Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Homosexuálové: Chceme adoptovat děti. Nebo nechceme?

Setkal jsem se v blogách a diskusích se spoustou nedorozumění a nevraživosti, která má vždycky stejné kořeny: "Vy homosexuálové chcete to a to, vy homosexuálové se chováte tak a tak." Jakoby to znamenalo, že když kluk zjistí, že je na kluky, musí si automaticky podat přihlášku do nějakého gay hnutí a začít se chovat přesně tak, jak je občas vidět v médiích. Napříkad chodit polonahý do průvodů a vykřikovat, že požaduje adopce dětí. A taky si vytisknout nějaké statistiky, pověsit na zeď a každé ráno kontrolovat, jestli už vystřídal dostatek sexuálních partnerů a že by s pravděpodobností 0,25 % měl mít HIV.

Většinou jsou pak diskutující vyvedeni z míry, že může existovat i homosexuál, který si žije jen svůj život, nijak se veřejně neprojevuje (dokonce slíbil, že si nezaloží ani žádný blog, což teď porušil, jelikož není bez chyb :)), nemuchlá se se svým klukem na lavičce v parku... A je konzervativcem - je například přesvědčený, že děti by měly být vychovávany v tradiční rodině tvořené mužem a ženou, nelíbí se mu antidiskriminační zákon a tak dále. Je s podivem, kolik lidí je schopno mě přesvědčovat, že jsem bílá vrána (nebo černá ovce? - podle toho, jak to kdo chce vidět), ačkoli nemůžou mít ani tušení, kolik takových je celkově mezi námi. Argumentují, že neviděli slušně se chovajícího Roma a stejně tak neviděli homosexuála, který neprovokuje a nedomáhá se nějakých nadpráv. Ale opravdu je neviděli? Nebo je spíš viděli, ale vůbec o tom nevěděli?

Jedním z aktuálních témat je adopce dětí homosexuálními páry. Člověk nemusí být prognostik, aby předem předpověděl ty reakce - "když jste chtěli registrované partnerství, říkali jste, že adopce dětí nikdy chtít nebudete, a už je to tady". Přeskočme tu fázi, kdy je třeba kritikovi vysvětlit, že spousta homosexuálů žádnou adopci nechce a názorová solidarita mezi gayi je stejná jako solidarita libovolného heterosexuála s heterosexuálem, který vězní ve sklepě a znásilňuje svou dceru. Pak teprve můžu přikročit k vysvětlení mého názoru (který je názorem i většiny mých přátel), což je hlavním smyslem tohoto mého psaní.

Má každé dítě právo na maminku a tatínka? To asi ne, přihodit se může ledacos a fungující tradiční rodinu garantovat každému nelze. Na co však podle mého přesvědčení právo má, je to, aby společnost udělala maximum pro to, aby maminku a tatínka měl. Myslím, že homosexuální pár může dítěti poskytnout výbornou výchovu. Přesto se neubráním pocitu, že dítě by se v dospělosti mohlo právem cítit o něco ochuzeno. Co mu říct, když se zeptá: Proč mi společnost nenašla maminku a tatínka, proč mi našla dva tatínky? Odpovíme-li mu, že dostal úplně stejně kvalitní výchovu (a rozhodně kvalitnější než by měl v dětském domově), může to být pravda, ale nejsem si jist, jestli se s takovou odpovědí opravdu a trvale spokojí.

I pan Hromada (který za některé gaye mluví) zdůrazňuje, že heteropár by při adopci získal vždy přednost před homopárem. Jenže - jak dlouho v případě konkrétního dítěte čekat, zda se heterosexuální zájemce najde, než dítě svěřit zájemci homosexuálnímu? Z toho mi plyne, že v praxi by adopce dětí z dětských domovů homosexuálním párem spíše být možná neměla. Dovedu si však představit úplně jiný případ - co kdyby můj bratr a jeho manželka zahynuli při autonehodě a zůstaly by po nich jejich dvě malé děti? O ně bych se určitě postaral lépe já s mým partnerem než vychovatelka v dětském domově nebo úplně cizí lidi. A to proto, že mezi námi jsou určité vazby v rámci širší rodiny už nyní.

Došel jsem tedy v této otázce k závěru: Formálně zákonem adopce povolit, ale v praxi je využívat jen minimálně, a to tím způsobem, který jsem popsal. Žádná odborná komise, která o tom bude rozhodovat, nemůže mít patent na neomylnost, ale obávám se, že to jinak nepůjde. A hlavně to nepůjde bez odpovědnosti a svědomí každého, kdo chce děti adoptovat. To ale platí pro homosexuály i heterosexuály.

 

Autor: David Regner | neděle 11.5.2008 18:52 | karma článku: 21,89 | přečteno: 3086x
  • Další články autora

David Regner

Homosexuální adopce - krok vpřed nebo zpět?

Současná diskuse o umožnění adopce dětí lidem žijícím v registrovaném partnerství, je opět jedním kolosálním nedorozuměním. Laická veřejnost se domnívá, že se jedná o přiznání dalších práv homosexuálům. Další krok směrem někam do neznáma (tedy i k možnému zániku civilizace). A přitom opak je pravdou - jde o krok směrem zpět. K odstranění jednoho pár let starého legislativního zmetku.

21.2.2010 v 11:40 | Karma: 17,10 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

David Regner

Duhové peníze a politická korektnost

Ve včerejších zprávách jsem se dočetl o tzv. duhové ekonomice či duhovém marketingu - zaměřeném cíleně na homosexuály. Je to rodící se trend ve světě. Zaujalo mě vyjádření některých českých firem v tom smyslu, že mezi svými zákazníky nedělají rozdíl podle pohlaví či sexuální orientace. Trochu v tom cítím zhoubné působení atmosféry "politické korektnosti". Jakoby těmto firmám spadl kámen ze srdce, že se jim z choulostivé otázky podařilo korektně vybruslit. Všichni lidé jsou si přece rovni ... a racionální ekonomické kalkuly jdou stranou.

4.8.2009 v 11:46 | Karma: 12,91 | Přečteno: 2362x | Diskuse| Společnost

David Regner

Jak souvisí homosexualita se sexem?

S pobavením (občas i lehkým zděšením) sleduji v diskusích a blozích, jak mnoha lidem při pohledu na slovo "homosexualita" začnou v hlavě blikat tři písmena z něj: S, E, X.

13.3.2009 v 2:25 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2672x | Diskuse| Společnost

David Regner

Pravdoláskaři

U jedné citace z knihy Vlastimila Ježka "Střepiny chobotnice" jsem se zamyslel nad pojmem "pravdoláskaři". Kde se to slovo vzalo? Proč se používá?

4.3.2009 v 2:22 | Karma: 12,96 | Přečteno: 3030x | Diskuse| Společnost

David Regner

Co je špatného na evropské vlajce?

Prezident Klaus má pravdu, že pro Česko není jiná alternativa než členství v EU. Má také pravdu, že podoba EU má naopak spoustu alternativ. A držím mu palce v jeho snaze bojovat za svobodné, demokratické střetávání těchto alternativ, pokud to tedy myslí upřímně. Proč mu ovšem vadí vlajka EU?

19.2.2009 v 12:52 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2629x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Fotbal pomohl proměnit Gruzii. Postup na Euro má kořeny u Sovětů a Beriji

22. června 2024  12:48

Gruzie se na Euru 2024 poprvé účastní velkého fotbalového turnaje jako samostatný stát. Zásluhu na...

Miliony na účtech, ale také dluh mamce. Jaký majetek mají čeští europoslanci

22. června 2024

Premium Nově zvolené europoslance nečeká v Bruselu v červenci jen první zasedání, ale také majetkový...

Voda mezi filharmoniky, desetitisíce lidí bez proudu. Bouřky zahltily hasiče

22. června 2024  8:39,  aktualizováno  11:25

Silné bouřky, které prošly odpoledne a večer přes Česko, se v noci přesunuly nad Moravu. Provázely...

Expert: Méně nálepek. Nazývat opozici bez důkazů dezinformátory je špatné

22. června 2024  10:05

Vysíláme Dezinformace se zneužívají v politickém boji. Ale nejen ve smyslu šíření lží, ale také v...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2822x
Člověk, kterého baví žít.

Seznam rubrik