Pohádkový Carcassonne (4.)

Už jste si někdy připadali jako figurka ve hře? Tak já dnes ano :) Opevněné městečko Carcassonne vypadá skutečně tak, jak na kartičkách stejnojmenné deskové hry. Než se k němu ale vydáme, navštívíme van Goghovo Arles. 

V Arles dva roky žil a maloval Vincent van Gogh. Jeden by řekl, že město z tohoto faktu bude těžit a slunečnice a kosatce tu budou koukat z každé výlohy, ale není tomu tak. Městem vede stezka, na které jsou umístěny malířova díla v místech, kde je skutečně maloval. Stezka je ovšem hodně špatně značená, takže my se jí udrželi jen kousek a viděli pouze jeden obrázek.

Zde tvořil Vincent ban Gogh

O tom, že zde žil i třeba Paul Gauguin, se nedozvíte vůbec. Nicméně umělci město žije dodnes. Někteří lepí svá díla zabalená do fólií přímo na zdi domů. V úzkých uličkách je plno malých galerií, často s dosti alternativním uměním. Ovšem deštníkovou pouliční výzdobu najde i zde :)

Ulička v Arles

Víc než van Gogh zanechali ve městě svou stopu Římané. Díky mnoha památkám a především římské aréně z 1. století n.l. si zde připadám spíš jak na jihu Itálie než ve Francii.  

Římská aréna

Co bych za sebe vyzdvihla, je bazilika svatého Trofima z poloviny 12. století na Place de la Republique. Nádherná románská stavba, která se ubránila baroknímu a jinému "zkrášlování" ... nic proti tlustým andělíčkům, ale jsou prostě všude. A tak oceňuji tento čistý styl. Jistě ho ocenil i Barbarossa, který zde byl v roce 1178 koruvaný :)

Románská bazilika

Po Arles máme namířeno do Carassonne. Přijíždíme až k večeru. Procházku po starém opevněném městečku s nádherným hradem absolvujeme už bez nemilosrdného slunce nad hlavou. Celý ten krásný hrad je sice trochu podfuk, poněvadž původní zříceninu dal do podoby ze 13. století zrekonstruovat v 19. století Violet-Le-Duc a trochu (trochu víc) ji dostavěl, ale je to krásný podfuk :)

Člověk si zde připadá jak v pohádce nebo v nějaké středověké hře. Akorát místo chudiny a rytířů se to tu hemží turisty. Celé hradní městečko je plné restaurací a kaváren s nadhernými zahrádkami ... člověk neví, kterou si vybrat :) Zůstáváme do setmění, kocháme se zapadajícím sluncem a osvětlenými hradbami. 

Celý hradní komplex z nedalekého mostu.

Více fotek z hradního komplexu zde

Z pohádkového Carcassonne se zítra přesouváme do Toulouse. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Renata Prokešová | pátek 7.7.2017 10:10 | karma článku: 22,72 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75