ale ten nachází prázdný a zničený.


Závěr příběhu je zasazen do pohraničí, tam hlavní hrdina nachází samotu, kde žije pouze se zvířaty. V závěru, když si za ním najdou cestu lidé z vesnice, má na sobě oblek s šerpou od habešského císaře. Lidé se ho leknou a utíkají. Zůstává úplně sám a je šťastný.


Příběh pojednává o obyčejném člověku a jeho neobyčejném životě. Jméno hlavního hrdiny, číšníka, pikolíka, milionáře, vězně a později samotáře není v románu zmíněno. Bohumil Hrabal používá v knize německá slova, která se dříve používala v hotelnictví, např. beštek, trégr, ale i česká slova označující různá pracovní zařazení, např. ficka, kredencká.


Hrabal mi dovolil nahlédnout do mého oboru, do doby první republiky a to očima obyčejného člověka, kterému se podaří dosáhnout neskutečného. V této knize nám autor ukazuje, že za každou maličkostí se může skrývat začátek něčeho velkého a obráceně. Ukazuje nám marnou snahu zařadit se do určité vrstvy společnosti, i přes splnění všech daných kritérií a hlavně to, že je potřeba naplno žít pro každou chvilku která zrovna je, než pro tu, která teprve nastane.


I přesto, že hrdina končí chudý a na samotě v pohraničí, nebude tam vlastně už nikdy sám, protože si svým příběhem dokázal získat srdce čtenářů a oni se tam k němu stále a znovu vracejí, ať už z hotelového pokojíku z podvěže jako já, nebo z jakéhokoliv místa jiného.


Stačí vám to? Tím ale opravdu končím.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Horák | čtvrtek 12.11.2009 20:11 | karma článku: 9,37 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Richard Horák

Do boje proti dezinformacím se zbraní - kalkulačkou!

Na jisté sociální síti se před můj zrak dostala dezinformace ohledně elektronických plateb kartou. Tato lež mě tak pobavila, že jsem vytáhl kalkulačku a začal počítat. Pojďte počítat se mnou - do hospody!

25.11.2023 v 20:22 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ekonomika

Richard Horák

Na český Grand Canyon kolem celé republiky (fotoblog)

Jako každý rok, i vloni jsem si koupil sedmidenní letní jízdenku na železnici a vyrazil na cesty bez cíle, kam dojedu, tam dojedu. Nehlídám dny, nehlídám čas, žádné plány, žádné kufry, jen co mám u sebe...

12.2.2022 v 11:58 | Karma: 29,52 | Přečteno: 804x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Hřbitov starých vlaků (fotoblog)

aneb Když jdou vlaky spát - navždy. Téměř 30 fotografií z místa, kde vlaky čekají na své sešrotování. Tak trochu nostalgie, urbex, opuštěná místa, ale i zakázané ovoce...

8.1.2022 v 20:21 | Karma: 29,45 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Můj nový kurz chlastání (lekce 1)

Úvodem se chci omluvit a hlavně čtenáře upozornit na to, že článek popisující skutečnou událost obsahuje nemálo vulgárních výrazů. Vzhledem k vážnosti situace je nechci zaměňovat lehčími synonymy.

4.12.2021 v 20:22 | Karma: 23,96 | Přečteno: 963x | Diskuse| Věda

Richard Horák

"Já nemám rád knihy." Tak jo...

"Tak zbytečnou věc, jako jsou knihy, nemám rád." Povídal jeden mladík slečně, když šli ze školy kolem mého antikvariátu. A já pro něj mám vzkaz:

18.9.2021 v 20:21 | Karma: 24,64 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 347
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Byl: mladý, voják, hospodský, vnuk, koordinátor, Hamburčan, kuchař, číšník, záškolák, trhač švestek, maturant, vyskladňovač brojlerů, prodavač, ...

Je: na okraji, melancholik, fotograf, hároš, kmotr, řidič, bloger, folkař, hlídač pian, alkoholik (přechodně), syn, Pardubák, čtivec, psavec, ein Kerl, strýc, pravdoláskař, knihkupec, antikvář, rocker, utopista, darmošlap, přítel, ješitný, dlužník, bratr, ...

Chce být: rytíř, ...

 

Až Blanický tábor,
uspořádá nábor,
já přihlásím se v meč,
jako první uchazeč.