Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lze žít zdarma? - Karel opět tu!

Někteří už Karla znáte, je to člověk, který se rozhodl jít proti proudu. Člověk, který se rozhodl vymanit svůj život z vlivu potištěných papírků, kterým my říkáme peníze, prachy, zkrátka mamon. Člověk, který už nechtěl, aby jeho život pokračoval na kolotoči "práce - domů - práce - domů". V rámci možností se mu toto daří a on sám byl velice překvapen, jakým stylem jste mu byli vy všichni ochotni poradit a tím pomoct. Karel tedy pokračuje.

Začátek příběhu Karla naleznete zde: Lze žít zdarma?

První pokračování příběhu naleznete zde: Karel bere vaše rady.

Domácí zvířectvo

Nejprve musím zmínit Karlovo poděkování vám všem, za rady, které mu poskytujete. Největší nadšení bylo na Karlovi vidět poté, co jsem mu sdělil komentáře, ve kterých mu radíte pěstovat domácí zvířectvo. Ihned poté se sám Karel začal po svých známých shánět po slepicích a králíkách. Nyní má na svém dvorku již 15 slepic a jednoho kohouta. U stěny baráku si Karel vyrobil, samozřejmě vlastnoručně, králíkárnu, ve které má tucet králíků. Jaké bylo mé překvapení, když jsem při návštěvě Karla zaslechl ze stodoly mečení. Ano, dvě krásné kozičky. Karel mi dal hned ochutnat mléka. Bylo výborné, ale nepřeháněl jsem to, přeci jen nejsem zvyklý, za to Karel toho může pít po litrech. Darem jsem mu přivezl dvě andulky, jak mu radil jeden z komentujících a Karel si to velice chválí. Říká, že má ve světnici daleko víc živo. Karel se zmínil i o svých dalších plánech: Rád by si pořídil husy a ovce, později popřípadě i kravku. Docela jsem se podivil, protože vím, že Karel je vegetarián. Také jsem se ho na to zeptal a on se usmál, nalil mi kalíšek domácí hruškovice a řekl: "To nebude tak horké."

Karel si dále pořídil jednoho psa a dvě kočky. Zejména v podzimních měsících měl problém s tím, že se mu do baráku zkoušely nastěhovat myši, tímto ale svůj problém vyřešil.

Voda

Pro všechno to zvířectvo je potřeba dostatek vody. Karel má samozřejmě studnu, jak jsem již psal, ale dostat tu vodu bez elektriky ze studně ven ke zvěři, nemusí být zrovna lehké. Je tu ale, naštěstí pro Karla, jedna věc a to potůček, který vede přes jeho pozemek, který je v mírném svahu. Po několika denní práci s krumpáčem a lopatou, si Karel vybudoval na svém pozemku takovou hráz, z které už není problém napojit zvěř. Karel dokonce začal uvažovat o tom, že by nějakým způsobem využil energie, kterou může získat z tohoto neustále protýkajícího potoku přes jeho pozemek. Ještě neví přesně jak na to, ale nechme se překvapit.   

Karlův životní styl

Od té doby, co od vás dostal Karel mnoho námětů k přilepšení v jeho životě, se jeho životní styl trochu zrychlil. Tatam jsou jeho zdlouhavé procházky po lesích při sbírání dřeva. Nyní mu k tomu přibylo hospodářství, které si doma založil. Proto jsem se za ním na tři dny vydal, abych viděl, jak teď vlastně žije a zda má ještě čas rozjímat nad životem tak, jak to uměl dříve. Ano, práce na statku, jak já teď jeho chalupě říkám, je daleko více, ale Karel ji provádí nadále se stejnou pohodou a láskou. Jak sám říká, je svým pánem. Se zvířectvem mu samozřejmě přibyly určité povinnosti, ale zároveň s nimi našel další přátelé, které sem za ním dojíždějí, aby si ukrojili kousek z tohoto svobodného žití a na chvíli si od každodenního honu a stereotypu odfrkli.  

Karel se dokonce rozhodl pro tyto své návštěvy, kterých je čím dál víc, vybudovat v neobydlené části domu ložnice, aby tito lidé nemuseli spát ve stanech na zahradě. Já sám jsem byl v jednom z těchto pokojů ubytován a musím uznat, že ať byl pokoj skromný, byl velmi útulný.

Volný čas

Karel má teď více práce, ale přesto má dost volného času, vlastně tolik, kolik si ho udělá. A čím se zabývá? Jak už jsem zmínil v předešlých článcích, Karel rád čte, rád vyrábí čaje, bylinné masti a podobné přírodní produkty. V kuchyni jsem si všiml kytary, která tu před tím nebyla. A večer když jsme s Karlem a dvěma jeho přáteli seděli s lahvinkou pálenky u ohně, docela jsem se podivil, jak Karel na kytaru válí. Přál bych vám to slyšet.

 

Jak vidíte, Karlův spokojený život, život který já jsem nazval "žít zdarma", se rozrůstá. Dá se říct, že kvete. Zatím co my žijeme od desátého k desátemu, tedy od výplaty k výplatě, od pondělí do pátku a potom zase od pátku do neděle, Karlovi je jedno kolikátého je, zda je sobota nebo středa, zda je dvacátého, nebo druhého, on bude dělat vždy to, co je potřeba a to, co zrovna dělat chce.  

Zatím co my počítáme minuty, jak dlouho ještě můžeme zůstat v posteli, než nás budík svým drnčením v pět ráno vyžene do mrazivého rána, zatím co počítáme tisíce, stovky a koruny, aby nám vystačily na všechny ty složenky, hypotéky, půjčky a faktury, Karel každé ráno počítá vajíčka, které mu snesou slípky, švestky na stromě, z kterých se bude pálit kořalenka, nebo jen stromy, které potká při jeho každodenní cestě lesem.

Karel nežije podle dnů v týdnu, ani podle měsíců v roce, Karel žije podle ročních období. Kdy bude neděle to víme my, kdy začne únor, to víme též my, ale kdy přijde do naší přírody jaro, to ví pouze Karel.

Autor: Richard Horák | úterý 1.12.2009 20:11 | karma článku: 13,62 | přečteno: 1205x
  • Další články autora

Richard Horák

Do boje proti dezinformacím se zbraní - kalkulačkou!

Na jisté sociální síti se před můj zrak dostala dezinformace ohledně elektronických plateb kartou. Tato lež mě tak pobavila, že jsem vytáhl kalkulačku a začal počítat. Pojďte počítat se mnou - do hospody!

25.11.2023 v 20:22 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ekonomika

Richard Horák

Na český Grand Canyon kolem celé republiky (fotoblog)

Jako každý rok, i vloni jsem si koupil sedmidenní letní jízdenku na železnici a vyrazil na cesty bez cíle, kam dojedu, tam dojedu. Nehlídám dny, nehlídám čas, žádné plány, žádné kufry, jen co mám u sebe...

12.2.2022 v 11:58 | Karma: 29,52 | Přečteno: 804x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Hřbitov starých vlaků (fotoblog)

aneb Když jdou vlaky spát - navždy. Téměř 30 fotografií z místa, kde vlaky čekají na své sešrotování. Tak trochu nostalgie, urbex, opuštěná místa, ale i zakázané ovoce...

8.1.2022 v 20:21 | Karma: 29,45 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Můj nový kurz chlastání (lekce 1)

Úvodem se chci omluvit a hlavně čtenáře upozornit na to, že článek popisující skutečnou událost obsahuje nemálo vulgárních výrazů. Vzhledem k vážnosti situace je nechci zaměňovat lehčími synonymy.

4.12.2021 v 20:22 | Karma: 23,96 | Přečteno: 963x | Diskuse| Věda

Richard Horák

"Já nemám rád knihy." Tak jo...

"Tak zbytečnou věc, jako jsou knihy, nemám rád." Povídal jeden mladík slečně, když šli ze školy kolem mého antikvariátu. A já pro něj mám vzkaz:

18.9.2021 v 20:21 | Karma: 24,64 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 347
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Byl: mladý, voják, hospodský, vnuk, koordinátor, Hamburčan, kuchař, číšník, záškolák, trhač švestek, maturant, vyskladňovač brojlerů, prodavač, ...

Je: na okraji, melancholik, fotograf, hároš, kmotr, řidič, bloger, folkař, hlídač pian, alkoholik (přechodně), syn, Pardubák, čtivec, psavec, ein Kerl, strýc, pravdoláskař, knihkupec, antikvář, rocker, utopista, darmošlap, přítel, ješitný, dlužník, bratr, ...

Chce být: rytíř, ...

 

Až Blanický tábor,
uspořádá nábor,
já přihlásím se v meč,
jako první uchazeč.