"Každá krize končí válkou"

Minulý týden jsem opět, po tříměsíčních prázdninách, navštívil školu. Nevím přesně, v které vyučovací hodině to bylo, ale v jedné z nich zazněla z úst naší profesorky slova: „Každá ekonomická krize skončila vždy válkou.“ A já jsem se nad touto větou zamyslel ...

V mé paměti uvízly obrázky z německých učebnic, kdy jsme v hodinách „Geschichte - Dějepis“ probírali ekonomickou krizi třicátých let. Na obrázku v této učebnici byli zobrazeni lidé, kteří si pro svou výplatu chodili s obrovskými koši na prádlo. Tak hluboko klesla německá marka!

Tenkrát skončila ekonomická krize druhou světovou válkou. Německo díky válce padlo na kolena, nebo dokonce "na hubu", tedy na dno, a nešlo to jinak dál, než se od dna odrazit a zase stoupat. 

O této jediné válce, která ukončila krizi, vím. Pokud ale naše učitelka ve škole říká, že tak končí krize každá, nezbývá mi, než jí věřit.

Přemýšlím tedy, která válka ukončí tu naší současnou krizi? Kdo a kdy válku rozpoutá, kde začne a hlavně za jak dlouho přijde k nám? Pro výplatu s prádelním košem asi chodit nezačneme, jelikož nám ji zaměstnavatel bezhotovostně posílá ná náš účet, tím pádem ani nelze stanovit, dle německé učebnice, kdy na tom bude naše krize tak špatně, že lze očekávat první útok.

Dále by mě zajímalo, zda mám v případě útoku počítat s mobilizací a zda se mě tato bude týkat. V mé vojenské knížce stojí totiž černé na bílém, že jsem poslán do zálohy v hodnosti desátníka se zaměřením "kulometník". Ne že by mě to nějak zvlášť rozrušovalo, ale celý rok jsem na letecké základně v Čáslavi strávil v kuchyni a jen letmo jsem zahlédl samopal vzor 58; ráže 7,62 mm. Kulomet jsem nikdy neviděl.

Po krátkém zamyšlení ale shledávám, že nám žádné konkrétní nebezpečí nehrozí a tudíž věřím, že naše krize válkou neskončí. Nevím, zda se zastřelení dvou šéfů propuštěným zaměstnancem v minulých dnech dá nazvat válkou a zda tento čin může rozpoutat válku, například občanskou, ale spíše se přikláním k názoru, že nikoliv.

Můžeme být tedy v klidu, ale co kdyby ...

A teď už mě omluvte, jdu s rodinou kopat atomový úkryt u nás ve sklepě!

Autor: Richard Horák | sobota 26.9.2009 20:10 | karma článku: 12,07 | přečteno: 1473x