Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zuckerle

Tohle příšerné, německo – české oslovení se jednou zrodilo v plešaté hlavě mého rakouského kamaráda. Ale jeho rádoby lichotka je mou osobou vnímána spíš jako nadávka a útok na lidskou důstojnost. „Zuckerle“ naštěstí skončilo v propadlišti dějin. Další lyžařský kolega (tentokrát Australan) zase jednou se smíchem přirovnal můj naturel k povaze žraloka. Přezdívka „shark“ už mi zůstala. Tak vám nevím. Je lepší být cukrouš (a ještě po německy) a nebo slizká, nenažraná mrcha s drtivým stiskem? Najít rovnováhu mezi pověstí cukrové panenky a železné lady je vskutku oříšek.

 

V říjnu jsme si na chalupě zopakovali každoroční rodinný rituál dělání dřeva na zimu, během něhož se mi na nohu skulilo asi metrákové bukové polínko. Stopy blednoucí modřiny budou moje stehno zdobit snad ještě na Silvestra. Kdekdo by čekal, že jako ženy se budeme držet společností nastavených konvencí a coby křehčí část rodiny rovnat naštípané dříví do úhledných hraniček a v přestávkách vařit promrzlým a znaveným dřevorubcům grog. Jenže chlapi si hned z rána (zase) stoupli ke špalku se sekerou a jediným cílem – rozčtvrtit vše, co jim přijde pod ruku. Jak známo, žádné dřevo (kromě mě) nemá nožičky a nějak se ten materiál ke štípačům a jejich špalkům dostat musel. A tak jsme se ségrou vyfasovaly trakař a vybudovaly zdatnou spojku mezi dřívím nahoře v lese a sekerami dole u chalupy.

Vypracovaly jsme si perfektní taktiku. Já tahala trakař kopcem nahoru, tam jsme na něj za mohutného hekání a nezvladatelných výbuchů smíchu navalily zhruba pět drobečků takových rozměrů a váhy, že kdyby se rozhodly pro kutálení do údolí, chaloupku nám zboří ani nemrknem a ségra pak ten kolos brzdila dolů. Jednou jsme si zkusily role vyměnit, ale to se mi moje kozí nohy kroutily do všech písmen psací azbuky a trakař jel dolů vlastním tempem. Pokorně jsem se vrátila k utíkání z kopce bez břemene (ale zato pozadu) a alespoň navigovala jeho řidičku přes chatrné, kluzké prkýnko, položené přes potok. Občas nabral trakař přes prkýnko takovou rychlost, že ségře na letošním prvním sněhu podjely nohy, zůstala ležet na zádech daleko za ujíždějícím dřívím a já zatím po hlavě uskakovala z jeho trajektorie. Přežila chaloupka, trakař a s drobnými šrámy i my.

 

Naším největším sesterským handicapem je to, že nemáme bráchu. Když jsem se uprostřed tuhé zimy narodila a babička volala z okna na taťku, že má další dceru, naštvaně se opřel o lopatu a prohlásil: „To mám, sakra, ten sníh házet celej život sám?!“ A tak si to naší výchovou zařídil tak, aby nemusel. A házení sněhu je to nejmenší.

Když nám bylo sladkých náct, ocitly se v našich rukou krumpáče a ve tváři našeho zploditele ten známý, výmluvný úsměv. Vymyslel si pro nás skvělou (neplacenou) brigádu. Deset dní jsme třískaly do betonu, těžily kamení a kopaly před garáží výkop o velikosti 5x5 m. Měl být hluboký aspoň po kolena a byla to taky jediná chvíle v životě, kdy jsem opravdu toužila po kratších nohách. Sousedi se na ty dvě zaprášené levné pracovní síly chodili dívat a divím se, že tenkrát někdo nezavolal sociálku. To by byla sranda.

Při podobných akcích vždycky nadávám, ale když je po všem, jsem na sebe pyšná a vím, že díky taťkovi se o sebe v životě postaráme. Kromě přednášek o maltě, výkladů fyzikálních zákonů (proč létá letadlo..), přírodních pouček (proč nemá rorýs nohy..), nebo kulinářských tipů (jak poznáš uvařené vejce..) nás tatínek vybavil například i radou, abychom si vždycky hledaly kluka vhodného „k tahu“ (kontruje mu typ vhodný „k chovu“, ale toho nebrat). Jenže jak ve vztahu nastolit rovnováhu, když „k tahu“ už bych z nás dvou byla já? Buď si vzít totálního ňoumu, co nezatluče ani hřebík a nebo minimálně supermana, aby mě přebil. Pod tíhou myšlenky, že se třeba nikdy nenajde chlap, který by zvládnul žít vedle dalšího „polochlapa“, jsem jednoho dne přistoupila k radikálnímu řešení. Občas ze sebe prostě udělám chudinku, která unese maximálně tašku s novýma botičkama a to ještě s přestávkou, nezvládne nahodit pojistky a v momentě, kdy přestanou vyrábět její oblíbenou čokoládu, upadá do hluboké deprese. Na muže to zabírá asi takhle: Botičky i se mnou zbytek cesty donesou a ještě za ně ochotně vypláznou svoji poslední výplatu, během výpadku proudu roztančí plameny svíček a v depresi nastaví rameno a tu skvělou čokoládu si vycucají z prstu…

 

A teď zpátky na zem. Přiznávám, o takovém zázraku se mi jednou jenom zdálo, ale představa je to krásná a rámcově by to sedět mohlo. Možná muži chtějí mít pocit, že je potřebujeme a já jsem pro to, abychom jim ho v rozumných dávkách dopřávaly a nechávaly se někdy hýčkat.

 

Dívám se z okna na obrovské, měkké vločky, mazlící se s tichou krajinou a napadá mě jediné: Keců už bylo dost a té bílé břečky zase napadlo po kolena. Někdo to musí jít vyházet..

 

Autor: Šárka Razýmová | pondělí 6.12.2010 21:34 | karma článku: 28,20 | přečteno: 2924x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Porodnost Arabů razantně klesá, přelidnění však Blízký východ straší dál

19. května 2024  14:41

Porodnost v arabských zemích za posledních několik let zaznamenala přes sílící přítomnost...

V Maďarsku po nehodě na Dunaji havaroval motorový člun, dva lidé zemřeli

19. května 2024  14:38

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.