Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chtěl bych být frajer jako ...

Přemýšlím, který vítr ho zavál do mého života. Byla to láska. Láska k mé mámě. A musel to být silný vichr, když k němu připoutal i dvě "cizí" děcka. Přišel když mi bylo asi pět. Své role v naší rodině se zhostil velmi rychle. A v té roli byl precizní.

Ukázal mi například jak se dělají poctivé kliky. Dal mi svou oblíbenou foglarovku, mou první knihu. Naučil mě plavat, jezdit na kole. Přihlásil mě do skauta. Koupil mi mé první lego a později můj první magneťák. Udělal toho mnoho - zkrátka mě naučil žít.

Mou mámu si za pár let vzal. Byl jsem na jejich svatbě. Moc se mi to líbilo, hlavně proto, že jsem ten den nemusel do školy. Byl prostě boží.

Když mi bylo asi deset, udělal to největší na celém světě. Odvezl mě, mou mámu a mého mladšího bratra do Západního Německa, napořád. I přesto, že se do poslední chvíle pokoušel všemožnými postupy o setrvání naší rodiny v Hamburgu, Sametová revoluce nám nakonec toto "napořád" zkrátila na několik let, ale i tato doba stačila k tomu, abych se stal díky nové řeči podruhé člověkem.

Po návratu do Čech mi zajistil vyučení. Nejen tím, že mě do školy přihlásil, zaplatil ji, ale hlavně tím, že mi několikrát za ty tři roky, vždy ve správnou chvíli, dal přes držku. Puberta byla divoká. Dalo mu to práci, ale nakonec mi ji celkem obstojně zkrotil.

Možná je to ostuda, ale já musím přiznat, že ve svých dnešních 33-ti letech ho mám stále v dobrém slova smyslu "za zadkem". Bydlím v domě u svých rodičů. Jak už to bývá, člověk je jednou nahoře a jednou dole. Já, když padám, tak padám s vědomím, že se ho můžu kdykoliv chytit. A to vědomí je dobré.

Dnes se totiž na celou minulost dívám trochu jinak. Když k nám přišel, byl daleko mladší, než jsem teď já sám. Z tohoto pohledu ho musím vnímat jako hrdinu. Místo toho, aby hýřil mládežnickým životem, vychoval dva kluky. Toto hrdinství se mu zdálo asi málo, tak nás mezitím "s úplně holým zadkem" odvezl do velkého neznámého, ale lepšího světa. Pro nás děti to bylo dobrodrůžo, tenkrát by se dalo říci - ráj, ale dnes, při pohledu zpět, se na toto rozhodnutí dívám s ohromným obdivem a respektem. Venku, za železnou oponou, na něj čekala nejistota a začátek pěkně od píky. Cesta zpět neexistovala.

V Hamburgu měli všechno, a on se nám to všechno v rámci svých možností snažil poskytnout. Díky každodenní dřině se mu to dařilo. Nebylo to jednoduché, pamatuji si například, že musel jeden čas v práci osm hodin denně demolovat zbíječkou starý most. Po jeho návratu z práce byl vždy na programu sport, hry, nebo nějaký výlet. Obdivuji například i jeho oběť v podobě ztráty jisté části soukromí: Bydleli jsme totiž jeden čas všichni čtyři v jedné cimře o deseti kvadrátních metrech! Zkouším si představit, že bych několik měsíců, večer co večer, přišel do manželské postele, dal pusu své ženě a našim dvěma dětem ležícím mezi námi, řekl "dobrou" a šel spát - na jednu stranu nepředstavitelná absence intimního soužití, na druhou ohromná soudržnost a láska.

Na závěr musím zmínit, že pro mě byl i určitou finanční jistotou. Jsem člověk, který žije od výplaty k výplatě, bez jakýchkoliv úspor, a jako takový musím přiznat, že je jí svým způsobem stále. Zakoupení nového čerpadla do plynové karmy, zaplacená odměna opraváři pračky na prádlo, uhrazení nákladů veterinární kliniky za vyléčení našeho psa Eduarda - to všechno se může zdát malicherností, jenže kdybych tuto rodinu vedl finančně já, několik týdnů bychom mrzli, chodili ve špinavém prádle a Eda by tu už nebyl.

Jednou bych chtěl být takový frajer, jako je můj táta.

 

 

Autor: Richard Horák | sobota 19.2.2011 20:11 | karma článku: 24,63 | přečteno: 2123x
  • Další články autora

Richard Horák

Do boje proti dezinformacím se zbraní - kalkulačkou!

Na jisté sociální síti se před můj zrak dostala dezinformace ohledně elektronických plateb kartou. Tato lež mě tak pobavila, že jsem vytáhl kalkulačku a začal počítat. Pojďte počítat se mnou - do hospody!

25.11.2023 v 20:22 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ekonomika

Richard Horák

Na český Grand Canyon kolem celé republiky (fotoblog)

Jako každý rok, i vloni jsem si koupil sedmidenní letní jízdenku na železnici a vyrazil na cesty bez cíle, kam dojedu, tam dojedu. Nehlídám dny, nehlídám čas, žádné plány, žádné kufry, jen co mám u sebe...

12.2.2022 v 11:58 | Karma: 29,52 | Přečteno: 804x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Hřbitov starých vlaků (fotoblog)

aneb Když jdou vlaky spát - navždy. Téměř 30 fotografií z místa, kde vlaky čekají na své sešrotování. Tak trochu nostalgie, urbex, opuštěná místa, ale i zakázané ovoce...

8.1.2022 v 20:21 | Karma: 29,45 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Můj nový kurz chlastání (lekce 1)

Úvodem se chci omluvit a hlavně čtenáře upozornit na to, že článek popisující skutečnou událost obsahuje nemálo vulgárních výrazů. Vzhledem k vážnosti situace je nechci zaměňovat lehčími synonymy.

4.12.2021 v 20:22 | Karma: 23,96 | Přečteno: 963x | Diskuse| Věda

Richard Horák

"Já nemám rád knihy." Tak jo...

"Tak zbytečnou věc, jako jsou knihy, nemám rád." Povídal jeden mladík slečně, když šli ze školy kolem mého antikvariátu. A já pro něj mám vzkaz:

18.9.2021 v 20:21 | Karma: 24,64 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 347
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Byl: mladý, voják, hospodský, vnuk, koordinátor, Hamburčan, kuchař, číšník, záškolák, trhač švestek, maturant, vyskladňovač brojlerů, prodavač, ...

Je: na okraji, melancholik, fotograf, hároš, kmotr, řidič, bloger, folkař, hlídač pian, alkoholik (přechodně), syn, Pardubák, čtivec, psavec, ein Kerl, strýc, pravdoláskař, knihkupec, antikvář, rocker, utopista, darmošlap, přítel, ješitný, dlužník, bratr, ...

Chce být: rytíř, ...

 

Až Blanický tábor,
uspořádá nábor,
já přihlásím se v meč,
jako první uchazeč.