Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chci prostě dělat radost!

HOROMĚŘICE - „Dostala jsem se do skupiny zázračných lidí. Je to jedna osobnost vedle druhé. Mají zvláštním způsobem něco společného. Jsou to lidé, kteří mají druhým co dát, a hlavně chtějí rozdávat smích." Křehká, velmi skromná žena, herečka, majitelka umělecké agentury, maminka dvou malých dětí. K tomu všemu ještě zdravotní klaun. To je Jana Epikaridis.

Krok za krokem

Jana se narodila v Praze v roce 1975. Po absolvování gymnázia ve Špitálské ulici přišlo na řadu studium Vyšší odborné školy herecké v Praze. „Mými učiteli byli velikáni jako Nina Divíšková, Michal Pavlík, Jan Kačer a další a byla to opravdu škola,“ vzpomíná. „No a pak mi nabídlo angažmá Slezské divadlo Opava. Nerozmýšlela jsem se a odjela.“ Tam poznala svého muže a hereckého kolegu Petra Klimeše, jehož domovskou scénou je nyní Divadlo ABC. Po čase pocítili nutnost změny a tak se po 10 letech Janina působení v Opavě odstěhovali do Horoměřic. Mají dvě krásné zdravé děti – Rozárku a Kristiána.

 

Zdravotní klauni

„S projektem zdravotního klaunství jsem se poprvé setkala před čtyřmi lety,“ říká Jana. „Moc nesleduji televizi, ale ten den jsem z nějakého důvodu naladila stanici, kterou běžně nepouštím. Pamatuji si, že jsem seděla před obrazovkou s pusou dokořán,“ směje se při vzpomínce. „Bára Hrzánová, můj herecký vzor, vyprávěla o zdravotních klaunech. Mě to tak oslovilo, a najednou jsem si uvědomila, že to je to, co bych chtěla dělat. Ale současně jsem věděla, že na to nemám.“

 

Cesta k červenému nosu

„Jednou se objevila na internetu výzva, že zdravotní klauni přibírají nové posily do týmu,“ vrací se Jana o rok a půl zpět. Šla na konkurz v Ostravě a byla přesvědčená, že nemá šanci. „Aspoň uvidím, co se tam děje,“ řekla si tehdy. „Bylo nás tam asi 20 a musím říct, že to byl nejtěžší konkurz, jaký jsem kdy absolvovala. Ale zároveň nejvtipnější,“ dodává. „ Šest hodin bez jídla a skoro bez pití, mnozí si určitě sáhli až na samé dno, ale bylo to vtipné a přínosné.“ Za pár dní jí zavolal ředitel sdružení, Gary Edwards, a zval ji na workshop na Slovensko. „Pořád jsem nevěděla, zda mě vybrali. A on mi řekl, že volá jen těm, které vybere. Já jsem v tu chvíli byla nejšťastnější člověk na světě,“ říká dojatě. Následovala školení a hodiny příprav, aby i ona naplnila poslání klauna. „No a od té doby jsem zdravotní klaun.“
Zdravotní klaun je profesionální umělec. Očekává se od něj profesionalita v oboru, komediální a hudební talent, umění improvizace, trpělivost a hlavně vztah k dětem. Jejich posláním je humornou formou odreagovat malé pacienty od strachu, napětí či úzkosti, které jsou spojeny s pobytem v nemocnici. Podporují psychickou pohodu a tím dopomáhají ke zlepšení zdravotního stavu dětí. Jsou právem považováni za důležitou součást léčebného procesu na dětských odděleních téměř po celém světě. U nás tuto teorii rozvinul Američan Gary Edwards. Od roku 1976, kdy poprvé navštívil nemocnici v roli klauna, vyučuje a pomáhá rozvíjet projekty zaměřené na nemocniční klaunství po celém světě.


A jak to chodí v praxi?

„Chodíme do nemocnic ve dvojicích a snažíme se nejlépe vycítit atmosféru každého dítěte a jeho situaci tam. Pracujeme s každým zvlášť a to je krásné, protože mu v tu chvíli dáváme obrovskou důležitost a pozornost.“ Někdy si lidé si myslí, že klaun přijde do nemocnice, udělá tam nějakou legrácku, zažongluje a jde domů. Ale je to jinak. „Každému pacientovi je jinak, někdo je po chemoterapii, někdo těsně po operaci, někdo před operací. Jejich pocity jsou odlišné. Navíc mají svoje vnitřní světy a ty i jsou rozdílné. Pro někoho můžete lézt po zdi a pod postelí a dělat různé hlouposti, s jiným si jen povídáte, uděláte mu bublinky a je šťastný. „Je prostě důležité být otevřený a citlivě vycházet z dětí, rodičů a personálu. Nedávno jsem potkala holčičkou, která se nemohla smířit s operací a stavem po ní.A pak jsme s kolegyní zjistily, že jí voperovali kouzelné schopnosti, rázem začala čarovat, vše se jí pod rukama proměňovalo a ona získala úplně jiný vztah k faktu, že je po operaci. Pak za námi přišla maminka, která o klaunech četla, ale neuměla si přestavit, že se s nimi někdy potká a že pomůžou zrovna její holčičce.“

 

Děti klaunům bezmezně věří a moc se na ně těší

Návštěvy klaunů v nemocnicích jsou předem domluvené. „Pro mě bylo důležité si uvědomit, že tam nejdu jako máma ani teta, že nechodím děti uzdravit, ale že je přicházím jako klaun pobavit. A když se to podaří, je to to nejvíc, co jim můžu dát. My ani nevíme, co se mezi dětmi děje, když odejdeme. Ale jistě to má vliv na zlepšení stavu, hlavně psychického.“ Čas návštěvy je pro každé dítě individuální. „Když jsem poprvé viděla, jak klaunují kolegové, hluboce jsem se jim poklonila, neboť to byl famózní citlivý improvizační vtipný pobyt dvou lidí na oddělení. “ Děti upoutané dlouhodobě na lůžku se musí na něco těšit, a těšit se na klauny s červenými nosy je ideální řešení.

Autor: Renáta Šťastná | čtvrtek 27.2.2014 6:00 | karma článku: 8,22 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Renáta Šťastná

Jak na Nový rok …

Měl to být slavnostní Novoroční oběd, skýtající naději, že se nám letos povede lépe (i přesto, že v předešlých letech to teda moc nezabralo, ale co kdyby...) a penízky se nás budou držet a úspěšně množit. Prostě čočka. Moje sestra také dnes vaří čočku. Kdejaká hospodyňka dnes vaří čočku. Muž se na mě podíval, mávl rukou a pravil, že se na ní nedá nic zkazit. Vím, ne? Dělám ji každý rok.

4.1.2015 v 9:25 | Karma: 6,17 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Večery u nás

Večer co večer ONdra ožívá v momentě, kdy zastavím vodu, pomůžu mu z vany a chci ho utřít. Osuška mi často slouží spíš ke zkrocení malého sviště než k utření mokrého těla. Namazat se mi ho daří víceméně v běhu a pokaždé mě to stojí spoustu úsilí. Ve chvíli, kdy zavírám dveře jeho pokoje a beru do ruky pohádkovou knížku, mi s tragickým výrazem v obličeji oznámí, že má hlad. Každý rodič to zná. A já, protože patřím mezi ty měkčí a poddajnější, mu dovolím dojíst večeři, kterou nechal vystydnout na stole. Chvíli smlouvá, že chce něco jiného, ale nakonec velmi rád sáhne po zbytku toho, co dostal na svůj miniaturní talířek. Dneska to byl toust.

20.3.2014 v 6:00 | Karma: 6,33 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Na hradě Okoři…

Pohled na osvětlenou Okoř v listopadu večer je více než mystický. Projížděla jsem tudy před časem a nenápadně osvětlená zřícenina mě lákala k pohledu více než letmému. Ve vteřině se mi rozběhl v hlavě film. Fantazie běžela na plné obrátky a představy se rodily jedna za druhou. Okamžitě jsem si vybavila pocit, kdy jsem jako školačka četla duchařské příběhy a pak se třásla strachy pod peřinou, jakmile jsem zhasla lampičku.

12.3.2014 v 6:00 | Karma: 6,59 | Přečteno: 422x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Láska kvete v každém

Stály na stanici a čekaly na autobus. Smály se vesele a srdečně si něco vyprávěly. Podle letmých doteků a hlubokých pohledů se dalo soudit, že k sobě mají velmi blízko. Matka s dcerou ? Sestry ? Dobré přítelkyně ? Bylo cítit, jak se nechtějí rozloučit. Nervózně vyhlížely autobus a obě si jistě přály, ať ještě nespěchá. Přijel včas, přesně podle jízdního řádu. Šofér vystoupil a pomohl ostatním naložit zavazadla. Počkaly, až všichni nastoupí a užívaly si poslední vteřiny do odjezdu v objetí. Pak se dlouze políbily. Ruka přejela pěkně tvarovaný zadeček. Ruka té druhé odhrnula neposlušný pramínek vlasů, který si našel cestu přes oko.

11.3.2014 v 6:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Kniha,knížka, knížečka

Kniha. To je slovo...Od malička jsem k němu měla zvláštní úctu. A když jsem pak sama poznala, co se v takové knize všechno může skrývat, moje touha po poznávání narostla do obrovských rozměrů. Během života jsem už brala do ruky kdejakou knihu. Nejdřív to byly leporela, to když jsem byla mrňousek, který toho o životě ještě moc neví. Později přišly na řadu knihy složené z časopisů, které mi strýček knihař svázal abych toho s sebou mohla tahat víc a křivit si záda. Ale ještě před tím byla moje úplně první opravdová kniha, kterou jsem si sama přečetla – slabikář. Jak já ho milovala. Nedávno jsem si z nostalgie a stesku po letech dětských jeden výtisk zaopatřila pomocí zásilkové služby a už pyšně trůní v mojí, už tak přeplněné knihovně.

10.3.2014 v 8:00 | Karma: 6,64 | Přečteno: 141x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  14:38

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Alpský hotýlek centrem špionáže? Číňané měli výhled na základnu pro F-35

18. května 2024  14:02

Švýcarský hotel Rössli ve vesnici Unterbach se v posledních letech stal tématem hovorů členů...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 87
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 595x
"Nikdy není tak zle, aby nemohlo bejt ještě hůř". A toho se držím.

Seznam rubrik