Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slova jako zbraň

Pokec s někým z jiného kraje je vždycky zábava. Někdy stačí dokonce jenom poslouchat a pobavíte se i tak. Třeba když jeden Plzeňák vysvětluje druhému cestu. „Víš, kudypa se tam dostaneš? To mušíš obejít tuten most, jak vopravujou a seš tam.“ V Plzni jsem se mimo jiné dozvěděla, že Hurvínek se původně jmenoval Kurvínek. Chudák.


K prvním střetům názorů docházelo pravděpodobně už ve školce. Jako by to bylo dneska. Stojím venku v oteplovákách, na nich se houpou kšandy a pod nimi se mi hrnou vytahané hnědé kamaše. V jedné ruce držím hroudu sněhu, kterou ohryzávám svými třemi zuby a druhou rukou si neustále vytahuju ty zatracený kamaše, jejichž zadní díl mi plandá až u kolen. Armáda malých usmrkanců se řadí do dvojstupu a vyráží se klouzat na protější kopec. Někdo si dře holý zadek, ti movitější likvidují sáňky, paní učitelka se nechává unést a z kapsy vytahuje igelitku z Jednoty. Já mám bob. Jenže pro Pepika, který má babičku na Moravě, jsou to zásadně boby. Jde o jeden jedinej pitomej kus plastu s uchama...takže je to ten boby? A když ostatní děti našly pod stromečkem ježdík, Pepik hulákal, že je to lopata. Tu jsem sice znala dost důvěrně, ale pouze jako nástroj na odhazování sněhu z chodníku, shazování sněhu z balkónu a nahazování sněhu na dopad pod můstkem. Kolikrát mi hrozilo, že o mě bude zlomena její násada, jestli se na tom můstku konečně neodrazím. Ale jezdit na tom? Umíte si představit, že se vám někde v půli svahu vzpříčí ta násada??

Naši lyžařskou partičku tvoří vskutku multikulturní skupina, a tak dochází k peprným slovním přestřelkám častěji, než na české politické scéně (a že tam to lítá!). Skládá se ze zástupců Brněnska, Ostravska, Šumperska, Olomoucka...a trapně malé protistrany ze severu. Budiž nám útěchou, že grupa juniorů se stále rozšiřuje a že tyto juniory plodí téměř bez výjimky právě sever. Roste nám tedy tajná zbraň do budoucna. 
Na olomouckého trenéra už jsme si za těch pár let zvykli, i když v začátcích to taky drhlo. Třeba když si v kuchyni poručil, aby mu někdo podal šufan. To na něj místo dychtivých svěřenců koukalo rázem stádo telat. Dnes už si šufanem nabíráme rýžu jak profíci a po plytkých talířích honíme erteple. Na kopci si běžně dáváme ještě ze dvě, ze tři jízdy a musím uznat, že mít trenéra z Moravy má svoje výhody. Veškeré nadávky, spílání a výčitky, co všechno dělám blbě, se líp poslouchají ve zpěvné moravštině. A nemusím se bát, že si někde přiťuknem krabičákem. 

Podle mého by měl každý mluvit tak, jak mu zobák narost. Já jsem odkojená na češtině severu a měnit to rozhodně nehodlám. Existují však lidé, kteří jsou asi přesvědčeni, že bych měla. Nedávno se mě kamarád Ostravák ptal, jak jde život. Začala jsem tedy barvitě líčit. „Chodim do školy a naštěstí mi vycházej vstříc, trochu píšu, pořád lyžuju a naši sou super, takže život je jedna velká pohoda.“ Nádech k další větě byl tím posledním, co jsem z ní stihla. Bylo mi řečeno, že mluvím jak Pražák (prosím??) a opravováním každého slova mě Ostravák dokonale otrávil. Jako vzdělaný a velmi inteligentní právník by měl respektovat odlišnosti krajů, ze kterých oba pocházíme. Peskuju snad já jeho za spisovné koncovky vytáčené do nebeských výšin? 
Nejbouřlivější reakce má ale jedna sourozenecká dvojice z Brna a přiznávám, že tyhle Moraváky trápím zcela záměrně. A neskutečně mě to baví, protože většinou nepoznají, když si z nich člověk dělá srandu a pokaždé se ksichtí, jak kdyby měli zadnice v mraveništi rezavých. Holt jim centrum řeči zabírá v mozku víc místa, než by mělo. Stačí pronést slovo, které není „jejich“ a hříšnému řečníkovi je okamžitě udělena přednáška na téma: „Jak musíš mluvit, aby ses Brňákovi vyrovnal.“ Jenže já jim na brněnský hantec z vysoka kašlu a s oblibou používám třeba slovo kecky (prý jedině tenisky). Problémový je vlastně celý botník, kdy nevhodné jsou taktéž holínky, pantofle a bačkory (gumáky, cukle a papuče). Dobrou municí je i palanda (dvoupatrová postel), nebo kremrole (prý trubička, ale já měla kremroli i v Brně). Opravdu rizikovou záležitostí je věta: „Přijdu dýl.“, jejíž pronesení mívá asi stejné následky, jako byste hodili do placu odjištěný granát. Brňák vám totiž asi nerozumí. Neví, že tím myslíte „později“ a než na to přijde, obvykle mu uteče polovina další konverzace, za což opět schytáte slušný kartáč.

Mně se pestrost českého jazyka líbí a nechápu, jak někdo může stavět na tom, že jedině jeho varianta toho či onoho slova je ta jediná správná. Jsem zvědavá, kdy milí sourozenci z Brna uznají, že být odjinud neznamená být něco míň než oni. 


Autor: Šárka Razýmová | čtvrtek 15.10.2009 19:28 | karma článku: 26,20 | přečteno: 1983x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Porodnost Arabů razantně klesá, přelidnění však Blízký východ straší dál

19. května 2024  14:41

Porodnost v arabských zemích za posledních několik let zaznamenala přes sílící přítomnost...

V Maďarsku po nehodě na Dunaji havaroval motorový člun, dva lidé zemřeli

19. května 2024  14:38

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.