Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem skočil

Moje slohová práce v prvním pololetí prvního ročníku nástavbového studia, které dálkově navštěvuji. Téma: HRA S OHNĚM.

4kmJméno autora (tretího spoluskokana) neznám

Kdybych měl použít dvě slova, která by popsala mou osobu, určitě bych nepoužil přídavná jména typu odvážný či nebojácný. Patřím sice mezi lidi, kteří vyhledávají různé činnosti pro zahnání každodenního stereotypu a nudy, ale slovo adrenalin mi moc neříká. Avšak několik okolností chtělo tomu, abych se pro jednou ve svém životě pustil do něčeho většího, pro mě neobvyklého.

Začalo to na jaře předminulého roku. Zase jsem se jednou v sobotu k ránu vracel z oblíbeného sklípku domů, s posílenou duší trpkým červeným vínem, žvýkající ještě zbytky oliv a sýru. Poté, co jsem automaticky uskutečnil nejzákladnější hygienické potřeby, uchýlil jsem se ke svému laptopu za účelem zjistit, co nového mi přibylo během noci do mailové schránky. Určitě tam bylo více mailů, ale dnes si pamatuji pouze jeden. Byla to nabídka od mého kolegy Vikose na tandemový seskok s padákem z výšky čtyř kilometrů, na který elektronickou poštou sháněl další zájemce, aby nemusel skákat sám. Možná za to mohl právě pan Cabernet s panem Savignonem, ale já pro onu chvíli úplně zapomněl na svůj strach z výšek, na svoji závrať, kterou prožívám při věšení záclon na štaflích, a naprosto frajersky jsem odpověděl všem, kteří byli v adresáři tohoto mailu, větou: „No jistě, do toho jdu!“ Zavřel jsem laptop a odebral se do postele k okamžitému, tvrdému spánku.

Po probuzení jsem s úsměvem na tváři, při pohledu z okna zjistil, že je krásný jarní den a těšil jsem se, jak celou sobotu proležím na zahrádce v trávě a budu si spokojeně rozjímat nad životem. Avšak již při konzumaci snídaně jsem se rozvzpomněl, čemu jsem se vlastně v noci upsal. Toasty s dušenou šunkou mi najednou zhořkly v ústech, v hrudi jsem ucítil tlak a hrdlo se mi po posledním polknutí doušku čaje též stáhlo. V hlavě mi velkou rychlostí projelo několik otázek a odpovědí, které jsem kladl sám sobě: „Co teď? Ty jsi ale blbec. Třeba se ti to jen zdálo? Už nechlastej! Nezdálo! To je tvůj konec.“

Poté co můj westík Eduard sežral zbylé toasty se šunkou, na které mě již přešla chuť, odebral jsem se na zahrádku. Usedl jsem do své postelové židle a podíval se na modré nebe: „Kde jsou asi čtyři kilometry? Jak je to vysoko? Dopravní letadla létají v 11 kilometrech. Fuj, tam musí být zima.“ Napadlo mě, že se vymluvím. Ale co si o mě pomyslí moji kolegové, moji nadřízení, a co vůbec ti, které mám já pod sebou? Jiskřička naděje se ve mě rozsvítila, když jsem zapínal laptop s přáním, že je akce zrušena pro nedostatek zájemců. Omyl! Účast potvrdilo dvanáct lidí. A co víc?! Vikos již zamluvil termín a vše je neodvratně potvrzeno, zajištěno a naplánováno. Vrátil jsem se na zahrádku a představoval si ty nejhroznější scénáře seskoku, které mě v tu chvíli napadaly. V určitých chvílích jsem si byl jistý, že toto léto je moje poslední.

Po chvilce se ve dveřích objevili moji rodiče s malým bráškou. Vše jsem jim pověděl. Táta se mi smál. Máma dostala ještě větší strach, než jsem měl já a bráškovi, který říkal, že bude skákat taky, vlepila pár pohlavků. Po chvilce mamince otrnulo a začali si ze mě dělat srandu všichni. Vyvrcholilo to, když pro mě přišel malý bráška se slovy: „Skokan má jít k obědu.“ V tu chvíli jsem si jasně řekl, že jim to ukážu, že jim to natřu, pojedu a skočím. Všem vytřu zrak.

Měsíce plynuly rychle, den D se nenávratně blížil. Naučil jsem se žít se strachem z čekajícího mě činu, ale většinou jsem na něj vůbec nemyslel. Jen občas jsem se podíval na internetu, co mě vlastně doopravdy čeká, jak to probíhá, a zda je možné se nějak připravit. Měl jsem i silné chvilky, kdy jsem se na seskok dokonce i těšil, ale ty přicházely velmi zřídka.

Den D byla neděle, nádherný srpnový, slunečný den. V osm hodin naše skupina 12-ti lidí vyrazila vlakem směrem na Olomouc, a poté do Prostějova, kde se měl seskok uskutečnit. Už na nádraží jsme všichni zvedali hlavy a dívali se na bílé vrtulové letadlo, z kterého neustále vyskakovaly malé tečky, kterým se zhruba po minutě vždy otevřel padák. Ano, to slovo vždy je velmi důležité. Přijela pro nás paní velkým autem a vezla nás z nádraží na letiště. Chvilku jsme si mysleli, že jedeme se zkušeným skokanským mazákem, ale po chvilce se nám řidička svěřila, že si ještě neskočila. Na místě nás čekalo krásné a pohodové místo, venkovní posezení, bar s občerstvením, plno lidí, dětí, prase se točilo na ohni a hlavně se chvilku co chvilku někdo z nebe snesl na trávu a narychlo smotával svůj padák, aby uvolnil místo pro dalšího letícího k zemi.

Zhruba po čtyřech hodinách se z reproduktorů ozvala naše jména. Šli jsme se připravit. Dostali jsme kombinézy, brýle a vyzkoušeli jsme si každý se svým profesionálním skokanem nanečisto výskok z letadla. Poté, co letadlo opět, ten den snad již po dvacáté, zastavilo vedle opečeného čuníka, naskákali jsme do něj a čekali na start. Každý z nás měl u sebe dva profesionály, na jednoho jsem byl pevně připoután během celého seskoku a druhý měl na helmě kameru a foťák, kterým mě měl natáčet a fotit přímo v oblacích. Stroj ruské výroby se dal do pohybu. Během stoupání si moji dva profesionálové pochutnávali na Deli tyčince a já pozoroval z okénka tu strašnou výšku, tu stále strašnější výšku. Když mi jeden z „profiků“ ukázal na hodinkách výšku dvou kilometrů, ve které jsme se zrovna nacházeli, všiml jsem si, že přede mnou sedí malá holčička, mohlo ji být tak 12 – 13 let. Zaslechl jsem, jak se holčička svěřuje se svými obavami svému profesionálovi: „Já mám strach, že až otevřete ten padák, který máte na zádech, tak to s námi tak škubne, že ty přezky, kterými jsem připoutána k vám, nevydrží a já spadnu dolů.“ Její profesionál na mě nenápadně mrknul, což jsem nejprve nechápal a odpověděl holčičce: „Vidíš toho pána, co sedí naproti nám?“ A pokynul rukou ke mně: „Ten váží zhruba třikrát tolik co ty, víš jaká to bude šupa, až se padák otevře jemu? No tak vidíš, ty se nemáš čeho bát.“ Pochopil jsem mrknutí profesionála té holčičky, polilo mě šílené horko, ale pokusil jsem se o úsměv směrem k malé spoluskokance.

Na další myšlenky nebyl čas. Před očima se mi objevil opět výškoměr a ručička ukazovala na čtyřku. Během několika sekund už jsem koukal ze dveří letadla dolů, jedno salto, minutový volný pád s několika pohledy do kamery a fotoaparátu, škuba při otevření padáku, a pak už jen klidné plachtění ve vzduchu. Krátce potom, co se nám otevřel padák, zeptal se mě můj profesionál, jestli vidím letiště. Podíval jsem se vlevo, viděl jsem Olomouc, podíval jsem se vpravo, viděl jsem Brno. Ve chvíli, když jsem se ho chtěl zeptat, zda ta otázka měla být žert, zatáhl za pravou šňůru, která vedla od padáku a my začali rotovat napravo a poté nalevo. Než jsem toto rotování rozdýchal, proletěli jsme kolem pečeného prasátka a už jsem seděl na trávě. „Profik“ mi podal ruku a něco mi říkal, ale já ho neslyšel, měl jsem úplně zalehlé uši, tak jsem jen kýval.

Když jsme se s kluky sešli po seskoku u baru, a polkli na úspěch akce první peprmintku, poznal jsem, jak z nás všech spadlo napětí a strach. Uvědomil jsem si, že veškeré obavy, které jsem celé ty měsíce měl, měli i kluci. Někdo více, někdo méně. Jedno jsem ale věděl jistě, všichni do jednoho jsme byli rádi, že zase stojíme pevně na té naší, pro dnešek tolik milované zemičce.

 

Autor: Richard Horák | pátek 22.1.2010 20:11 | karma článku: 10,01 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Richard Horák

Do boje proti dezinformacím se zbraní - kalkulačkou!

Na jisté sociální síti se před můj zrak dostala dezinformace ohledně elektronických plateb kartou. Tato lež mě tak pobavila, že jsem vytáhl kalkulačku a začal počítat. Pojďte počítat se mnou - do hospody!

25.11.2023 v 20:22 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ekonomika

Richard Horák

Na český Grand Canyon kolem celé republiky (fotoblog)

Jako každý rok, i vloni jsem si koupil sedmidenní letní jízdenku na železnici a vyrazil na cesty bez cíle, kam dojedu, tam dojedu. Nehlídám dny, nehlídám čas, žádné plány, žádné kufry, jen co mám u sebe...

12.2.2022 v 11:58 | Karma: 29,52 | Přečteno: 804x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Hřbitov starých vlaků (fotoblog)

aneb Když jdou vlaky spát - navždy. Téměř 30 fotografií z místa, kde vlaky čekají na své sešrotování. Tak trochu nostalgie, urbex, opuštěná místa, ale i zakázané ovoce...

8.1.2022 v 20:21 | Karma: 29,45 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Můj nový kurz chlastání (lekce 1)

Úvodem se chci omluvit a hlavně čtenáře upozornit na to, že článek popisující skutečnou událost obsahuje nemálo vulgárních výrazů. Vzhledem k vážnosti situace je nechci zaměňovat lehčími synonymy.

4.12.2021 v 20:22 | Karma: 23,96 | Přečteno: 963x | Diskuse| Věda

Richard Horák

"Já nemám rád knihy." Tak jo...

"Tak zbytečnou věc, jako jsou knihy, nemám rád." Povídal jeden mladík slečně, když šli ze školy kolem mého antikvariátu. A já pro něj mám vzkaz:

18.9.2021 v 20:21 | Karma: 24,64 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 347
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Byl: mladý, voják, hospodský, vnuk, koordinátor, Hamburčan, kuchař, číšník, záškolák, trhač švestek, maturant, vyskladňovač brojlerů, prodavač, ...

Je: na okraji, melancholik, fotograf, hároš, kmotr, řidič, bloger, folkař, hlídač pian, alkoholik (přechodně), syn, Pardubák, čtivec, psavec, ein Kerl, strýc, pravdoláskař, knihkupec, antikvář, rocker, utopista, darmošlap, přítel, ješitný, dlužník, bratr, ...

Chce být: rytíř, ...

 

Až Blanický tábor,
uspořádá nábor,
já přihlásím se v meč,
jako první uchazeč.