Labyrint - Zápis 56: Bouře se blížila

Zdenal slyšel hlasy, ale nevnímal jejich obsah. Zněly na hranici jeho vědomí jako monotónní šumění televize. Plně se koncentroval na krvehádky, do kterých vtělil část své mysli. Bylo to nejjednodušší kouzlo parciálního přenosu, jaké si z Grimoáru zapamatoval, a přece mu připadalo, že je nad jeho možnosti.

V hlavě mu hučelo. Výhled ohraničovala rudá pulzující kola. Prohlížel skrze očka hadů stvořených z vlastní krve, plazil se přes rozlehlou pláň podlahy a cítil, jak mu koberec každým centimetrem upíjí sílu. Nechal krev svých těl po okrajích více srazit, aby zmenšil její ztrátu. Zatmělo se mu před očima. Přes závoj vyčerpání zaslechl láskyplný hlas Valentýny a drnkání její loutny. To mu znovu vlilo sílu. Koncentroval se. Už viděl škvíru dveří, která se spásně blížila. Vznášela se před ním jako Avalon.

Dva rudí hádci se ponořili do tmy. Zbývalo málo času. Málo síly. Rychle! Zdenal cítil teplo Kořínkova těla. Krvehádci volali a starcova krev jim odpovídala. Soukali se vzhůru po jeho holínkách. Zanechávali za sebou tenkou rozpíjející se stopu.

Jeden z hadů dorazil na místo, kde se spojovaly řemeny poutající Kořínkovy kotníky. Ten druhý stále ještě šplhal, ovíjel se kolem důchodcových stehen výš a výš. Na hranici zorného pole se mihnul mrštný stín.

Náhle ve Zdenalovi vybuchla bolest, strašlivá a nekontrolovatelná. Cítil, jak se jeho skutečné tělo chvěje v křeči. Brzy! prolétlo mu hlavou. Přišli moc brzy! Z dálky slyšel vlastní sténání, ale nesměl polevit v soustředění. Druhý had nebyl na místě. Kousl se do rtu. Cítil, jak ho rozežírají krysí zuby. Jak ho rvou zaživa, strouhají jako tvrdý sýr. Když ho bolest dohnala k hranici šílenství, jeho tělo puklo, rozlilo se a vsáklo do řemene. Z posledních sil se druhý had doplazil k pásům a náramkům stahujícím zápěstí. Zdenal cítil, jak jeho vůle slábne. Ještě kousek! Ztratil i druhého hádka, který se rozplizl v kaluž horké krve a propíjel se do koženého řemene. V posledním záchvěvu mizejícího vědomí Zdenal zahlédl další rychlé stíny. Běžely se nachlemtat horké krve.

Zdenalova vize zmizela, nahradilo ji ostré světlo a tvář Valentýny obkroužená svatozáří.

„Dejchá,“ řekla Valentýna a shlížela k němu jako anděl.

Ritin hlas přeskakoval zlostí: „Jedl něco z těch sraček?“

Zdenal něco odvětil a přestal poslouchat. Ještě si nemohl oddechnout. Cítil, že krvácí z rány na boku. Opouštěly ho poslední síly. Lechtalo ho kolem žaludku, poznal, že každým okamžikem omdlí. Jaké použít zaklínadlo? Hlavu měl prázdnou, a zároveň plnou divokých myšlenek. Jedna je všechny přehlušila. Křičela: Vykrvácíš! Umřeš! Zdenalovi se zatmívalo před očima. V kapse nahmatal tenký váleček. Baterii. Ztrácel vědomí. Sebral poslední zbytek sil, vytáhl teplo z oblasti svého břicha, soustředil veškerou svou moc. Ani nevnímal, co říká. A najednou tu byl žár a bolest. Bolest! Svět se rozplynul. Rána na boku se spekla. Zdenal omdlel.

Valentýna s Wůdym klopýtali vedle sebe. Zakopávali, opírali se o stěny. Každý držel Zdenala z jedné strany pod ramenem. Táhli mladíka, jehož nohy bezvládně poskakovaly po kamenném podloží. Rita kráčela poslední, dřevěnou desku pod paží, tvář zachmuřenou.

„Přece tam Kořínka nenecháš?!“ zoufala si Valentýna.

„Nenecháme,“ odsekla Rita.

„Tak co budeme dělat?“

„Jsme nahraný. Mají pušku a Zdenal je vyřazenej. Vrátíme se ke Kraksně a něco vymyslíme. Snad už je Tomášovi líp. Necháme tě se Zdenalem dole a vyrazíme zpátky za lidožrouty. Vrátím se pro Kořínka, i kdybych tam měla jít sama. I kdybych měla ty hajzly...“

„Tak to bys radši měla pohnout. Kdo ví, kdy jim rupne v kouli a sežerou ho.“

Rita něco zavrčela.

Ušli stěží pár desítek metrů, když se kdesi za nimi rozlehl hrůzný hrdelní řev. Rezonoval zklamáním, odrážel se od stěn tunelu, prolétl kolem nich a zanechal po sobě husí kůži. Byla v něm koncentrovaná nenávist.

Zdenal zamžikal očima, pod víčky mu prosvítalo bělmo.

„Kořínek,“ zašeptal.

„Co, zatraceně! Co Kořínek?“ zatřásla s ním Rita.

Mladík ale znovu omdlel.

Strašlivý řev se blížil. Rita přehlédla skupinu. „Zdenal se sotva vleče. Musíme se bránit!“

Vrátili se o deset metrů, kde bylo širší prostranství. Rita před sebe postavila dřevěnou desku. Prohodila k Wůdymu a stěží skývala nejistotu v hlase: „Myslíš, že ty prkna vydrží výstřel z brokovnice?“

Wůdy pochybovačně zavrtěl hlavou, v oku mu vířil sníh.

Valentýna stála nerozhodně za Ritou, která stanula uprostřed cesty jako živá hráz. Otřela si zpocené ruce o kalhoty. „Blíží se to.“

„Doprdele. Nejsem hluchá!“ okřikla ji Rita. Byla nervózní. Zapřela se stolní desku předloktím, v pravačce volně držela Expres kurýr na smrt.

Řev utichl. Chodba na ně dýchla zlověstnou tmou. Svět strnul okamžik před bouří. Ticho. A pak nový zvuk. Pleskání obřích chodidel ve tmě. Tunelem se valila smrtící masa a drtila vše, co se jí postavilo do cesty. Bouře se blížila. A najednou... Byla tady.

 

mnohem více na www.pavelrencin.cz :-)

Autor: Pavel Renčín | pátek 18.7.2008 15:09 | karma článku: 9,99 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Pavel Renčín

Jak Labyrint málem nevyšel

V tomhle krátkém blogu popíšu několik okolností, kvůli kterým knižní verze mého internetového románu málem nevyšla. Bylo toho tolik, až jsem začal pochybovat, jestli některé z podloudných postav pražského Podsvětí (které se v knize vyskytuje) neožily a nepokusily se vydání zhatit.

11.12.2010 v 21:00 | Karma: 8,58 | Přečteno: 889x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Pomůžete mi vybrat anotaci pro Labyrint?

Která anotace by vás víc zaujala? Pokud nečtete tento žánr, tak chápu, že asi žádná, ale... :-)

29.10.2010 v 12:46 | Karma: 4,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint míří na papírové stránky!

Dva roky po dopsání internetového románu Labyrint koneně dochází k tomu, na co jsem se já i čtenáři těšili... Brzy vyjde knižně příběh, jehož psaní jsem věnoval celý rok 2008. Labyrint vznikal přímo na internetu, na mých webových stránkách a na blozích iDnes (a současně začal vycházet na pokračování i v časopisu Pevnost). Možná si na to někteří ještě pamatujete, bylo to poměrně velké dobrodružství. Hlavně autorsky, protože nejsem úplně zvyklý psát prvoverzi, kde jednou napsané už nemohu opravovat, a u které netuším, jak skončí.

7.10.2010 v 11:55 | Karma: 7,45 | Přečteno: 904x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Neviditelná válka v Praze už začala...

19.11.2008 v 10:02 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint - Zápis 73: Děti otců (poslední díl)

Staré chodby nebraly konce. V labyrintech tunelů z cihel se srážela vlhkost, po zdech se rozlézaly mapy světélkujících plísní. Skupina kráčela nejrychleji, jak jim únava Kořínka a Valentýny dovolovala. Chvílemi čvachtali po kotníky ve studeném páchnoucím bahně. Nemluvili. Suzane i Vojta drželi ruce nadosah jílců mečů, jako by ani chodby sousedící se sídlem pána podzemí nebyly bezpečné.

13.11.2008 v 14:22 | Karma: 10,70 | Přečteno: 883x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Jsem spisovatel. U nakladatelství Argo mi vyšly zatím první dvě knihy trilogie městské fantasy Městské války (Zlatý kříž a Runový meč) a sbírka nejlepších povídek za posledních deset let - Beton, kosti a sny. Během krátké doby vyjde i román psaný na internetu - Labyrint. Jméno korábu mi vydal v r.2007 Knižní klub a Nepohádku (2004) nakladatelství Straky na vrbě. Píšu především magický realismus a městskou fantasy a velmi rád spolupracuji se čtenáři. Více na WWW.PAVELRENCIN.CZ

Seznam rubrik