Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sláva školním výletům!

Jsou totiž to jediné, co si pamatuji ze základky. A ještě obrovského tělocvikáře, který si se mnou v jednom kuse házel. Asi si myslel, že to žeru stejně jako on...a já to nesnášela. 


Úterkem skončil dětem pohádkovej život a zase usedly do lavic. Jejich první školní den jsme chtě nechtě prožili všichni. Jela jsem na trénink a všechny přechody okupovali chlápci v barevných vestách. Pomáhali a chránili. Tolik jsem jich neviděla ani za všechny Kryštofy dohromady, a tak jsem radši jela pomalu a nenápadně. Stihla jsem si prohlédnout šťastné obličeje prvňáčků i znechucené ksichty deváťáků. Sledovala jsem paní, která smýkala po chodníku malou, zpupnou nešťastnicí. Podle gestikulace to vypadalo na spor kvůli dceřiným botkám, jež se ratolesti zjevně nelíbily. Musím se jí zastat, růžové lakýrky jsou fakt děs. 
To ráno mě donutilo zavzpomínat na svoje školní léta. I když „zavzpomínat“ není to správné slovo. Jsem věčná studentka a jestli někdy dostuduju, nebudu už nejspíš nějakého vzpomínaní ani schopná. Myšlenkami jsem se vrátila aspoň do doby, kdy jsem ještě ve škole trávila víc času, než mimo ni, tedy na základku. 

Každý rok tam byl vždycky stejný. Nemastný, neslaný a nekonečný. Na začátku obalit sešity a babičkám se pochlubit s novým, senzačním školním batohem. Na konci zaplatit zničené učebnice, ze senzačního batohu vyklepat zbytky plesnivých svačin a babičkám se pochlubit s vysvědčením. Co ale opravdu stálo za to, byly červnové školní výlety. Buď to byl náš kolektiv, a nebo třídní učitelka, která nikdy neodhadla správný odstín oranžové barvy pro svou kštici, zkrátka jsme přitahovali katastrofy. A to zcela pravidelně. 

V šesté třídě jsme, coby malí usmrkanci, měli povolen jen jednodenní výlet. Destinaci už si nepamatuju, ale vím, že se jeden spolužák dost ošklivě popálil kopřivami minimálně na devadesáti procentech těla. Shodila jsem ho do nich já. Sorry Honzo. Taky jsme měli táborák, který kluci stylově na závěr počurali. Za chvíli už u něj dřepěl syn paní učitelky a ve stoupajícím dýmu si udil chleba. Než stihla naše třídní zakročit, zhltnul ho malý Lukša i s kůrkou a náramně si to vychutnal. 
V sedmé třídě už jsme si vyrazili na tři dny, cílem byla Vyskeř v Čekém Ráji. Hned na autobusovém nádraží si Lukša sednul na zábradlí, nožičky zaháknul o spodní trubku, pustil se rukama a upřímně se rozmáznul o beton. Bulel, že si myslel, že je to lavička. Díky tomu nám ujel autobus a paní učitelka vlastním tělem zastavila jiný. Ten nás ale vysypal o dvanáct kilometrů dřív, a tak jsme zvesela vykročili vstříc našemu dobrodružství. „Hudební nástroj podmínkou!“ stálo v instrukcích k výletu, takže se v naší grupě táhly čtyři kytary, dvoje housle, foukací harmonika a nějaké další nářadí. Ještě, že nikdo nehrál na klavír. Na hradě Valdštejn měli v ohrádce kozy a protože nám bylo těch němých tváří líto, otevřeli jsme jim branku. Kozy se slušně proběhly po nádvoří a my po lese při úprku před správcem. Počkali jsme na paní učitelku, která nám od autobusu stačila asi tak prvních sto metrů a než nás zase poslala napřed, byli jsme u mapy desetkrát poučeni, že modrá značka vede doprava na Dlaskův statek. Její památná věta: „Jenom debil by tam nezahnul!“ už je legendou. Na statku jsme během čekání odehráli dva plnohodnotné fotbalové zápasy i s přestávkami, zváleli místnímu farmáři celou louku a v pískové cestě vyseděli důlky. Naše třídní ale nedorazila, a tak jsme na strom připíchli vzkaz, že jdeme hledat Vyskeř sami. Kolektivní moudro, že se nesmíme za žádnou cenu rozdělit, vzalo za své hned za první zatáčkou. Vznikly dvě velké skupiny a každá vyrazila jiným směrem. Po chvíli se rozpadly i ony a naše 7.B byla brzy rozsypaná po celém Českém Ráji. Nikdo z nás neměl ani páru o tom, kde jsme. Byli jsme v pr*eli. Po několika hodinách, během kterých naše malá skupinka očesala dva třešňové sady a vyplenila kukuřičné pole, jsme se rozhodli stopnout traktor. Bohužel už byl plný jiných našich spolužáků, kteří ho potkali taky. Ač je to k nevíře, nakonec jsme se na Vyskři sešli v plném počtu, jen naše třídní byla stále nezvěstná. Jako správní, pubertální sedmáci jsme nezapomněli vše oznámit na lince bezpečí, policii ČR a rodičům. O dalších pár hodin později dorazila paní učitelka a usměvavě pravila, že zapomněla zahnout na Dlaskův statek.

V osmé třídě jsme jeli na korfbalovou školu na Sázavu. Mimochodem, tenhle sport měl udělat díru do světa, ale někde se asi stala chyba a naposledy jsem o něm slyšela právě tam. V kempu vypomáhal jeden sexy sympaťák Jirka. Všechny jsme z něj byly vedle, a tak mě dost štvalo, když neurvale balil moje spolužačky a zval je na víno a na mě se ani nepodíval, bídák jeden. Život je pes. Na tomhle výletě se nejdřív celá naše třída přiotrávila zkaženým rybím filé a po pár dnech si policajti odvezli sympaťáka Jirku, který se tak ve skutečnosti nejmenoval, coby celostátně hledaného zloděje aut. Ale já ho neudala, fakt!

V devítce už to byla nuda. V Sobotce jsem vykouřila svoji první (a poslední) cigaretu. Jak mě poučili kluci, byla to drahá, lehká Davidoffka, a tak jsem ji netípla ani v momentě, kdy jsem stanula tváří v tvář oranžové hlavě naší třídní. Základní školu jsem končila s pověstí kuřačky, o které by si to nikdo nepomyslel.

Na gymplu se z nás náš hyperaktivní třídní snažil udělat prvotřídní mariňáky. I z brýlatých, jakéhokoliv pohybu neschopných matematiků chtěl vykřesat jiskru a probudit srdce sportovce. To se mu nepovedlo a minimálně dvaceti lidem znechutil do konce života veškerý pohyb. Ale na adrenalinovou základku to prostě nemělo. Dodnes naši oranžovou třídní učitelku podezírám, že měla každý rok pečlivě připravený scénář, abychom měli na co vzpomínat. A to se jí povedlo!  




Autor: Šárka Razýmová | pátek 4.9.2009 8:00 | karma článku: 27,33 | přečteno: 1672x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3245x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník s prezidentem Íránu Raísím, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  15:38

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Doby, kdy se Česko Sudetoněmeckých sjezdů bálo, skončily, řekl velvyslanec

19. května 2024  14:58

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka řekl v neděli na sudetoněmeckém sjezdu v Augšpurku, že...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3495x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.